Intentia Guvernului de a vinde pana la 8% din actiunile Petrom catre angajatii companiei va insemna un proces complex, care va genera litigii ce se vor intinde pe mai multi ani, intrucat legislatia nu este clara cu privire la cine sunt beneficiarii si care este cu exactitate procentul de actiuni, a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments si manager de Fond, Fondul Proprietatea.

"Daca va exista o astfel de tranzactie, Guvernul va vinde pana la 8% din actiunile sale la pretul care era in momentul privatizarii. Insa legea nu este clara in privinta procentului: poate fi 8% sau 0,1%. Nu se stie nici daca este vorba de angajatii de la momentul privatizarii sau actualii angajati. Este un cosmar. Daca se va intampla, vor fi ani de litigii, pentru ca unii se vor simti inselati", a spus oficialul Fondului, citat de Agerpres.

El nu crede, insa, ca Guvernul va lua o astfel de masura.

"Sincer? Sa vad Guvernul vanzand pachetul de actiuni la nivelul acela de pret? As fi surprins. Nu este ceva ce credem ca se va intampla pe termen scurt", a completat Meyer.

Luni, presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, a afirmat ca vanzarea de catre statul roman a unui pachet de 8% din actiunile Petrom va fi discutata in sedinta coalitiei.

"Suntem in situatia de a discuta, au castigat in instanta salariatii Petrom o actiune in baza careia au dreptul sa cumpere actiuni Petrom. Acest lucru este, intr-adevar, prevazut in legea de privatizare a Petrom. Statul trebuie sa vanda un pachet de pana la 8%. E o problema putin complicata pentru ca trebuie sa vedem cui vindem: celor care erau actionari la data privatizarii, mie asa mi s-ar parea normal, sau numai celor de astazi. Instanta de judecata nu a precizat acest lucru, dupa cum trebuie sa tinem cont ca pot sa cumpere numai cei care isi exprima aceasta optiune. Si aceasta este o chestiune tehnica, care tine numai de Guvern, dar am pus-o pe ordinea de zi ca o problema care trebuie rezolvata, si probabil ca avem si altele", a afirmat luni Tariceanu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri