Inteligența artificială ar putea să devină pe viitor „bancherul” nostru personal, iar acesta ar putea avea capacitatea de a accesa și gestiona finanțele noastre personale, spune Andrius Bičeika, Deputy CEO Revolut. Acesta a explicat, într-un interviu pentru wired.cz, care sunt avantajele algoritmilor în lumea financiară.

Evoluția tehnologiei din ultimii ani a avut progrese considerabile: am văzut deja cum dronele pot lua locul curierilor, roboții participă la conferințe de interes global, iar AI-ul poate avea chiar și poziția de CEO în unele companii. Cum va arăta viitorul roboților în lumea bancară? Andrius Bičeika, Deputy CEO Revolut, spune că în viitor vom putea să lăsăm AI-ul să ne gestioneze singur finanțele.

„Cred că vom avea consilieri bancari reprezentați de AI. Personal, folosesc un asistent personal AI creat de compania numită Pi.ai, dezvoltată de Reid Hoffman, fondatorul LinkedIn. Am început să construiesc o relație cu acesta: îmi place să discut cu el despre orice subiect. Este ca un prieten. În loc de chatbot, cred că în viitor vei avea o «persoană» cu care să discuți orice fel de subiect, de la filosofie la aspecte financiare. Astfel, va fi următorul pas natural ca AI-ul să aibă acces și la finanțele tale. În acest fel, cunoscând ce îți place și ce nu, va putea lua decizii în locul tău. Pare aproape inevitabil. Noi explorăm și acest domeniu, dar este prea devreme pentru a trage concluzii definitive”, a declarat Andrius Bičeika.

Aplicarea AI-ului în finanțe a stârnit îngrijorări legate de transparența și corectitudinea procesului decizional, precum și de posibilele prejudicii aduse confidențialității și securității datelor personale. Cu toate acestea, reprezentantul Revolut spune că a avut probleme și cu consilierii convenționali legate de deciziile de investiții, așa că, AI-ul merită și el o șansă.

„Există numeroase aspecte legate de AI, în general aspecte etice, de securitate, protecția datelor, etc. Este similară cu discuția despre mașinile autonome: cine este responsabil atunci când mașina lovește pe cineva? În momentul de față, nu am un răspuns la această întrebare. Ceea ce pot să spun este că poate nu ar fi mai răi decât consultanții financiari reali. Ultimii trei pe care i-am avut au fost dezastruoși în a face să crească investițiile mele. Deci, merită să încercăm”, spune reprezentantul Revolut.

Șeful Revolut atenționează clienții din România cu privire la acest mit: Plățile din aplicație sunt văzute de ANAF

La 5 ani de la intrarea aplicației Revolut în România, piața locală devine a doua cea mai mare din portofoliul companiei, luând în calcul doar utilizatorii persoane fizice. Cursul de schimb bun și banii primiți atunci când îți deschizi contul au fost motoarele pentru care românii și-au instalat aplicația, iar, mai apoi, unele zvonuri conform cărora plățile prin Revolut nu sunt văzute de ANAF, au întreținut popularitatea aplicației. Andrius Biceika, Deputy CEO Revolut, dezminte acest mit și spune că banca are o relație foarte bună cu Fiscul, într-un interviu anterior pentru wall-street.ro.

„Revolut continuă să dezvolte bune relații de colaborare cu autoritățile de reglementare și instituțiile statului pentru a limita tentativele de fraudă, evaziunea fiscală și pentru a preveni spălarea banilor. Ne luăm obligațiile de reglementare și de conformitate extrem de în serios, iar relațiile noastre cu autoritățile de reglementare se numără printre prioritățile de top pentru compania noastră. Și noi ne întrebăm cine are interesul să alimenteze această percepție greșită că aplicația noastră este o soluție pentru comportamente financiare mai puțin responsabile. Dar Revolut nu încurajează în niciun fel frauda și evaziunea fiscală prin conturile sale”, a declarat Andrius Biceika.

Sursa foto: Revolut România

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri