Prima emisiune de obligatiuni corporative a Autonom Services S.A., cel mai important jucator independent de pe pietele de leasing operational si rent-a-car din Romania, a fost admisa la tranzactionare incepand cu data de 4 decembrie 2019, pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Obligatiunile, tranzactionate sub simbolul AUT24E, au o valoare nominala de 1.000 euro, scadenta de cinci ani si o dobanda fixa de 4,45%, p.a., platibila anual. Valoarea totala a emisiunii este de 20 milioane de euro.

Potrivit reprezentantilor companiei, emisiunea de obligatiuni a fost suprasubscrisa, avand o structura echilibrata a subscriitorilor, unde se regasesc atat persoane fizice, cat si investitori institutionali precum: Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, fonduri deschise de investitii, banci, societati de investitii financiare, societati de asigurari.

In 2017, Autonom Services a fost nominalizata intre cele 15 companii finaliste ale primei editii a proiectului „Made in Romania”, organizat de BVB. Ca urmare, societatea a ajuns astazi sa acceseze efectiv finantare prin intermediul pietei locale de capital.

„Credem cu adevarat ca piata de capital din Romania ofera oportunitati extraordinare de finantare pentru companiile locale care se bazeaza pe modele de afaceri valoroase si transparente. Am fost incantati sa vedem ca obligatiunile Autonom Services au trezit interesul investitorilor locali si internationali. Speram ca obligatiunile emise de Autonom Services vor beneficia de lichiditate rezonabila pe piata in conditiile unui randament satisfacator ce poate fi accesat de investitori”, a declarat la randul sau Dan Stefan, co-actionar al grupului Autonom International.

Capitalul atras atrase in urma emisiunii de obligatiuni vor servi scopurilor generale de finantare ale afacerii Autonom Services, care a crescut intr-un ritm accelerat in ultimii ani, fapt reflectat de expansiunea flotei de autovehicule. Unul dintre obiectivele specifice ale companiei prin realizarea acestei emisiuni de obligatiuni, a constat in cresterea maturitatii medii a finantarilor atrase.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a fost unul dintre investitorii importanti in plasamentul privat, investind 4,5 milioane de euro in obligatiuni emise de Autonom Services. Datorita strategiei de afaceri, capacitatilor de inovare si a managementului performant, Autonom este singura companie din Romania selectata de BERD in cadrul Programului Blue Ribbon.

Autonom Services a evoluat de la un start-up ce a luat nastere la Piatra Neamt in 2006 in zona serviciilor rent-a-car pentru persoanele fizice, la un jucator national in piata serviciilor de mobilitate. Din 2011, compania a inceput sa ofere servicii de leasing operational, ce au devenit progresiv principalul catalizator de crestere al veniturilor, fiind in prezent principalul segment de afaceri. Autonom Services a achizitionat, in iunie 2018, BT Operational Leasing (BTOL), subsidiara de leasing operational a Bancii Transilvania. Veniturile din exploatare consolidate conform IFRS pentru Autonom Services in 2018 au fost de 251,3 milioane lei, in timp ce in primul semestru din 2019, acestea s-au situat la 178,7 milioane lei. La nivelul primului semestru din 2019, veniturile din leasing operational au fost de 79,7 milioane lei iar cele aferente serviciilor rent-a-car au atins 29,7 milioane lei. De asemenea, profitul inainte de taxe, depreciere si amortizari (EBITDA) in primul semestru din 2019 a fost de 71 milioane lei, iar profitul net consolidat de 15,7 milioane lei.

Plasamentul privat a fost intermediat de BRD Groupe Societe Generale, in calitate de Coordonator unic al tranzactiei, si de BT Capital Partners, divizia de investment banking si piete de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania, in calitate de Manager. Asistenta juridica a fost acordata de casa de avocatura RTPR Allen & Overy, iar Ernst & Young Assurance Services S.R.L a furnizat serviciile de audit financiar.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri