Polonia a devenit oficial o piata dezvoltata, potrivit criteriilor agentiei FTSE Russell, promovarea propriu-zisa avand loc luni, 24 septembrie 2018, dupa ce decizia a fost anuntata in urma cu un an. Polonia este prima tara promovata in categoria pietelor dezvoltate in ultimii 10 ani, in vreme ce Romania are statutul de piata de frontiera si asteapta zilele acestea un anunt al FTSE privind o eventuala reclasificare.

“Decizia reprezinta o schimbare fundamentala a perceptiei pe care investitorii globali o au cu privire la Polonia. Reclasificarea Poloniei va trezi interesul unor noi investitori pentru actiunile locale si va genera oportunitati enorme pentru intreaga piata de capital. Ma astept ca pe termen lung sa vedem intrari de bani mari mari (n.red. pe Bursa din Varsovia)”, a declarat Marek Dietl, presedintele Bursei din Varsovia, citat de Financial Times.

Polonia intra astfel in randul tarilor cu piete de capital dezvoltate, o categorie din care mai fac parte si state precum SUA, Marea Britanie sau Germania.

Polonia a fost promovata saptamana trecuta si de catre Stoxx, parte a grupului Deutsche Boerse, insa ramane in categoria pietelor emergente potrivit criteriilor MSCI – cea mai prestigioasa agentie de rating in privinta clasificarii pietelor de capital.

Citeste si:
Scor final in meciul verii dintre bursa si banci: 8-2
Investitorii de pe bursa au...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Polonia, prima tara fosta comunista promovata in categoria "developed"