Investitiile pe bursa nu mai sunt de ceva timp o activitate exclusivista, la care doar romanii cu adevarat bogati pot avea acces. Cu doar cateva sute de lei, un roman poate detine astazi o ‘bucata’ din companii catre care adesea isi plateste facturile luna de luna, precum Electrica sau Digi (RCS&RDS). Am vorbit cu Gabriel Aldea, seful pe tranzactionare al casei de brokeraj Tradeville, despre greselile pe care incepatorii le fac si recomandarile pentru ca investitiile acestora sa fie cu adevarat de succes pe termen lung.

Investitia pe termen lung inseamna sa nu iti retragi banii pentru masina si concediu

Aproape orice broker si consultant de investitii va recomanda unui investitor la inceput de drum sa investeasca pe termen lung in actiuni, adica pe un orizont de timp de minim 5 ani. Problema este unii investitori aplica acest sfat la litera si ajung sa ignore complet ce se intampla cu actiunile pe care le-au cumparat.

“Sa investesti pe termen lung, sa zicem 5 ani, inseamna in primul rand sa nu iti retragi banii timp de 5 ani pentru concediu sau o masina noua. De asemenea, sa investesti pe termen lung nu inseamna ca trebuie sa ‘uiti’ de acele actiuni timp de 5 ani sau mai mult. Este esential sa urmaresti ce se intampla cu acele companii in care detii actiuni si sa iti ajustezi portofoliu in functie de stirile si informatiile care apar despre ele”, mentioneaza Gabriel Aldea.

Daca dispui de o suma de bani mai mare decat veniturile tale curente, investeste gradual banii

“Aici vorbim despre investitorii care in mod normal nu au sume mari de bani, dar care, in anumite situatii, sa zicem vanzarea unui imobil sau incasarea unei mosteniri, ajung sa detina sume considerabil peste posibilitatile normale. Chiar daca ar vrea sa investeasca intreaga suma de bani pe bursa, este de preferat sa faca acest lucru gradual, adica sa nu cumpere toate actiunile in 1-2 zile”, spune Aldea.

Brokerul explica faptul ca daca intreaga suma este investita intr-o singura zi, exista riscul ca pretul actiunilor din acel scurt interval de timp sa nu fie unul tocmai bun. In schimb, investind constant, timp de mai multe saptamani sau chiar luni la rand, va asigura faptul ca pretul platit pentru actiuni va fi unul aliniat cu media pietei, iar investitorul nu va plati un pret mai mare decat in mod normal pe actiuni.

Fii rational(a): Inarmeaza-te cu rabdare si perseverenta

In filme, investitorii de succes de pe bursa sunt cei care isi asuma riscuri extreme si care iau decizii la care nimeni nu se asteapta. In realitate insa, investitorii “plictisitori”, care au rabdare si nu se grabesc sa ia decizii pripite sunt cei care formeaza masa asa-zisilor investitori “de succes”,

“Un investitor care nu este perseverent devine speculator: isi retrage banii, vine din nou cu bani pe bursa, vinde, apoi poate se reintoarce cand crede ca identificat o oportunitate. A fi investitor pe termen lung inseamna insa a face plasamente modeste, dar la intervale constante de timp”, mentioneaza Aldea.

Fii constient de riscurile aferente investitiilor, dar nu te speria de ele

Ca si intr-un joc video, unde a pierde sau a castiga bani virtuali nu te afecteaza puternic, investitiile pe bursa privite din afara pot parea simple din punct de vedere emotional. Totusi, cand aceste investitii devin reale, cu bani adevarati la mijloc si cu decizii care iti pot creste sau scadea averea de la o zi la alta, lucrurile devin mult mai complicate.

O actiune poate scadea oricand pe bursa, iar investitorii trebuie in acelasi timp sa fie constienti de acest lucru si totodata sa nu se sperie la prima evolutie negativa a bursei.

“In ecuatia investitiilor partea emotionala reprezinta mai mult de 50% din intreaga discutie. Este o presiune psihologica foarte mare atunci cand sunt bani la mijloc. Multi investitori incepatori abordeaza investitia ca pe o chestiune de noroc, iar atunci cand apar primele scaderi intra in panica si vand”, afirma Gabriel Aldea.

Diversifica-ti portofoliul pentru reducerea riscului. Tine insa cont ca diversificarea excesiva determina o scadere a castigurilor

Cate actiuni ar trebui sa aiba in portofoliu o persoana care investeste cateva mii sau zeci de mii de euro pe bursa, dar care in acelasi timp are un alt job care ii asigura veniturile de zi cu zi?

“Daca investitorul respectiv nu are ca principala activitate investitiile, ar fi de preferat sa aiba cel mult 10 instrumente financiare in portofoliu pe care sa le poata administra activ. In cazul investitorilor experimentati, am observat ca numarul detinerilor din portofoliu scade la 6-7. Cu cat investitorul are mai multa experienta, cu atat numarul detinerilor scade pentru ca acesta stie ce vrea si stie faptul ca o diversificare excesiva va musca din randamente”, explica Gabriel Aldea.

Directioneaza-ti cea mai mare parte a portofoliului catre instrumente lichide, care iti permit o iesire rapida intr-o situatie de criza

Pentru investitorii mici (cu portofolii de cateva mii sau zeci de mii de euro), unul dintre cele mai mari avantaje ale plasamentelor pe bursa este reprezentat de faptul ca isi pot retrage banii extrem de rapid.

Totusi, acest lucru se poate intampla doar atunci cand plasamentele sunt facute in actiuni foarte lichide, adica in actiuni pentru care exista un numar mare de investitori care cumpara si vand constant. Pe Bursa de Valori Bucuresti, actiunile considerate in general lichide sunt cele cuprinse in indicele BET (lista aici).

Nu fii dezamagit(a) ca ai pierdut o mare oportunitate. Multe oportunitati, poate chiar mai mari, te asteapta

O oportunitate ratata pe bursa este adeseori compensata de investitorii incepatori printr-o atitudine nesabuita la aparitia urmatoarei posibile “oportunitati”. Oricat de greu poate parea, incearca sa iti pastrezi o gandire obiectiva chiar daca anterior ai ratat o oportunitate ce ti se parea sigura.

Chiar daca nu reprezinta o investitie pe bursa, un exemplu in acest sens poate fi reprezentat de investitiile in Bitcoin. Astfel, cand in 2017 pretul Bitcoin a crescut de peste 15 ori, multi investitori ‘de ocazie’, care ratasera oportunitate de a cumpara la inceputul anului, au cumparat in speranta unor noi castiguri anul viitor. Ce a urmat in 2018 a fost o prabusire cu 70% a monedei virtuale si un val de dezamagire in randul investitorilor.

Protejeaza-ti capitalul! Seteaza nivele de pret stop loss

Ordinele stop loss sunt setate de catre investitorii care vor sa isi limiteze pierderile la un anumit nivel. De exemplu, daca ai cumparat o actiune la pretul de 1 lei/actiune si decizi ca pierderea maxima pe care ti-o poti permite este de 10%, poti seta un ordin stop loss la pretul de 0,9 lei/actiune. Astfel, cand actiunea va atinge acest pret, ea va fi vanduta automat la pretul din piata.

Tranzactiile nereusite sunt inevitabila la bursa. Nu trebuie sa te demoralizezi, dar invata din greseli pentru a nu le repeta

Ca in orice activitate din viata de zi cu zi, greselile sunt inevitabile si pe bursa. Problema este ca acestea “se simt” mult mai puternic pentru ca fiecare greseala pe bursa costa bani. Totusi, ca si in viata obisnuita, cel mai important este sa inveti din aceste greseli si sa incerci, pe cat posibil, sa nu le repeti in viitor.

Nu in ultimul rand… TINE CONT DE FEELING-UL TAU, este o suma a cunostintelor si experientei acumulate in timp, dar nu tranzactiona la primul impuls

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri