Investitorii care nu si-au luat concediu vara au castigat 8% pe bursa

Actiunile celor mai importante companii romanesti listate au generat, per ansamblu, un castig de 8,5% in lunile de vara, ignorand trendul negativ din marile piete vest-europene si confirmand din nou ca intervalul iunie-august este adesea unul pozitiv pentru investitorii care raman activi pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

BET-TR, indicele care urmareste evolutia celor mai tranzactionate 13 de actiuni de pe BVB (inglobeaza si efectul dividendelor), a urcat vara aceasta cu 8,5%, sustinut de cresterile Transelectrica (+27%), BRD (+14,6%) si Banca Transilvania (+9,4%).

Evolutia este similara celei inregistrata de Bursa din New York, unde indicele S&P 500 (care de asemenea include dividende) a crescut cu 7,2% in perioada iunie - august si a atins un nou record istoric.

De cealalta parte, marile burse din vestul Europei au adus pierderi investitorilor in ultimele trei luni, indicele german DAX scazand cu 1,9%, in vreme ce in piata londoneza indicele FTSE 100 a pierdut 3,2%.

Tara / Indicele Evolutie iunie-august 2018
Romania (BET-TR) +8,5%
Romania (BET-XT) +3%
Romania (BET) +2,4%
Polonia (WIG 20) +8,3%
SUA (S&P 500) +7,2%
Germania (DAX) -1,9%
Marea Britanie (FTSE 100) -3,2%

La nivelul intregii piete romanesti, pe primul loc la cresteri s-a aflat Cemacon (CEON), producator de caramizi controlat de fratii Dedeman. Astfel, actiunile CEON au crescut cu aproape 65% pe fondul unor rezultate financiare in crestere semnificativa, dar si in contextul unei majorari de capital avantajoasa pentru actionarii companiei.

Cemacon a raportat afaceri de 54,8 mil. lei la sase luni (+41% y/y), iar profitul net s-a majorat cu 160%, la 13,7 mil. lei.

De asemenea, compania a convocat saptamana trecuta o adunare a actionarilor in care se va propune majorarea capitalului social cu 2,7 mil. lei, actionarii avand posibilitate de a subscrie actiunile nou-emise la un pret de 0,1 lei, in conditiile in care titlurile se tranzactioneaza in piata la un pret de aproximativ trei ori mai mare. De notat insa ca pentru subscrierea unei actiuni nou-emisa este necesar un numar de 17,6 drepturi de preferinta.

Top 5 cresteri si scaderi in lunile de vara

Compania Evolutie Compania Evolutie
Cemacon +64,6% Dafora -26,6%
Oltchim +46,9% Alumil -19,4%
Transelectrica +26,9% Patria Bank -18,8%
Vrancart +18,9% Ropharma -17,2%
Oil Terminal +15% Conpet -12%

Au fost luate in calcul doar actiunile cu o valoare totala a tranzactiilor de minim 0,5 mil. lei in perioada iunie-august 2018

Citeste si:
Un semestru de criză coronavirus pe bursă. Ce acțiuni au rezistat...
Un semestru de criză...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Dedeman va deschide un nou magazin, în Călărași
Setari Cookie-uri