Când se gândește în ce să își investească banii, una dintre primele opțiuni ale românului este investiția imobiliară. Nu o spunem noi, ci o spun chiar sondaje efectuate de firme din sectorul investițiilor. În aceste condiții, merită să aruncăm o privire detaliată asupra a tot ceea ce înseamnă achiziția și închirierea unei garsoniere, precum și asupra costurilor și câștigurilor pe care o asemenea investitițe le poate genera.

Investiția imobiliară: Cumperi o garsonieră și o închiriezi

Pare simplu, nu? NU. Să cumperi o garsonieră și să o închiriezi nu este atat de simplu pe cât sună. Pentru cazul de față vom lua ca exemplu achiziționarea și închirierea unei garsoniere în București.

Buget disponibil: 50.000 de euro (246.000 de lei).

O privire sumară pe platforma imobiliare.ro ne va arăta ca prețul unei garsoniere într-un cartier semi-central din București pleacă de la aproximativ 50.000 de euro. Desigur, prețurile garsonierelor/apartamentelor variază extrem de mult în funcție de specificul zonei și al clădirii, însă pentru a simplifica lucrurile am luat în calcul acest preț minim.

Așadar, plecăm de la ideea că investitorul nostru de ocazie cumpără cu 50.000 de euro (cel mai mic preț) o garsonieră în cartierul bucureștean Tineretului. Evident, pentru a-l închiria în condiții optime vor fi necesare câteva dotări de bază precum mobilă, un televizor, o mașină de spălat, un aparat de aer condiționat, etc; în total, costuri adiacente de încă 1.500 de euro – acest lucru presupunând că vor fi achiziționate cele mai ieftine produse necesare mobilării garsonierei.

Investiție totală: 51.500 de euro (fără a mai lua în calcul comisioane plătite pentru achiziția garsonierei și alte costuri adiacente).

Ignorând situația din prezent, cu o scădere a cererii de închirieri apartamente/garsoniere în București din cauza pandemiei COVID-19 și a faptului că mulți dintre studenți/alte persoane care nu sunt din Capitală s-au întors în orașul de origine, Bucureștiul este un oraș atractiv pentru cei din provincie, așa că găsirea unui chiriaș nu ar trebui să dureze prea mult.

Chiria medie lunară pentru o garsonieră în zona Tineretului variază între 280 și 320 euro potrivit heat map-ului imobiliare.ro, așadar vom lua în calcul o cifră rotundă: 300 de euro/lună chirie. Atenție însă, dacă vreți să fiți pe deplin în legalitate, așa cum este și normal, veniturile din chirie ar trebui declarate la ANAF, urmând să fie impozitate cu 10% din suma ce reprezintă 60% din chiria totală. În aceste condiții rezultă un impozit lunar de 18 euro, sau 216 euro pe an

Așadar, în final, veți avea un venit anual de pe urma chiriei de 3.384 euro pe an, adică 282 euro/lună (după plata impozitului) x 12 luni. În procente, acest lucru înseamnă un randament anual de 6,57%.

Tragem linie și vom avea...

Avantajele investitiției imobiliare

  • Veniturile sunt lunare și sunt cash. Acest lucru vă asigură un flux constant de lichidități pe care vă puteți baza și care sunt extrem de ușor de accesat.
  • Investiția este ”palpabilă”. Da, trăim în anul 2021 și acest lucru nu ar mai trebui să conteze, dar în același timp nu putem ignora un lucru evident: românul vrea să vadă cu proprii ochi lucrul în care a investit o sumă considerabilă de bani.
  • Câștigul de 6,29% anual este unul bun. Da, la o privire rapidă nu poate părea mult, dar care este alternativa? Păstrarea banilor ”în șifonier” pentru a pierde 2-3% anual din cauza inflației? Păstrarea lor în bănci pentru a câștiga 1-3%, adică jumătate din randamentul investiției mai sus amintită?
  • Riscurile sunt relativ mici. Prețul activului de bază, adica al garsonierei, se menține constant, așadar, realist vorbind, nu trebuie să vă faceți griji ca garsoniera de 50.000 de euro va ajunge să valoreze în câtiva ani doar 20.000 de euro. Excluzând situații foarte rare (distrugere imobil, înșelăciune, prăbușire piață imobiliară), cel mai probabil nu veți pierde bani de pe urma acestei investiții, sau dacă veți pierde, adică dacă dintr-un motiv sau altul veți vinde garsoniera după doar câteva luni, veți pierde cel mai probabil doar câtve sute de euro.

Dezavantajele investiției imobiliare

  • Birocrația și complexitatea acestora. Pentru simplificare, în exemplul de mai sus am ingorat toate lucrurile pe care trebuie să le faceți atunci când cumpărați/închiriați o locuință: plata taxelor, negocieri cu agenția imobiliară, negocieri cu vânzătorii, negocieri cu chiriașii, procesul de selecție al chiriașilor, drumuri la notar pentru oficializarea tranzacției, întocmirea contractului de vânzare cumpărare, întocmirea contractului de închiriere, selecția, achiziția și transportul mobilei și electrocasnicelor necesare garsonierei, întocmirea contractelor cu frunizorii de utilități și servicii de telecomunicații, iar lista poate continua... .
  • Timpul îndelungat necesar pentru finalizare investiției și până când veți încasa prima chirie. A cumpăra o garsonieră/apartament nu este la fel de simplu precum achiziția unui telefon mobil. Găsirea unei proprietăți care să se încadreze în cerințele dumneavoastră poate dura luni de zile. Efectuarea tranzacției propriu-zise și a actelor necesare poate dura săptămâni sau luni. Utilarea garsonierei cu mobilă și electrocasnice poate dura zile sau săptămâni. Găsirea chiriașului potrivit poate dura luni de zile. Așadar, dacă aveți 50.000 de euro și decideți că vreți să investiți într-un imobil pentru a încasa venituri din chirii, nu vă așteptați să vedeți vreun ban mai devrem de câteva luni bune... dacă nu chiar peste un an.
  • Câștigurile sunt limitate. Da, riscurile unei astfel de investiții sunt mici și excluzând situații foarte rare (distrugere apartament, înșelăciune, prăbușire piață imobiliară), cel mai probabil nu veți pierde bani de pe urma acestei investiții. În același timp, nici nu trebui să vă treacă prin gând că veți înregistra câștiguri anuale mai mari decât obișnuitul 6-7% din simplul motiv că o chirie rămâne până la urmă doar o chirie. Ea poate fi mărită, dar cel mai probabil va fi în ton cu creșterea infației, așadar, în mod practic, nu veți câștiga cu mult mai mult.
  • Costurile cu reparațiile și întreținerea garsonierei vor ”mușca” din venituri. Costurile suplimentare necesare lucrărilor de reparație sunt adesea uitate de viitori proprietari înainte să ia decizia de investiție. Teoretic, orice reparație într-un imobil trebuie suportată de proprietar, lucru care în timp vor reduce randamentul obținut din chirie
  • Chiriașii. Dacă aveți în plan să închiriați, va trebui să fiți foarte atent la ce oameni primiți drept chiriași. Cazurile în care aceștia distrug obiecte din imobil sau imobilul în sine nu sunt tocmai rare. Un chiriaș problematic va însemna costuri în plus pentru proprietar. De asemenea, un chiriaș problematic vă poate determina să fiți nevoit să găsiți un alt chiriaș. Timpul necesar găsirii unui alt chiriaș înseamnă bani pierduți.

Citiți într-un articol viitor wall-street.ro o perspectivă similară asupra investiției în acțiuni pe bursă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri