Grupul Electrica a inregistrat, in primele noua luni ale acestui an, un profit net consolidat de 161 milioane lei, acoperind pierderea din primul trimestru, in suma de 41 milioane de lei, printr-un rezultat net inregistrat in trimestrele II si III de 202 milioane lei.

"Dupa un prim trimestru al acestui an marcat de modificarile semnificative ale cadrului de reglementare, care au avut efecte nefavorabile asupra afacerii, am reusit sa recuperam si, la noua luni, sa inregistram un profit net consolidat de 161 milioane RON, ceea ce reprezinta 133% din valoarea bugetata pentru intreg anul 2019. Intr-o perioada plina de provocari, am continuat sa ne asumam rolul de companie responsabila fata de cei 3,7 milioane de utilizatori din portofoliu, precum si fata de cei peste 7000 de actionari. In egala masura, consideram ca autoritatile au responsabilitatea de a asigura predictibilitate, un cadru de reglementare care sa stimuleze investitiile, precum si tratament echidistant si nediscriminatoriu pentru toti participantii din piata de energie", a declarat directorul general al Electrica, Corina Popescu, citat de Agerpres.

Veniturile operationale totale ale Grupului Electrica, in perioada de noua luni incheiata la 30 septembrie 2019, au atins valoarea de 4,723 miliarde de lei, ceea ce reprezinta o crestere de 14,5%, sau 597 milioane lei, fata de acelasi interval de timp al anului 2018.

In segmentul de distributie, veniturile au urcat cu 3,9%, ca urmare a cresterii cantitatii distribuite totale cu 0,5% si a tarifelor medii de distributie, precum si a majorarii semnificative a valorii investitiilor in retea, in conformitate cu politicile contabile aplicabile, in primele noua luni din 2019, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2018.

In ceea ce priveste segmentul de furnizare, veniturile s-au majorat cu 20,4%, ca rezultat al cresterii cu 8,7% a cantitatii de energie electrica furnizata pe piata cu amanuntul, a majorarii preturilor medii de vanzare cu 5,6%, precum si ca urmare a dezvoltarii activitatii de furnizare de gaze naturale.

Costurile consolidate pentru achizitia energiei electrice au crescut cu 31,8%, la 2,446 miliarde de lei in primele 9 luni din 2019. Aceasta evolutie a fost resimtita in segmentul de distributie, prin majorarea cu 22,4% a costului energiei electrice achizitionate pentru acoperirea pierderilor in retea, influentata de evolutia ascendenta a preturilor de achizitie a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari fata de pretul aprobat ex-ante de ANRE pentru operatorii de distributie din Grupul Electrica.

Si in segmentul de furnizare a fost inregistrata o crestere a cheltuielilor cu achizitia de energie electrica cu 34,2%, ca efect cumulat al cresterii pretului de achizitie si al cantitatii de energie electrica achizitionata. Marja de furnizare a fost afectata negativ, in principal intrucat, prin tarifele aprobate de catre ANRE, pretul recunoscut pentru primele doua luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acopera pretul de achizitie a energiei electrice efectiv realizat.

"Pe fondul modificarilor semnificative ale cadrului legislativ si de reglementare, indeosebi cu efect advers, profitul operational al Grupului a scazut cu 190 milioane lei, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, la evolutia EBITDA s-a adaugat in principal impactul nefavorabil al cheltuielii cu amortizarea, o crestere de 35 milioane lei - ca urmare a aplicarii unui nou standard de raportare financiara, incepand cu 1 ianuarie 2019, si a volumului de investitii puse in functiune", sustine compania.

Conform sursei citate, in primele 9 luni ale anului 2019, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 13,27 TWh (in crestere cu 0,5% fata de 9 luni 2018) catre un numar de aproximativ 3,77 milioane de utilizatori. Operatorii de distributie din cadrul Grupului au distribuit energie electrica pe o arie care acopera aproximativ 40,7% din teritoriul national.

Electrica Furnizare are o cota de piata de 18,54%. Este lider pe piata reglementata, cu o cota de 51%, iar pe piata concurentiala are o cota de 10,85% (conform raportului ANRE din august 2019). Compania a furnizat 6,9 TWh de energie electrica unui numar de aproximativ 3,5 milioane de consumatori finali (atat in regim de ultima instanta, cat si de pe piata concurentiala).

Grupul Electrica este un jucator-cheie pe piata de distributie si furnizare a energiei electrice din Romania, precum si unul dintre cei mai importanti jucatori din sectorul serviciilor energetice. Grupul Electrica ofera servicii la circa 3,7 milioane de utilizatori si are o arie de cuprindere nationala - cu organizare in trei zone pentru distributia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, si pe cuprinsul intregii tari pentru furnizarea energiei electrice si pentru intretinere si servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listata pe bursele de valori din Bucuresti si Londra. Electrica este singura companie romaneasca listata din domeniul distributiei si furnizarii energiei electrice din Romania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri