Presedintele SUA Donald Trump a declansat miercuri un nou atac la adresa oficialilor Rezervei Federale (Fed), pe care ii considera vinovati pentru incetinirea cresterii economice.

Intr-o serie de postari pe Twitter, Trump i-a facut “caposi” (“boneheads”) pe reprezentantii Fed si le-a cerut reducerea dobanzii cheie la zero sau chiar trecerea in teritoriu negativ. In prezent, dobanda cheie impusa de Fed este cuprinsa intre 2 si 2,25% - cel mai mare nivel inregistrat intr-o tara G7.

“Fed ar trebui sa reduca dobanzile la ZERO, sau chiar mai putin, iar apoi ar trebui sa incepem sa ne refinantam datoria. DOBANDA AR PUTEA SA FIE REDUSA FOARTE MULT, iar in acelasi timp maturitatile ar putea sa fie prelungite substantial”, a mentionat Donald Trump.

“SUA ar trebui sa plateasca mereu cea mai mica dobanda. Fara inflatie! Doar naivitatea lui Jay Powell (n.red. seful Fed) si a Rezervei Federale nu ne permite sa facem ceea ce alte tari fac deja. O oportunitate unica in viata pe care o ratam din cauza unor ‘caposi’”, a continuat presedintele american.

Recent, in SUA au existat discutii, neconcretizate in niciun fel, privind posibilitatea emiterii unor titluri de stat pe termen foarte lung, de 50 sau chiar 100 de ani.

In timpul campaniei electorale din 2016, Donald Trump a sugerat posibilitatea de a renegocia datoriile pe care SUA le are. Ideea a fost criticata puternic de catre economisti, care au avertizat ca o asemenea masura ar putea avea chiar efectul opus, adica o crestere a dobanzilor si o sifonare a imaginii si credibilitatii SUA in fata creditorilor globali.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri