Dupa ce si-au lansat operatiunile din Romania in luna mai 2018, reprezentantii Bursei din Londra (London Stock Exchange Group - LSEG) recruteaza in prezent primul val de angajati, de la care se asteapta sa aiba cunostinte IT solide, ceva experienta, si – aproape o premiera pentru Romania - un ‘cazier financiar’ curat, cazier pe care britanicii il verifica in cadrul unui proces ce poate dura pana la 3 saptamani. Daca pe langa aceste calitati IT-istii romani mai au si ceva cunostinte despre pietele de capital si arata ca sunt dispusi sa invete, britanicii le promit ca “they can go global”.

Intr-un birou temporar din cartierul bucurestean Berceni, LSEG – al doilea cel mai mare operator de burse din Europa, (aproape la egalitate cu primul loc ocupat de Euronext), isi intampina candidatii cu un anunt prin care sunt informati ca orice recomandare de angajare care se materializeaza va fi rasplatita cu aproximativ 1.000 de euro (4.500 de lei).

“Incercam sa fim competitivi pe piata de recrutare. Le oferim angajatilor polite de asigurare de viata complete, asigurari de sanatate, pensii private in cadrul Pilonului III, ii lasam sa isi controleze singuri programul si le oferim oportunitati in privinta lucratului de acasa. Nu pot da cifre in privinta salarilor, insa as mentiona ca acestea sunt competitive si ne diferentiem prin bonusurile anuale bazate pe performante”, mentioneaza David Robinette, senior HR business partner in cadrul LSEG Romania.

Bursa din Londra are in prezent 23 de angajati in Bucuresti si alti 22 care au acceptat oferte, dar care mai trebuie sa treaca de un asa-zis “screening process” prin care sunt verificate datele furnizate si background-ul acestora.

“Verificam experienta anterioara, studiile, cazierul judiciar si ne uitam si la istoricul si cazierul financiar al candidatilor. Ce inseamna verificarea ‘cazierului financiar’? Avem un funizor de servicii din afara grupului care face acest lucru: ia legatura cu candidatul si verfica background-ul fiscal si financiar. Vrem sa fim siguri ca persoanele care ni se alatura nu au fost condamnate pentru fraude si ca nu au avut probleme financiare care le pot afecta integritatea. Stiu ca nu este ceva des intalnit in Romania, si a trebuit sa le explicam de ce facem asta unor candidati, dar este o practica standard in cadrul LSEG”, a declarat David Robinette.

LSEG vrea sa ajunga la 100 de angajati in Romania pana la sfarsitul anului acesta, urmand ca in 2019 numarul acestora sa ajunga la 200. Totusi, reprezentantii companiei spun ca teoretic nu exista o limita maxima al angajatilor recrutati din Romania, atat timp cat acestia au calitatile pe care grupul britanic le cauta.

“Candidatul ideal? In Romania dezvoltam un centru de servicii tehnologice, asa ca in primul rand trebuie sa aiba un background solid in IT si/sau servicii informationale, sa fie dispus sa invete si, iar aici vorbim chiar de o situatie ideala, sa aiba ceva cunostinte despre pietele de capital. Sunt constient ca in Romania este mai greu sa gasim candidati care sunt familiarizati cu bursele, insa acesta nu este un impediment. Atat timp cat candidatii au cunostintele IT cerute, ii putem invata noi ce sunt pietele de capital. In orice caz, un candidat care are cunostinte despre burse si este versatil devine o resursa dorita la nivel global de catre noi si va putea sa lucreze in oricare dintre birourile pe care le avem deschise in lume”, spune Dee Liyanwela, seful Business Services Ltd (BSL) – compania de servicii comune a grupului London Stock Exchange.

Bursa din Londra a recrutat deja fosti angajati din cadrul centrului de tehnologie din Bucuresti al Deutsche Bank, dar si angajati din cadrul bancilor locale cu operatiuni de brokeraj.

“In ceea ce priveste experienta anterioara a angajatilor, cautam atat persoane cu 12-15 ani de experienta in domeniu, insa avem mai multe joburi unde experienta necesara este mult mai redusa. In curand vom avea joburi deschise si pentru cei care abia au terminat facultatea, iar in viitor probabil vom lansa un program de internship si de recrutare a absolventilor”, explica David Robinette.

"Daca ne-ar fi interesat doar sa avem costuri reduse, nu am fi ales Romania. Calitatile studentilor romani sunt uimitoare"

In primavara acestui an, LSEG a anuntat ca deschide un centru de servicii pentru afaceri in Bucuresti, acesta urmand sa angajeze personal din compania de servicii comune a Grupului, Business Services Ltd (BSL).

BSL furnizeaza servicii in domeniul tehnologiilor, serviciilor de date si functii de suport corporativ in entitatile Grupului la nivel mondial. Centrul din Romania este complementar operatiunilor BSL din Columbia si Sri Lanka, unde lucreaza 480 de persoane.

Evident ca partea de costuri a reprezentant un plus pentru Romania atunci cand am ales locatia noului birou, insa daca ar fi contat doar acest lucru am fi mers in alte tari din Europa de Est”, a declarat Dee Liyanwela.

Acesta spune ca desi costurile au reprezentat un avantaj, nu acestea au fost factorul determinant pentru LSEG atunci cand a fost decisa locatia noului birou. Inainte de a alege Romania, grupul a evaluat 14 destinatii posibile in Europa pe baza mai multor criterii.

“Unul dintre cele mai importante criterii a fost reprezentat de specializarea fortei de munca si calitatea abilitatilor pe care posibilii angajati le au. Desigur, daca cineva aude ca suntem o companie de tehnologie se va gandi ca avem nevoie de specialisti in Java, C++, etc. Desigur, avem nevoie si de acestia, insa avem nevoie de mai mult pentru ca lucram in sectorul serviciilor informationale, lucram cu tehnologii ce tin de inteligenta artificiala si machine learning. Un alt criteriu a fost cel al capabilitatilor lingvistice, iar aici ni s-a parut uimitor ca in Romania studentii ies din facultati cu anumite cunostinte, dar si cu abilitatea de a vorbi doua sau chiar trei limbi straine”, a explicat Liyanwela.

Principalele “contracandidatele” ale Romaniei pe lista LSEG au fost Polonia, Cehia si Ungaria, insa in cele din urma britanicii au ales Bucurestiul atat pentru motivele mentionate anterior, dar si pentru ca “este o natiune ‘diferita’… o natiune latina intre mai multe tari slavice”.

“Un unicorn romanesc nu ar trebui sa fie nevoit sa se listeze la Londra. Vrem sa dezvoltam piata de capital romaneasca”

Reprezentantii Bursei din Londra sustin ca nu au venit in Romania pentru a dezvolta o afacere timp de doar 5-10 ani, mentionand ca vor sa se implice in dezvoltarea ecosistemul local al pietei de capital.

“Ca angajator, ne uitam la un orizont de timp de 25-50 de ani. Suntem aici pe termen lung si vrem sa ramanem in Romania. Cand mergem intr-o noua tara, mereu spunem ca suntem acolo ca sa investim, adica sa ducem cunostintele si abilitatile necesare dezvoltarii pietei de capital a acelei tari. Aveti afaceri care se dezvolta, aveti un unicorn (n.red. termen folosit pentru descrierea companiilor nou-lansate care au ajuns sa fie evaluate la peste 1 mld. dolari). Ar trebui sa aveti mai multi. Viitorii unicorni romanesti nu ar trebui sa fie nevoiti sa mearga la Londra pentru a atrage finantare, ar trebui sa se poata lista aici, in Romania”, spune Liyanwela.

LSEG administreaza o gama larga de capital international, ETF-uri, piete de obligatiuni si produse financiare derivate, inclusiv Bursa din Londra, Borsa Italiana, MTS (o piata europeana de instrumente cu venit fix) si Turquoise (o platforma paneuropeana de tranzactionare a capitalurilor).

Pe segmentul operatorilor de piata, LSEG se afla pe locul 6 in lume in functie de capitalizarea companiilor listate, concurand cu Euronext in Europa, si cu NYSE (SUA), Nasdaq (SUA), Japan Exchange Group (Japonia) si Shanghai Stock Exchange (China) la nivel global.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri