Oamenii obisnuiti au nevoie de a avea posibilitatea sa investeasca in companii din propria tara, al caror nume este cunoscut si ale caror produse sau servicii le-au folosit, aceasta fiind solutia atragerii micilor investitori pe bursa, considera Fathi Ben Grira (foto), CEO Menacorp, o companie de servicii financiare cu birouri in Dubai si Abu Dabi.

“In Golf, investitorii de retail au fost atrasi cu listarea pe bursa a unor companii nationale. Solutia pentru atragerea micilor investitori este sa le propui companii pe care ei le stiu din viata de zi cu zi. In Europa au existat privatizari; la noi acest lucru nu s-a intamplat pana acum, dar probabil vor avea loc in curand”, a declarat Fathi Ben Grira, prezent la o conferinta a Federatiei Euro-Asiatice a burselor, organizata vineri de Bursa de Valori Bucuresti.

Acesta subliniaza ca bursele de mici dimensiuni, aflate in dezvoltare, ar trebui sa se concentreze in primul rand pe atragerea micilor investitori, care fac zilnic tranzactii, in caz contrar “daca atragem doar mari fonduri de investitii, vom avea piete in care actiunile stau degeaba, pentru ca investitorii institutionali cumpara cantitati mari de actiuni si le mentin in portofoliu perioade indelungate de timp”.

De asemenea, desi infrastructura tehnologica a burselor este importanta si apreciata in special de marii investitori internationali, micii investitori rareori acorda o prioritate ridicata acestui factor.

“Adevarul este ca retailului nu ii pasa de tehnologia care se afla in spatele unei bursei. Investitorul obisnuit vrea castiguri cat mai mari si accesabilitate a pietei. Din acest motiv, in 2019, ne concentram pe mobile si tranzactionarea multi-valutara – adica investitorii pot mai nou sa deconteze tranzactiile in orice moneda doresc. Si la noi, in Kazahstan, incercam sa gasim solutii pentru a convinge oamenii obisnuiti sa isi mute o parte din economii din depozitele bancare in investitii pe bursa. Oamenii vor sa inteleaga afacerile in care baga bani si, de asemenea, cer sfaturi despre investitii, in special daca nu au mai avut contact cu bursele”, mentioneaza Valerii Tsoi, Chief Information Officer Astana International Exchange, operatorul pietei de actiuni din Kazahstan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri