Piata de capital nu este un loc exotic, ci o oportunitate pentru toti romanii de a-si tine economiile, a declarat, sambata, in cadrul Forumului Investitorilor Individuali, Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

"Toata cariera mea, din 1998 si pana am terminat facultatea, am activat pe piata de capital din Romania. Deci, sunt un specialist al pietei de capital din Romania. Din pacate, piata de capital din Romania sufera, e o piata mica si ilichida, ce reprezinta doar 10% din PIB-ul Romaniei, fata de piata din Polonia care reprezinta 30% din PIB. Noi vrem sa o crestem, Bursa avand si un interes de business. Cu cat e mai mare, cu atat castigam mai multe comisioane de tranzactionare", a spus Adrian Tanase, citat de Agerpres.

El a adaugat ca "Bursa este o institutie privata, nu cum este Banca Nationala a Romaniei. Bursa insasi este listata pe Bursa de Valori Bucuresti. O piata de capital dezvoltata ajuta economia unei tari. De asemenea, piata de capital a inceput sa reprezinte interes pentru orice companie, pentru ca ajuta antreprenorii care vor sa se dezvolte. Piata de capital nu este un loc exotic, ci ar trebui sa fie un loc foarte serios in economie si cu un rol mult mai mare".

Oficialul BVB a mai subliniat ca romanii inca prefera sa-si tina banii in banci, pentru ca au o perceptie gresita fata de bursa, dar "noi vrem sa schimbam toata aceasta perceptie".

"De ce suntem unde suntem? Principalul motiv este ca lumea nu-si investeste banii in actiuni si obligatiuni. Romanii inca prefera sa-si tina banii la banca, pentru ca au o perceptie gresita fata de bursa si noi vrem sa schimbam toata aceasta perceptie. Unul dintre demersuri este organizarea acestui forum. Trebuie sa convingem din ce in ce mai multi romani sa isi tina banii in actiuni si in obligatiuni, ceea ce este un act normal. Noi am dori ca toti romanii sa-si tina economiile pe piata de capital. Asta se intampla in economiile mai civilizate", a explicat CEO-ul BVB.

Citeste si:
Bursa anunta oficial lansarea Contrapartii Centrale
Bursa anunta oficial lansarea...

De exemplu, "olandezii nici nu vor sa auda de depozite bancare. Ei isi tin toti banii in piata de capital, sub anumite forme, iar pentru asta nu trebuie sa fii specialist. Trebuie, insa, sa stii anumite reguli si sa ai incredere ca acele reguli functioneaza. Principalele doua reguli este ca trebuie sa-ti tii banii pe termen lung, de 10-20 de ani, si sa investim diversificat. Daca respectam aceste reguli, toate riscurile pe care dvs. ale aveti in cap, cum ar fi riscul de faliment sau riscul de a incepe un razboi, se dilueaza semnificativ. Piata de capital nu trebuie sa fie un experiment, ci locul in care romanii sa-si tina economiile. Noi acum avem in depozite 40 de miliarde de euro, in timp ce toata piata noastra de capital este de 20 de miliarde de euro. Depozitele pe piata de capital au crescut cu 50%, in ultimii ani".

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) organizeaza, sambata, cea de-a zecea editie a Forumului Investitorilor Individuali, un eveniment de educatie financiara in domeniul investitiilor. Forumul este un eveniment de referinta organizat de BVB incepand cu anul 2013, cu misiunea de a populariza piata de capital in randul persoanelor fizice.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
BCR scoate pe Bursa obligatiuni de 600 mil. lei