Romanii care nu s-au speriat de momentele in care actiunile romanesti s-au prabusit de-a lungul ultimilor 10 ani au castigat de aproape doua ori mai mult decat investitorii straini care au mizat pe marile burse internationale, potrivit statisticilor MSCI.

1.000 de dolari investiti cu 10 ani in urma in companiile de top listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar fi ajuns astazi sa valoreze circa 6.300 de dolari, luand in calcul atat cresterile de pret ale actiunilor, cat si distributiile de cash, dividende si actiuni gratuite realizate companii. Pentru comparatie, aceeasi suma investita intr-un indice al pietelor emergente si dezvoltate s-ar fi transformat in 3.300 de dolari, in vreme ce o investitie pe pietele de frontiera s-ar fi transformat in 2.200 de dolari.

Potrivit MSCI, cel mai mare furnizor global de indici, indicele, indicele dedicat Romaniei – MSCI Romania – a inregistrat un randament mediu anualizat de 20,14% in ultimul deceniu. Indicele MSCI urmareste in prezent evolutia a 5 companii importante de pe Bursa de Valori Bucuresti (Banca Transilvania, Petrom, Romgaz, Electrica si BRD) care impreuna reprezinta 85% din valoare tuturor companiilor listate pe BVB.

De cealalta parte, MSCI ACWI (indice dedicat pietelor emergente si dezvoltate) a avut un randament anualizat de 12,73%, in vreme ce MSCI Frontier Markets (indicele dedicat pietelor de frontiera) a generat un randament anualizat de 8,22%.

“Vedem astfel o confirmare obiectiva a faptului ca prezenta pe termen lung pe o piata cu indicatori de evaluare scazuti, asa cum a fost si inca este piata locala, este una castigatoare. Deseori, insa, perioada investitionala indelungata, ce reclama rabdare si disciplina, precum si atmosfera exagerbat negativa estompeaza aceste cifre”, mentioneaza Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Performante indici - randamente nete (%)

1 luna 3 luni 1 an 2019 3 ani (anualizat) 5 ani (anualizat) 10 ani (anualizat)
MSCI Romania 12,7 -15,6 -9,6 1,1 16,9 8,1 20,1
MSCI Frontier Markets 0,8 2,5 -15,2 5,5 7,4 0,9 8,2
MSCI ACWI 2,6 2,9 -0,8 10,7 12,8 6,2 12,7

Sursa: Prime Transaction, MSCI

Randamentele sunt calculate in USD si tin cont de toate veniturile nete generate de actiunile din indici (dividende, actiuni gratuite, s.a.). Data de referinta a calculelor: 28 februarie 2019

Brokerul subliniaza ca bursa romaneasca a fost coplesita in ultimele luni de informatii negative, precum stirile despre introducerea si efectele Ordonantei Taxelor (OUG 114), sau despre lipsa unui buget aprobat, insa chiar si in aceste conditii piata a reusit sa ramana pe plus. De la inceputul anului si pana in prezent, BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, a urcat cu 7%, iar indicele BET-BK, folosit ca reper in special de fondurile de investitii, a crescut cu 5,6%.

“Ne-am obisnuit ca imaginea pietei locale sa fie mai proasta decat performanta obiectiva a acesteia. Probabil, si in acest an, cineva care nu citea cotatiile bursiere in mod frecvent, ar fi avut impresia ca piata locala este una pe care s-a pierdut semnificativ. Realitatea este insa alta”, spune Alin Brendea.

Scaderile din luna decembrie 2018 si din ianuarie 2019 au impins indicatorii de evaluare ai companiilor romanesti la cotatii net superioare mediei inregistrata la nivelul pietelor de frontiera si dezvoltare, arata datele MSCI. Astfel, randamentul mediu al dividendelor in cazul MSCI Romania a ajuns la 9,2%, in timp ce indicatorul PER ((price-earnings ratio - pretul actiuni raportat la profitul net) oscileaza in jurul nivelului de 6%.

Indicatori de evaluare

Randament dividende (%) P/E P/BV
MSCI Romania 9,2 5,7 0,9
MSCI Frontier Markets 3,9 13,1 1,8
MSCI ACWI 2,5 16,8 2,2

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri