Promovarea bursei locale la statutul de piata emergenta de catre agentia FTSE reprezinta un moment istoric, Adrian Tanase, CEO-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), afirmand ca isi doreste ca decizia de saptamana aceasta sa convinga managerii companiilor din Romania ca piata locala reprezinta o solutie reala pentru finantarea si dezvoltarea afacerilor.

“Cand bursei ii merge bine si economiei ii merge bine. Imi doresc ca noul statut sa deschida ochii cat mai multor manageri din companiile private si de stat si sa priveasca bursa ca pe un mediu eficient prin care isi pot finanta dezvoltarea afacerilor”, mentioneaza, intr-un anunt oficial, Adrian Tanase.

Romania indeplineste cele 9 criterii de calitate ale FTSE pentru statutul de Piata Emergena Secundara potrivit schemei pentru clasificarea tarilor. Este pentru prima data cand un furnizor global de indici upgradeaza piata de capital romaneasca la Piata Emergenta. Decizia a fost luata dupa ce Romania s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra in vigoare in septembrie anul viitor.

„Piata de capital locala a avut de trecut peste multe obstacole si a fost nevoie de timp ca sa ajungem unde suntem astazi. Doar ganditi-va ca, in urma cu sase ani, nu existau raportari simultane in limba engleza din partea companiilor listate, iar investitorilor straini le era foarte dificil sa inteleaga in mod clar ce anume se intampla in piata. Astazi avem mecanisme de piata noi si imbunatatite, acces facil la piata pentru investitori, mediu fiscal favorabil pentru investitorii institutionali, raportare corporativa transparenta si calitativa a emitentilor, disponibilitatea fluxului de informatii privind piata de capital si legislatia si in limba engleza, un cadru de tranzactionare competitiv, o guvernanta corporativa imbunatatita pentru companiile listate. Acest mediu nou a atras in ultimii ani noi listari de actiuni si obligatiuni,” a declarat Lucian Anghel, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Pentru a putea atinge acest nou statut de piata, o serie de procese au fost accelerate si imbunatatite in ultimul an si jumatate. „Ne-am concentrat pe ceea ce aveam de facut, am vazut ce ne lipsea si am tintit sa indeplinim toate criteriile,” a spus Adrian Tanase. “Lichiditatea a fost, de asemenea, imbunatatita: valoarea medie zilnica de tranzactionare pe segmentul de actiuni este mai mare decat anul trecut. Am facut tot ce s-a putut face in acest timp extrem de scurt pentru a indeplini toate criteriile necesare acestui upgrade,” a declarat CEO-ul BVB, adaugand ca „noi proiecte de dezvoltare a pietei sunt in pregatire”.

Presedintele BVB considera ca promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta poate fi considerata, din punct de vedere economic pentru piata de capital, echivalentul momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

“Romania merita sa fie promovata pentru ca a demonstrat, in repetate randuri, ca este o piata functionala si accesibila. Un nou statut inseamna noi posibilitati de investitii. Fonduri mult mai mari decat cele de pana acum si care gestioneaza sute de miliarde de euro vor putea sa investeasca in Romania in urmatorii ani pentru ca pana acum acesti administratori de fonduri erau restrictionati, prin prospect, sa investeasca in pietele de frontiera. Tocmai de aceea, investitorii romani ar putea sa beneficieze pe termen lung de aceasta promovare fructificand randamentele oferite de oportunitatile investitionale pe bursa,” a concluzionat presedintele BVB.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri