În ziua de azi este extrem de simplu să devii investitor la bursă. Îți poți deschide un cont online în doar câteva minute și apoi vei putea începe să tranzacționezi. Pentru a avea succes este nevoie însă de mai mult de atât. Citește articolul pentru a descoperi primii pași pe care trebuie să îi urmezi.

Cum să începi să investești la bursă

Pentru a avea acces la investițiile bursiere va fi nevoie să îți deschizi un cont și să iei legătura cu un broker la bursa de încredere care să te îndrume sau să îți administreze portofoliul. Experiența de pe piață și varietatea serviciilor oferite de acesta sunt criteriile cheie după care este bine să te orientezi. Semnarea contractului presupune urmarea unor pași simpli. Practic, pentru persoanele fizice nu este nevoie decât de un act de identitate și de un extras de cont, iar pentru persoanele juridice va fi nevoie de același set de documente solicitat și de bănci la deschiderea unui cont. Toate operațiunile n-ar trebui să îți ocupe mai mult de câteva minute. Apoi, vei fi gata să începi să investești online la bursă.

Cum și ce instrumente să alegi

Piața bursieră este extrem de vastă, iar instrumentele variate. Probabil că ai auzit de Bursa de Valori București (BVB), acțiuni, dividende, obligațiuni, titluri de stat, certificate, warrant-uri, instrumente derivate, dar nu ai suficiente informații despre acestea. Le vom trece în revistă pe cele mai importante, pentru ca noțiunile de bază să îți fie cât mai clare. Bineînțeles, obiectivul final va fi profitul, dar înainte de a începe să activezi la bursă este obligatoriu să ai cât mai multe informații, să îți setezi așteptările și sumele pe care ești dispus să le investești, dar și timpul pe care vrei să îl aloci acestei activități.

Vom începe cu Bursa de Valori București sau BVB care este instituția principală din România pentru piața de capital. Aceasta este formată din Piața Reglementată, cu 83 de companii listate la momentul actual, și piața secundară, AeRO, ce cuprinde 288 de IMM-uri și start-up-uri românești.

Ce instrumente poți tranzacționa la Bursa de Valori București

Pentru a avea randament și a face profit, trebuie să cunoști foarte bine instrumentele pe care le poți tranzacționa la Bursa de Valori București. În rândurile următoare, vei afla care sunt cele mai populare și gradul de risc pe care le implică.

Acțiunile - sunt instrumente financiare extrem de avantajoase datorită raportului dintre riscurile și beneficiile pe care le implică. Prin cumpărarea de acțiuni poți obține profit fie din vânzarea lor în momentul în care valoarea le crește, fie prin încasarea de dividende.

Obligațiunile - sunt instrumente financiare emise de companii sau autorități locale prin care emitentul se împrumută de la mai mulți creditori. Practic, în cazul în care vei decide să le achiziționezi, tu vei fi banca. Vei obține suma investită la care se vor adăuga dobânzile aferente. Obligațiunile au un grad de risc mai scăzut față de cel al acțiunilor, dar sunt și mai puțin profitabile.

Titlurile de stat - sunt văzute drept cea mai sigură investiție pentru că șansele ca statul să dea faliment sunt infime. De asemenea, sunt o alternativă la depozitele bancare pentru că aduc dobânzi mai mari, sunt garantate, neimpozabile și pot fi vândute înainte de termen.

Certificatele - sunt sisteme financiare hibrid care reprezintă obligații financiare ale emitentului față de deținător. Au un grad de complexitate mare pentru că sunt de mai multe tipuri și au particularități diferite (certificate Turbo, certificate Index, certificate cu capital protejat, warrant-uri) și nu i se potrivesc oricărui tip de investitor. Certificatele sunt disponibile și tranzacționate la Bursa de Valori București, dar și gradul lor de risc este mai mare.

Acestea sunt principalele noțiuni pe care trebuie să le știi înainte de a deveni investitor la bursă. Ca o scurtă recapitulare: va fi nevoie să îți deschizi un cont online, să te consulți cu oameni specializați, să aloci timp și să fii cât mai bine informat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri