Teama de necunoscut, de ceva care nu este palpabil, mitul potrivit căruia este o investiție doar pentru bogați sau pentru experții în domeniu, sunt doar câteva dintre motivele pentru care bursa sau acțiunile nu reprezintă răspunsul pentru românii care se întreabă în ce să își investească banii. Care este însă realitatea, care sunt avantajele și dezavantajele, și mai ales cum arată o investiție pe bursă în comparație cu o investiție imobiliară simplă, despre care am vorbit într-un articol anterior.

Acțiunile au bătut imobiliarele mereu la câștiguri

În România ultimilor 30 de ani datele statistice despre evoluția prețurilor la apartamente sunt destul de sărace. O privire generală asupra evoluției prețurilor de dinainte crizei din 2008 și până în prezent este oferită de evoluția indicelui imobiliare.ro.

Astfel, potrivit datelor strânse de platformă luând în calcul prețurile de vânzare la apartamente la nivel național, valoarea medie a unui metru pătrat în martie 2008 era de 2.058 euro/mp. Astăzi, la 13 ani distanță, prețul mediu este de 1.379 euro/mp, adică o scădere de 33%. Practic, piața imobiliară nu a reușit să mai revină la nivelul de boom de dinaintea precedentei crize.

Să aruncăm acum o privire la ce s-a întâmplat pe Bursa de Valori București în acest interval de timp. BET, principalul indice al pieței locale, înregistra un nivel de 6.920 puncte la 31 martie 2008. Astăzi, indicele înregistrează un nivel de 11.206 puncte, adică o creștere de 62%.

”Da, dar o investiție într-un apartament ar fi adus venituri din chirie în acești 13 ani”.

Corect, însă și o investiție pe bursă în acele acțiuni incluse în indicele BET ar fi adus venituri anuale din dividende. Numele companiilor incluse în BET s-au schimbat de-a lungul anilor, însă în general vorbim de companii solide, cu renume, și care și-au răsplătit bine acționarii cu bani din profit sub formă de dividende. Câteva exemple de companii sunt Fondul Proprietatea, OMV Petrom, BRD, Banca Transilvania, Romgaz, Electrica, Transgaz sau Transelectrica.

O investiție banală într-o garsonieră din București ar aduce acum un câștig anual din chirie de aproximativ 6,5% (o explicație detaliată despre cum am ajuns la această cifră în acest articol).

Randamentul mediu al dividendelor distribuite de marile companii de pe Bursa de Valori București a oscilat între 7 și 10% în ultimii ani. În 2021, poate cel mai slab din punct de vedere al distribuției de dividende (ca urmare a efectelor pandemiei), randamentul mediu așteptat pentru dividende este de 5,4%.

Așadar, randamentul câștigurilor din chirii este comparabil, sau ceva mai scăzut, decât cel obținut de pe urma dividendelor distibuite de companiile de pe bursă.

În schimb, privind lucrurile strict din punct de vedere al evoluției în timp a prețului la activul de bază (preț apartament vs preț actiuni), acțiunile sunt clar câștigătoare.

O analiză din 2019 a MSCI, cel mai mare furnizor global de indici, arată faptul că MSCI Romania (un indice ce urmărește evoluția acțiunilor Banca Transilvania, OMV Petrom, Romgaz, BRD și Electrica) a înregistrat un randament mediu anualizat de 20,1% în precedenții 10 ani, mai mult decât chiar și alte piețe de frontieră – categorie în care este și România încadrată de MSCI.

Cât de complicat este să investești pe bursă?

Pe scurt, este mai complicat decât a ține banii în șifonier sau într-un cont bancar, însă mult mai simplu și mult mai rapid decât a investi în imobiliare.

Când privim ecranele cu grafice, indici și cifre ale brokerilor, investițiile pe bursă par înfricoșător de complicate. Totuși, pentru un investitor începător sau chiar ”leneș”, investițiile complicate nici nu sunt recomandate.

Cea mai simplă strategie pe care un începător o poate aplica este să cumpere constant, lună de lună, folosind doar câteva sute sau mii de lei (în funcție de posibilități), acțiunile a 4-5 companii bune plătitoare de dividende. Care sunt acele companii bune plătitoare de dividende? O concluzie rapidă puteți trage citind topurile din anii precedenți. Câteva exemple de astfel de articole la acest link, acest link, sau acest link.

După ce ați decis numele companiilor în care să investiți, achiziția propriu-zisă a acțiunilor reprezintă doar câteva clickuri în platforma online pe care aproape orice casă de brokeraj autorizată pe bursă o pune la dispoziție clienților.

Vă temeți că deschiderea unui cont la o casă de brokeraj este complicată? Întregul proces poate să dureze o singură zi, sau în cel mai rău caz o săptămână (mai mult despre deschiderea unui cont pe bursă, într-un articol viitor). După deschiderea contului puteți face oricând tranzacții ce durează doar câteva secunde. Cât timp durează în schimb o tranzacție imobiliară? Sâptămâni - în cele mai fericite cazuri.

Așadar ați ales acțiunile, le-ați cumpărat… și acum ce rămâne de făcut?

NIMIC! Desigur, poate exagerez când spun acest lucru. Nu vorbim chiar de ”nimic”. Trebuie să ai voința și tăria de caracter care să te împingă să faci acest lucru, să cumperi acțiuni de câteva sute de lei, lună de lună timp de ani de zile, indiferent că economia trece printr-o perioadă de boom, printr-o criză sau printr-o… pandemie. Indiferent dacă luna aceasta pleci în concediu, indiferent dacă luna aceasta ai avut un deces în familie, indiferent dacă luna aceasta ți-ai cumpărat un televizor de 1.000 de euro.

Poate părea ceva ușor de făcut, dar a continua acest obicei simplu și plictisitor, în orice condiții, este de fapt cea mai dificilă parte a investiției pe bursă.

Bineînțeles investițiile pe bursă pot deveni cu adevărat complicate atunci când vrei mai mult decât o investiție pasivă, atunci când vrei câștiguri care să te îmbogățească într-un timp cât mai scurt de timp, atunci când analizezi în profunzime companiile de pe bursă și evoluția în sine a pieței, de la o zi la alta. Totuși, articolul de față are ca scop doar eliminarea mitului potrivit căruia doar experții pot face investiții câștigătoare pe bursă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri