Piata imobiliara este cel mai mare adversar al bursei romanesti in cursa pentru atragerea investitorilor de ocazie, dar cu ceva lichiditati disponibile. Din punct de vedere al popularitatii, investitiile in apartamente castiga lupta fara probleme, insa din punct de vedere al castigurilor, actiunile au fost cea mai buna alegere, in special daca luam in calcul ultimii 10 ani, cand ambele piete s-au prabusit si apoi si-au revenit.

"Acum 10 ani 'toata lumea avea 100.000 de euro'. Am tot auzit aceasta expresie si am incercat sa o inteleg. Suta de mii de euro, in buzunarele tuturor, era de fapt o iluzie data de boom-ul imobiliar si creditarea nesabuita. Nu este vreo urma de indoiala ca in 2008, prima discutie despre o investitie se indrepta spre sectorul imobiliar", mentioneaza Simion Tihon, broker in cadrul firmei de servicii de investitii financiare Prime Transaction.

Acesta a comparat cum ar fi aratat astazi doua investitii realizate cu exact 10 ani in urma, una intr-un apartament de doua camere in Bucuresti si una in cele mai populare actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti.

Investitia in imobiliare

Pretul mediu al unui apartament de doua camere in Bucuresti era de aproximativ 110.000 euro in aprilie 2008 (401.000 lei la acel moment, luand in calcul un curs de 3,65 lei/euro). Timp de 10 ani, investitorul in imobiliare ar fi primit chirie de 400 euro/luna, un nivel ce poate fi considerat optimist.

Pentru simplificarea calculelor, se presupune ca acesta nu a 'ratat' nici macar o singura luna de chirie in acesti ani, ceea ce inseamna ca la finalul perioadei investitorul ar fi avut in cont 48.000 euro incasati doar din chirii. Cei 48.000 de euro ar valora astazi 223.000 lei, avand in vedere un curs de schimb de 4,6606 lei/euro.

De asemenea, apartamentul de doua camere ar valora la ora actuala circa 61.000 de euro (284.000 lei).

Valoarea totala a investitiei imobiliara (chirie + apartament) ar ajunge astfel la 109.000 euro (507.000 lei), reprezentand o pierdere de 1% in euro sau un castig de 26% in lei – datorita fluctuatiei cursului valutar.

Investitia in actiuni

BET – principalele indice al Bursei de Valori Bucuresti si cel care urmareste evolutia celor mai lichide actiuni din piata – se afla in aprilie 2008 la nivelul de 7.000 de puncte. Indicele BET se afla la nivelul de 8.950 puncte in timpul sedintei bursiere de ieri, ceea ce inseamna ca un investitor care a replicat indicele investind suma initiala de 401.000 lei, ar fi avut in prezent 512.000 lei, cu 27,8% mai mult decat in 2008. De asemenea, investitorul a primit si dividende in cei zece ani, suma totala incasata de pe urma acestora fiind de 200.000 lei, luand in calcul un randament estimat moderat la 5%. De notat ca firmele si companiile romanesti listate pe bursa ofera unele dintre cele mai mari dividende din lume, asa ca procentul real ar putea sa fie chiar mai mare de 5%.

Per ansamblu, investitia initiala de 401.000 lei (110.000 euro) pe bursa ar valora in prezent 712.000 lei (152.000 euro), reprezentand un castig de 77% in lei, sau 38% in euro, cu mult peste randamentul plasamentului imobiliar.

Concluzia: Toata lumea 'se pricepe' degeaba la imobiliare

Investitiile in actiuni sunt in general considerate ca fiind complicate, in vreme ce aproape oricine poate sa cumpere un apartament si sa astepte incasarea chiriei lunare – aceasta este opinia dupa care se ghideaza majoritatea romanilor care cauta solutii pentru a-si investi economiile.

In realitate insa lucrurile sunt cu mult mai diferite. O investitie imobiliara presupune numeroase elemente care adesea nu sunt luate in calcul la prima vedere: costurile de intretinere, perioada de timp necesara achizitionarii si vanzarii imobilului care poate sa ajunga la luni de zile, sau perioada de timp pentru a gasi chiriasi si a-i inlocui atunci cand este nevoie, sunt cativa dintre acesti factori.

De cealalta parte, actiunile nu au costuri 'de intretinere', si chiar daca replicarea unui indice (achizitionarea si actualizarea unui portofoliu de actiuni care compun un indice) reprezinta o munca in plus, diferenta de timp investit este incomparabila cu un plasament imobiliar. Trebuie mentionat totodata faptul ca in ultimii ani replicarea indicelui BET a devenit mult mai simpla, investitorii putand sa cumpere direct unul dintre fondurile de investitii care face exact acest lucru, suportand in schimb un comision in plus.

"Poate ca pare putin fortata aceasta comparatie, insa piata imobiliara a fost intotdeauna rivalul pietei de capital, de cele mai multe ori cu argumente nefondante. Investitorii de retail au vandut de multe ori actiuni pentru a cumpara un apartament cu scopul de a-l inchiria. Sigur, comparatia putea fi facuta mai amanuntit: costuri cu intretinerea apartamentului, perioadele in care nu este inchiriat sau comisioanele de tranzactionare in cazul actiunilor. Am fi ajuns poate la o diferenta si mai mare", a concluzionat Simion Tihon.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri