Pentru realizarea articolului a fost luata in calcul o investitie lunara de 100 de lei, inceputa in august 2008 si finalizata in iulie 2018. Investitia ar fi fost realizata la inceputul fiecarei luni in actiunile care sunt incluse in BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti.

Castigurile ar fi fost inregistrate in ciuda faptului ca in 2008 Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat cel mai slab an de la infiintare, efectele crizei financiare fiind puternic vizibile si pe plan local. Astfel, in intervalul august – decembrie 2008 indicele BET s-a prabusit cu 51%.

Totusi, revenirea pietei in anii care au urmat ar fi compensat in intregime pierderea initiala si ar fi adus investitorilor constanti castiguri mult superioare alternativelor bancare.

Fara a lua in calcul eventualele dividende incasate de la companii, un investitor ar fi ajuns la un castig efectiv de 5.600 lei in ultimul deceniu (12.000 lei suma totala investita in cei 10 ani; 17.600 lei valoarea finala a portofoliului).

BVB: Valoarea tranzactiilor...
Citeste si: Cum au evoluat tranzactiile pe BVB in aceasta saptamana

Sursele de venit ale investitorilor de pe bursa nu sunt insa reprezentate doar de cresterea pretului actiunilor, ci si de distributiile de dividende pe care companiile in general le fac in anii in care inregistreaza profit. Luand in calcul un randament anual mediu* de 3% al dividendelor, o investitie de 100 lei/luna ar fi ajuns in prezent sa valoreze 21.200 lei, reprezentand un castig nominal de 9.200 lei si o crestere de 76,6% a investitiei.

*In prezent nu exista date istorice in privinta randamentelor din dividende aduse de companiile din indicele BET in ultimii 10 ani, astfel ca pentru realizarea calculelor a fost luata in calcul o medie anuala (estimata in mod pesimist) de 3%. Anul acesta, dividendele companiilor din indicele BET genereaza un randament de 7,4%.

Sursa foto: Shutterstock