Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost promovata la statutul de piata emergenta secundara de catre agentia britanica FTSE Russell, marcand astfel cel mai important pas inainte facut de piata locala de la momentul reinfiintarii, in 1995.

Suntem multumiti sa anuntam ca Romania va primi statutul de Piata Emergenta Secundara, decizie ce va avea efect in conjunctie cu revizuirea semi-anuala a indicilor FTSE Global Equity Series (GEIS), in septembrie 2020”, mentioneaza reprezentantii FTSE, in raportul oficial.

Teoretic, decizia deschide calea bursei locale catre atragerea unor portofolii de peste 1 miliard de euro, provenite din partea marilor fonduri de investitii internationale care vizeaza plasamente in piete emergente.

Romania fusese adaugata de FTSE pe lista scurta a pietelor care ar putea sa fie promovate inca din 2016, insa promovarea nu a avut loc intrucat Romania nu indeplinea o serie de conditii tehnice, dar si criterii ce tineau de valoarea tranzactiilor care se fac in piata.

FTSE a decis in prezent ca trei companii romanesti indeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a fi incluse in FTSE Global All Cap Index: Romgaz (SNG), Banca Transilvania (TLV) si BRD. Agentia estimeaza ca ponderea pe care piata de capital romaneasca o va avea in indicii FTSE va fi de cel mult 0,085%.

Ponderea Romaniei in indicii FTSE

Nume indice Estimare pondere a Romaniei in indice
FTSE Global All Cap (Large/Mid/Small) 0,008%
FTSE All-World (Large/Mid) 0,009%
FTSE Emerging All Cap (Large/Mid/Small) 0,078%
FTSE Emerging (Large/Mid) 0,085%

Teodorovici, din SUA: “Un nou pas catre realizarea unui proiect de tara pentru care am insistat in ultimii ani de zile”

Oficialii Ministerului Finantelor au fost primii care au dat declaratii publice despre promovare, fiind mai rapizi la acest capitol chiar si decat reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti.

Aflat intr-o vizita de lucru in Statele Unite ale Americii, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a subliniat contributia Guvernului la aceasta promovare, asta desi statul Roman nu a mai listat nicio companie pe bursa de 5 ani – un element esential de care BVB avea nevoie pentru a atinge criteriile agentiilor internationale.

“Anuntul FTSE Russell de astazi este o decizie istorica pentru Romania, un nou pas catre realizarea unui proiect de tara pentru care am insistat in ultimii ani de zile si care este legat si de procesul de aderare la moneda Euro. Piata de capital romaneasca intra intr-un club mai select al burselor de profil, echivalenta categoriei ‘investment grade’ de care beneficiaza tara noastra in clasificarea agentiilor de rating si are acum sansa de a contribui si mai mult la capitalizarea economiei reale romanesti. Decizia de astazi este atat o batalie castigata dupa 5 ani de munca intensa in sprijinul trecerii bursei romanesti la statutul de ‘piata emergenta’, cat si o realizare importanta pentru orice viitoare guvernare indiferent de culoarea politica", a declarat Teodorovici, citat de Agerpres.

In acelasi timp, ministrul a subliniat si o serie de contributii ale MFP la dezvoltarea pietei de capital si diversificarea instrumentelor de finantare puse la dispozitia investitorilor, pentru a deveni o alternativa viabila la finantarea prin intermediul sectorului bancar.

"Dincolo de modificarile legislative promovate de MFP pentru cresterea atractivitatii pietei de capital din Romania, este de amintit decizia curajoasa a guvernarii social-democrate de a reduce impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Numai in acest an, dividendele au adus pietei de capital din Romania o crestere de 36% in primele 8 luni. De asemenea, titlurile de stat emise de statul roman reprezinta o componenta esentiala in formarea si dezvoltarea altor piete pentru finantarea proiectelor de investitii, cum ar fi piata obligatiunilor municipale sau a celor emise de companii. In acelasi timp, ele contribuie la largirea si diversificarea bazei de investitori (fonduri de pensii private, fonduri de investitii, fonduri mutuale, societati de asigurari, etc.) atat in plan local, cat si extern. MFP depune eforturi sustinute pentru dezvoltarea pietei interne a titlurilor de stat si urmarim crearea unei curbe de randament lichida si stabila a titlurilor de stat. Mentionez sprijinul si eforturile in directia cresterii gradului de educatie financiara, in randul investitorilor mici, mai putin sofisticati, astfel incat acestia sa poata accesa instrumentele de finantare oferite de piata de capital romaneasca si aici ma refer la Programul Fidelis, lansat in 2015, care s-a bucurat de un real succes prin cele doua emisiuni, prin care au fost lansate titluri de stat destinate persoanelor fizice prin mecanismul Bursei de Valori si pe care intentionam sa-l reluam in viitor", a concluzionat Eugen Teodorovici.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri