Termenul limita pentru Brexit se apropie rapid. Regatul Unit urmeaza sa paraseasca Uniunea Europeana la 29 martie 2019 si in acest moment nu exista inca o intelegere.

Pietele financiare au avut destul timp sa digere majoritatea scenariilor posibile ca si rezultat al Brexitului. Am experimentat o volatilitate ridicata inainte de Craciun, urmata de o calmitate semnificativa la inceput de 2019.

“Cand este vorba de indicele FTSE 100 (Indicele celor 100 de companii listate la Bursa de Valori din Londra cu cea mai mare capitalizare de piata), merita sa ne amintim ca multi dintre constituentii din indice inregistreaza majoritatea veniturilor peste hotare. Acest lucru se poate traduce intr-un grad de izolare cand vine vorba de impactul Brexitului. Indicele are in prezent o valoare a indicatorului p/e de 11,4 si un randament al dividendelor de aproximativ 4,6%. Intreaga amploare a impactului Brexit este putin probabil sa fie cunoscuta pentru multe luni de acum incolo, existand o sansa reala ca mai multe companii din Marea Britanie sa functioneze bine, indiferent de rezultat. Cel mai mare risc cu care se confrunta investitorii britanici in 2019 este, fara indoiala, un Brexit necontrolat. Un scenariu de neconcordanta sau unul care duce la o deteriorare semnificativa a activitatii economice va duce aproape sigur la pierderi in piata de capital”. – declara Calin Nechifor, Senior Partener la Clear Capital Markets, London, United Kingdom.

Un divort dezordonat va duce, de asemenea, la o depreciere semnificativa a lirei, care surprinzator ar putea reprezenta o veste buna pentru FTSE 100. Motivul este ca mai mult de doua treimi din profitul indicelui este obtinut in tarile din afara Regatului Unit, asadar, o lira mai slaba reprezinta un semnal pozitiv pentru cresterea veniturilor companiilor, inregistrand astfel profituri ridicate cand este convertita inapoi in moneda nationala (GBP).

In general, credem ca inca exista oportunitati de profit pe piata bursiera. In cele ce urmeaza, va prezentam cinci companii de urmarit in perioada urmatoare.

1. BP (BP.) – British Petroleum

BP plc este o companie multinationala britanica de petrol si gaze cu sediul in Londra, Anglia. Este unul dintre cei sapte supermarkeri ai petrolului si gazelor din lume. Este pe locul 6 ca si capitalizare de piata si pe locul 12 din punct de vedere al veniturilor inregistrate.

Analiza fundamentala

BP sunt una dintre cele mai tranzacionate companii din Marea Britanie, deoarece actiunile ofera un randament de peste 6%. O scadere a pretului petrolului in cursul anului 2018 a dus la stralucirea companiei in ultimele luni; dar aproape toti actorii majori din sectorul petrolier au inregistrat castiguri considerabile datorita exploziei din industria sisturilor din SUA. In cea mai recenta declarative, seful executivului Bob Dudley, mentioneaza: "Avem acum un istoric de performanta puternic si fiaibl, o executie eficienta si disciplina in modul de lucru". Concentrarea asupra eficientei se traduce printr-o profitabilitate ridicata, generata si din valoarea de piata a petrolului, de aproximativ 50$, in scadere de la aproximativ 60$ anterior.

  • Cel mai mare pret estimat: 700p (Barclays 22/01/2019)
  • Cel mai mic pret estimat: 590p (Deutsche Bank 06/02/2019)

Analiza tehnica

BP pare sa fi format un traseu inversat al modelului “head and shoulders”, care s-a incheiat deasupra rezistentei de 530p. Deplasarea prin nivelul de rezistenta a fost suficient de puternica pentru a crea un decalaj mare in graficul zilnic. Se asteapta acum ca pretul sa se indrepte spre obiectivele tinta de 576p si 605p pe termen mediu.

2. Compass Group (CPG)

Compass Group Plc este o companie multinationala britanica de foodservice cu sediul in Chertsey, Surrey. Este cea mai mare companie alimentara din lume. Grupul Compass isi desfasoara activitatea in aproximativ 50 de tari, are peste 550.000 de angajati si este listat la Bursa de Valori din Londra, fiind o componenta a indicelui FTSE100.

Analiza fundamentala

Compass Group si-a imbunatatit perspectivele pentru intregul an, asteptand ca cresterea organica in urmatoarea perioada. Fluctuatiile cursului valutar au avut un impact pozitiv asupra liniei de baza, adaugand 508 milioane lire sterline in venituri si un profit operational de 43 milioane de lire sterline.

  • Cel mai mare pret estimat: 1800p (Berenberg Bank 26/07/2018)
  • Cel mai mic pret estimat: 1520p (Morgan Stanley 17/10/2018)

Analiza tehnica

Grupul Compass se tranzactioneaza intr-un trend ascendent bine stabilit pe termen lung. In ultimele luni, actiunile s-au consolidat si acum par sa fi format un model inversat “head and shoulders”. O revenire pentru a inchide decalajul la 1696p ar reprezenta un punct de intrare ideal pentru o investitie pe termen mediu si lung.

3. KAZ Minerals (KAZ)

KAZ Minerals este o companie de cupru concentrata pe exploatari miniere la scara larga, cu costuri reduse, in Kazahstan. Grupul este listat la bursa de valori din Londra si Kazahstan. Compania opereaza 4 mine subterane si 3 concentratori in regiunea de Est, o exploatare in cariera deschisa la Bozymchak, Kargazstan si dezvolta trei proiecte majore Aktogay, Bozshakol si Koksay.

Analiza fundamentala

Pretul actiunilor raman cu mult sub nivelul maximelor din anul 2018. Productia de cupru a crescut cu 14% in 2018, asadar compania si-a indeplinit din nou obiectivele. Se preconizeaza ca dividendele sa continue sa fie destul de ridicate pe termen mediu. Actiunile se tranzactioneaza in prezent la un raport P/E de aproximativ 6,5; ceea ce pare destul de ieftin in comparatie cu restul sectorului.

  • Cel mai mare pret estimat: 840p (Peel Hunt 18/01/2019)
  • Cel mai mic pret estimat: 630p (Credit Suisse 17/08/2018)

Analiza tehnica

KAZ Minerals s-a tranzactionat intr-o secventa de niveluri scazute din septembrie 2018, dar a continuat sa se confrunte cu rezistenta la 600p. Acest lucru a creat un trend ascendent “triangle” pe graficul zilnic de tranzactionare. Acest lucru ar trebui sa creeze un potentialul de crestere. Raportul risc/recompensa este destul de atractiv pentru Kaz Minerals.

4. Spirax-Sarco (SPX)

Spirax-Sarco Engineering plc este un producator de frunte in Marea Britanie a sistemelor de gestionare a aburului si a pompelor peristaltice si a tehnologiilor de fluid asociate. Are sediul in Cheltenham. Este listata la Bursa de Valori din Londra si este o componenta a indicelui FTSE100.

Analiza fundamentala

Spirax-Sarco a achizitionat recent Thermocoax Developments din Paris pentru 139 milioane de lire sterline. Acest lucru este de asteptat sa consolideze semnificativ prezenta solutiilor de energie termica in Europa, largind in acelasi timp tehnologia si oferta de produse. Analiza fundamentala sustine o posibila cresterea continua pe termen mediu si lung.

  • Cel mai mare pret estimat: 7000p (Bank of America 08/01/2019)
  • Cel mai mic pret estimat: 5700p (JP Cazenove 03/12/2017)

Analiza tehnica

Spirax-Sarco se tranzactioneaza intr-un trend ascendent bine stabilit pe termen lung. Actiunile au ajuns la noi valori maxime in octombrie 2018 la aproximativ 7345p. Ulterior am observant o corectie inapoi pe linia de sustinere pe termen lung. In ultimele luni, actiunile s-au consolidat intre 6000 si 6800p. Am vazut cateva incercari de depasire a rezistentei la 6800p, care pana acum a fost respinsa.

5. Unilever (ULVR)

Unilever este o companie britanico-olandeza de bunuri de larg consum, cu sediul in Londra, Marea Britanie si Rotterdam, Olanda. Produsele sale includ produse alimentare si bauturi, agenti de curatare, produse de infrumusetare si ingrijire personala. Este a saptea companie din Europa cea mai valoroasa. Unilever este una dintre cele mai vechi companii multinationale; produsele sale sunt disponibile in aproximativ 190 de tari.

Analiza fundamentala

Unilever au avut o perioada destul de agitata odata cu plecarea CEO-ului Paul Polman, dupa aproximativ 10 ani de activitate. Pietele competitive din America de Nord si Europa au inregistrat o crestere a vanzarilor. Unilever are o istorie lunga si plina de mandrie in a inregistra profituri constante investitorilor indiferent de vreme. Decizia de cumparare atunci cand pretul actiunii scade, poate reprezenta un punct de intrare decent pentru investitorii pe termen lung.

  • Cel mai mare pret estimat: 4750p (Barclays 08/11/2018)
  • Cel mai mic pret estimat: 3300p (RBC Capital Markets 29/11/2018)

Analiza tehnica

Unilever se tranzactioneaza intr-un trend ascendent bine stabilit pe termen mediu si lung. Indicatorii tehnici reafirma trendul dominant, aspect care ar putea fi confirmat daca pretul actiunilor atinge pragul de rezistenta majora la 4548p.

Avertisment privind riscul investitional: Valoarea actiunilor sau a portofoliului poate scadea sau creste; este posibil sa nu primiti in mod necesar suma investita initial. Performantele anterioare nu reprezinta o garantie a performantelor viitoare. Asigurati-va ca intelegeti pe deplin riscurile implicate. Pentru mai multe detalii, va rugam sa contactati consultantul dumneavoastra autorizat.

Sursa foto: niroworld / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri