Un procent de 15,5% dintre romani si-ar infiinta propria afacere daca maine ar intra in posesia a 100.000 de euro, in vreme ce doar 1,5% si-ar indrepta atentia cate fondurile mutuale incercand sa isi investeasca banii prin intermediul acestora, arata un studiu realizat de Erste Asset Management (EAM). Sondajul mai arata ca Facebook este considerat o sursa mai buna de informare despre fonduri decat cartile de specialitate.

“In general, investitia intr-o afacere proprie, condusa de ei insusi, nu este considerata de romani ca fiind un plasament riscant. Se merge pe ideea ca atata timp cat este controlata de ei, banii respectivi sunt supusi doar unor riscuri reduse”, mentioneaza Dragos Neacsu, CEO al Erste Asset Management, compania de administrare a fondurilor de investitii din grupul BCR.

Calatoriile sunt urmatoarea optiune a romanilor in cazul in care ar intra brusc in posesia unei sume de bani importanta, 15,1% dintre respondenti alegand aceasta optiune. Pe locul al treilea se afla investitiile imobiliare, cu 14,2%, foarte aproape aflandu-se si romanii care afirma ca “ar cumpara o casa” cu respectivii bani (11,5%).

Plasamentele in fonduri mutuale reprezinta ultima optiune pentru acestia, doar 1,5% dintre participantii la studiu alegand aceasta optiune. Oarecum surprinzator, procentul este mai mic chiar si decat al celor care si-ar dona banii castigati peste noapte (3,9%). La sfarsitul lui iunie peste 324.000 de romani aveau plasamente in fondurile mutuale vandute pe plan local, in crestere cu aproape 2% fata de perioada similara din 2015.

Romanii aleg solutii lipsite de riscuri si prefera investitiile in bunuri pe care le pot controla. Mitul gresit al sumei mari de bani si lipsa informatiilor sunt principalele cauze ale neparticiparii intr-un fond de investitii - Dragos Neacsu

Prietenii si colegii sunt principala sursa de informatii despre fondurile de investitii pentru romani (43,7%), urmati de consultantii financiari (42,7%) si website-uri (38,6%). De notat ca 10,5% dintre respondenti au declarat ca se informeaza de pe Facebook atunci cand vine vorba despre fonduri, mai mult decat cei au mentionat ca folosesc cartile de specialitate (7,4%).

Mitul sumei mari de bani necesara plasamentelor in fonduri, precum si lipsa de informatii sunt principalele motive care ii fac pe potentialii investitori sa nu faca pasul catre piata de capital.

Putin peste 55% dintre romanii care nu au investitii in fonduri spun ca nu fac acest lucru din cauza ca nu au avut suficient de multi bani. Atunci cand li s-a cerut sa estimeze suma necesara investitiei intr-un fond, participantii au mentionat valori cuprinse intre 1.000 si 100.000 de euro, desi in realitate sumele minime pot ajunge si la cativa lei, adica pretul unei singure unitati de fond.

O alta concluzie a studiului Erste Asset Managment releva ca protectia financiara este principalul motiv pentru care romanii plaseaza bani in fondurile de investitii. 49% mentioneaza protectia financiara pe termen lung, 38% se gandesc la linistea vietii de zi cu zi, 36% isi doresc ca rezervele financiare sa fie folosite in cel mai profitabil mod. Studiul releva ca pentru romani nevoia de protectie financiara este in stransa legatura cu dorinta de a avea un suport in momente neprevazute sau dificile, mai degraba decat grija fata de viitor.

Sursa foto: Shutterstock / Martin Novak

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri