Desi un lucru pozitiv din toate punctele de vedere, promovarea Romaniei la statutul de piata emergenta de catre agentia britanica FTSE Russell este precum “acea insigna pe care o primesti la gradinita, cand faci un lucru bun, si pe care o pui in piept”, considera Alexandru Birsan, unul dintre cei mai experimentati avocati romani specializati in tranzactii de M&A si piata de capital. Acesta subliniaza ca adevarata miza ramane o promovare din partea americanilor de la MSCI, usor de obtinut in conditiile in care ar exista o adevarata sustinere politica in acest sens.

Alexandru Birsan este partener al casei de avocatura Filip&Company, specializat in tranzactii de M&A si piata de capital. Birsan a fost implicat in listarea Digi Communications (proprietarul RCS&RDS), cel mai mare IPO privat din istoria Bursei de Valori Bucuresti.

Agentia FTSE Russell a anuntat luna trecuta ca Romania va fi promovata la statutul de piata emergenta secundara, marcand astfel cel mai important pas inainte facut de piata locala de la momentul reinfiintarii, in 1995. Promovarea acordata de FTSE este insa doar un pas pana cand bursa locala va putea atrage cu adevarat banii marilor fonduri de investitii care fac plasamente in pietele emergente, indicii si evaluarile agentiei americane MSCI fiind adevaratul reper luat in calcul de acestea.

Wall-Street.ro: Vor exista implicatii legale pentru investitorii si companiile de pe Bursa de Valori Bucuresti dupa promovarea la statutul de piata emergenta?

Alexandru Birsan: Din punct de vedere legal, nu se schimba nimic. Avem o legislatie de piata emergenta? Nu as putea spune ca avem lipsuri majore, dar mereu exista lucruri care pot fi imbunatatite.

Cand esti o piata mica, precum Romania, trebuie sa te gandesti cum sa devii mai atractiv pentru marii investitori si cum sa le faci viata mai usoara atunci cand ei vin aici.

Promovarea FTSE Russell este, pana la urma, doar o eticheta, este precum acea insigna pe care o primesti la gradinita si o pui in piept. Arata ca ai facut ceva bine, dar tu, pana la urma, esti tot aceeasi persoana.

Din fericire, la noi a scazut apetitul de a particulariza regulile europene intr-un mod specific Romaniei. In general lumea a inteles ca este mai bine sa fii in linia generala europeana si sa fii foarte previzibil pentru investitori, decat sa aduci niste inovatii care mai degraba le fac viata grea acestora.

Promovarea FTSE este mai degraba un semn incurajator care poate face anumiti investitori sa vada piata romaneasca ca pe o piata de frontiera, aproape emergenta, si sa aiba mai multa incredere in Romania. Este un semnal pozitiv de maturizare si de crestere a pietei.

Wall-Street.ro: Se vor ‘ingramadi’ antreprenorii romani sa isi listeze companiile pe bursa acum, dupa promovare?

Alexandru Birsan: Interesul acestora va creste pentru piata de capital, insa daca promovarea ramane singurul lucru pozitiv din piata, atunci vom ramane unde suntem. Promovarea FTSE Russell este, pana la urma, doar o eticheta, este precum acea insigna pe care o primesti la gradinita si o pui in piept. Arata ca ai facut ceva bine, dar tu, pana la urma, esti tot aceeasi persoana.

Ca sa vedem mai multi antreprenori pe bursa, aceasta stire pozitiva trebuie urmata de o evolutie buna a pietei romanesti, inclusiv pe partea de cerere.

Eu am vazut bursa romaneasca miscandu-se foarte bine in perioada in care fondurile de pensii incepusera sa acumuleze capital si sa caute investitii, imbunatatind semnificativ cererea din piata. Daca fondurile de pensii private sunt lasate sa functioneze, ele genereaza cerere, iar cererea atrage companii catre piata.

Wall-Street.ro: De ce vorbim la trecut? Acum fondurile de pensii nu mai au bani sa investeasca pe bursa?

Alexandru Birsan: Dupa OUG 114 (n.red “Ordonanta taxelor”), fondurile de pensii au fost confruntate cu o amenintare existentiala. Daca acestea sunt intr-un climat in care trebuie pur si simplu sa maximizeze randamentele deponentilor, atunci ele vor alerga sa genereze aceste randamente prin investitii. Ele vor cere produse si listari noi, ajungand la nivelul de ‘anchor investor’, adica la un IPO ai garantia ca fondul X va subscrie si astfel oferta va avea sanse foarte mari de reusita. Cand insa te concentrezi pe supravietuire, este evident ca investitiile pe bursa trec pe plan secundar.

Speranta mea este ca aceste impulsurile care au existat pe partea de cerere vor reveni in piata de capital romaneasca.

Wall-Street.ro: Asadar, la nivel de cerere, bursa romaneasca sta mai prost in prost decat acum 1-2 ani?

Alexandru Birsan: Da! Daca ne uitam la momentul anuntului OUG 114 (n.red. decembrie 2018), noi aveam pana atunci una dintre cele mai bune evolutii din Europa. Intr-o piata fara socuri artificiale noi avusesem o evolutie foarte buna datorita intrarilor externe de bani, dar si datorita cererii interne sustinuta de fondurile de pensii.

Cand o decizie are sens din punct de vedere economic, aceasta se va intampla. Daca in acest moment are mai mult sens, din punct de vedere economic, sa iti vinzi o parte din companie catre cumparatori privati, antreprenorul NU va lista pe bursa! Iar adevarul este ca aici ne aflam in momentul de fata – anul acesta nu avem niciun IPO pe bursa.

Citeste si:

    Romania este o decizie pur economica pentru investitorii straini.

    Daca esti un fond de investitii strain, prima intrebare pe care ti-o pui inainte de a intra pe bursa romaneasca nu este “ce randament voi face din aceasta investitie?”, ci “voi putea sa ies din aceasta investitie?”

    Degeaba intri in Romania si faci “pe hartie” un randament bun, daca nu mai poti sa iesi din aceasta investitie. Aceasta este problema pe care un investitor strain de calibru si-o pune.

    Wall-Street.ro: Va fi Guvernul mai dispus sa aduca companii companii pe bursa dupa decizia FTSE?

    Alexandru Birsan: Eu cred ca orice prim-ministru si orice ministru de Finante, cand vede un asemenea semnal, trebuie sa fie motivat sa ajute piata de capital sa atinga adevarata miza – obtinerea promovarii din partea MSCI. Cum pot face acest lucru? Prin masuri concrete, precum privatizarile.

    Citeste si:

      Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu doar Bursa de Valori Bucuresti beneficiaza de pe urma unei promovari MSCI. O piata emergenta MSCI arata investitorilor straini ca tara respectiva reprezinta o piata mare, deschisa, cu un climat stabil si care se indreapta in directia potrivita. Cand esti vazut in acest fel, nu doar fondurile care investesc pe bursa vor deveni interesate de tara; pur si simplu presa straina si analistii straini vor scrie bine despre tara, iar in acest fel se modifica felul Romania este vazuta atat de marii investitori straini, cat si de politicienii straini. Lumea din afara se va uita altfel la tine, intr-un mod pozitiv, iar asta este in avantajul oricarui Guvern, indiferent de culoarea politica.

      Eu nu stiu ce a fost in mintea atator ministri care au spus sa facem listari si ca sustin listarile, insa ulterior nu s-a intamplat nimic; inseamna, probabil, ca nu am fost suficient de convingatori.

      De asemenea, trebuie sa tinem cont ca vorbim in mod practic de un prag foarte jos pe care vrem sa il atingem; aceasta promovare nu este tocmai cea mai ambitioasa tinta din istoria Romaniei. Ajungem doar acolo unde unde tari precum Polonia, Ungaria sau Cehia au ajuns deja acum zeci de ani.

      Wall-Street.ro: Si totusi de ce este bursa o sperietoare pentru guvernele Romaniei? De ce fuge statul de listari?

      Alexandru Birsan: Raspunsul simplu este ca nu a existat o vointa clara si ferma pentru listare. De ce nu a existat? Hai sa spunem ca noi, mediul privat, nu am reusit sa fim suficient de convingatori pentru a arata statului ca listarile sunt o idee buna. Eu nu stiu ce a fost in mintea atator ministri care au spus sa facem listari si ca sustin listarile, insa ulterior nu s-a intamplat nimic; inseamna, probabil, ca nu am fost suficient de convingatori.

      Daca cineva de la nivelul Guvernului si-ar pune in cap ca vrea ca Romania sa ajunga piata emergenta, in viziunea MSCI, vorbim de o chestie ce se poate obtine in doi ani de zile. Nu exista ‘nu putem’. Daca am vrea cu adevarat, este simplu sa ajungem acolo. Mediul privat da reteta acestei promovari de ani de zile.

      Cand oricine alfat la guvernare decide ca vrea ca Romania sa ajunga piata emergenta MSCI, o face sigur, intr-un singur ciclu electoral

      Cand oricine alfat la guvernare decide ca vrea ca Romania sa ajunga piata emergenta MSCI, o face sigur, intr-un singur ciclu electoral. Este simplu: trebuie sa iei niste masuri de solidificare a cererii interne, trebuie sa deschizi piata catre investitorii straini, sa listezi Hidroelectrica si poate alte cateva companii de stat si, eventual, sa vezi cum incurajezi una – doua companii private mari sa vina pe bursa. Sincer vorbind, este un adevarat “easy win” atat timp cat exista vointa.

      Wall-Street.ro: Sunt blocate listarile de stat pana cand incepe activitatea Fondului Suveran?

      Alexandru Birsan: De facto, parca da. Listarile de stat nu s-au miscat in ultimii ani, iar discutiile au fost legate de infiintarea Fondului Suveran. Pe de alta parte, Fondul este o idee lansata in jurul alegerilor din 2016 si a fost dificil sa se gaseasca o forma optima pentru infiintarea acestuia si pentru definirea obiectivelor si a felului de functionare.

      In trei ani de zile nu am reusit sa ajungem la o forma de reglementare a Fondului Suveran care sa duca la infiintare. In 2019, mie nu imi este clar daca Fondul Suveran mai “exista” sau nu din punct de vedere politic.

      Acum vorbind in mod practic, este absolut evident ca Hidroelectrica se poate lista si pana se gaseste o solutie pentru Fondul Suveran. Sa zicem ca statul vrea ca orice bani din IPO-ul Hidroelectrica sa intre in Fondul Suveran pentru a face spitale – de exemplu. In regula, acest lucru se poate rezolva si prin alocarea directa a fondurilor, fara existenta Fondului Suveran. Statul este liber sa faca ce vrea cu acei bani. Nu exista impedimente absolute, de ordin tehnic, legate de Fondul Suveran si listarea Hidroelectrica. Exista doar vointa politica si felul in care statul vrea sa isi administreze activele.

      Eu voi spune insa ca nu este bine sa te uiti mereu la stat, iar cei care au reusit in mediul privat romanesc au fost foarte buni in a nu se uita doar la statul roman, rezolvandu-si singuri problemele.

      In cazul dezvoltarii bursei, solutia este posibil sa vina tot din mediul privat. Exista un numar de companii romanesti private, ce-i drept nu de talia Hidroelectrica, care pot creste si ajunge la acel nivel, asa cum, de exemplu, s-a intamplat cu Banca Transilvania.

      Wall-Street.ro: Totusi, cati antreprenori romani si-ar ‘deschide’ compania pe bursa doar pentru a face un bine tarii?

      Alexandru Birsan: Mai multi decat ai crede! Sunt destui antreprenori care ajung sa aiba companii mari, iar listarea le da posibilitatea sa se mai detaseze putin de afacere. S-ar putea sa mai vedem listari mari private care vor deschide aceasta discutie.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



      Setari Cookie-uri