Majoritatea caselor de brokeraj autorizate oferă în prezent posibilitea deschiderea conturilor de tranzacționare online, fără a mai fi necesar ca un client să se prezinte fizic la sediul firmei pentru a semna actele. În condiții normale, procesul poate dura doar 10-15 minute.

Pentru a putea să cumperi și să vinzi acțiuni pe Bursa de Valori București (BVB) vei avea nevoie de un cont deschis la o firmă de brokeraj autorizată. Orice firmă care nu se află pe lista de la acest link NU este autorizată să facă tranzacții pe BVB. La acest link puteti vedea și un top al caselor de brokeraj care au intermediat cele mai mari tranzacții pe BVB.

Fiecare casă de brokeraj are propria politică de comisioane, însă pentru clienții obișnuiți, care au doar câteva mii de euro pentru investiții, taxa variază în general între 0,5 și 1% din valoarea fiecărei tranzacții.

Cum deschizi un cont de tranzacționare la bursă online

Pentru a deschide un cont de tranzacționare online trebuie mai întâi să te asiguri că firma de brokeraj pe care ai ales-o oferă această facilitate. După ce te-ai asigurat de acest lucru, urmează procesul propriu-zis de deschidere a contului. Acesta poate fi puțin diferit de la o firmă la alta, dar în general urmează o serie de pași standard:

  1. Completezi un formular online cu datele tale personale și diverse alte informații precum: sursa veniturilor, situația profesională sau scopul investițiilor. Brokerii sunt obligați să colecteze aceste informații deoarece sunt necesare pentru a respecta standardele legislative impuse de regulamentele pentru combaterea spălării banilor.
  2. Completezi un chestionar cu întrebări pentru evaluarea cunoștințelor despre piețele financiare. Întrebările sunt cu răspuns multiplu. ”Aceste formulare sunt folosite în special în cazul clienților care vor să acceseze produse financiare complexe. Chestionarul poate fi «picat» dacă respectivul client nu oferă suficiente răspunsuri corecte. Într-o asemenea situație, regulamentele ne obligă să avertizăm clientul că nu ar fi recomandabil să acceseze acele produse financiare, dar dacă clientul bifează o opțiune prin care recunoaște acest fapt și vrea totuși să își deschidă contul, atunci contu va fi deschis”, explică Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.
  3. Trimiți un extras de cont bancar din care să rezulte clar că ești titularul respectivului cont și completezi un formular ce conține IBAN-ul contului tău bancar.
  4. Încarci o factură de utilități (care nu trebuie neapărat să fie pe numele tău) de la adresa din buletin.
  5. Treci prin procesul de verificare a identității. Astfel, va trebui să încarci o fotografie cu buletinul tău apoi vei face o fotografie selfie pentru verificarea identității.
  6. Aștepți câteva minute până procesul este validat și primești detaliile despre accesarea contului online, de la firma de brokeraj.

Tranzacționare pe bursă: versiunea tradițională a deschiderii contului

Firmele de brokeraj oferă și opțiunea tradițională de deschidere a contului de tranzacționare. Ce presupune acest lucru? Un drum până la sediul principal al casei de brokeraj sau la una dintre sucursalele acesteia.

Acte necesare pentru deschiderea contului în cazul persoanelor fizice:

  • Actul de identitate;
  • Un extras de cont bancar în care să se distingă un cont IBAN asociat numelui.

Noul client se prezintă cu actele la sediul casei de brokeraj, completează formularele cu date de bază, completează un chestionar care stabilește profilul de risc și un test de oportunitate vis-à-vis de așa zise ‘produse complexe’. Practic, este vorba despre aceeiași pași de la deschiderea unui cont online, cu diferența că de această dată clientul este prezent fizic la firma de brokeraj.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri