Bursa de Valori Bucuresti a incheiat cel mai bun an din ultimul deceniu, toti indicii pietei inregistrand cresteri de peste 30%. In ciuda cresterii spectaculoase a actiunilor, valoarea tranzactiilor realizate in piata a ramas una modesta, fiind chiar in scadere cu 15% fata de 2018.

BVB a depasit cu usurinta bursele din regiune la capitolul cresteri in 2019. De altfel, doar pietele din Cehia si Ungaria au reusit sa se apropie de evolutia Bursei de la Bucuresti, polonezii si bulgarii inchizand anul pe minus.

Valoarea totala a tranzactiilor facute pe BVB anul trecut (inclusiv oferte publice) a ajuns la 11,8 mld. lei, comparativ cu 13,9 mld. lei in 2018. Din aceasta cifra, schimburile cu actiuni au reprezentat 9,6 mld. lei (-14,2% y/y).

Valoarea indicatorului PER (price-earnings ratio - raportul dintre pretul actiunii si profitul pe actiune al respectivei companii) la final de an pentru bursa romaneasca era de 8,8.

Reprezentantii OTP Asset Management au declarat recent ca nivelul inca redus al PER arata ca bursa romaneasca inca mai are potential de crester, in ciuda unui an 2019 excelent.

In ciuda cresterilor de pana acum, credem ca inca exista potential de crestere pe actiunile romanesti, in zona euro si, intr-o anumita masura chiar si in SUA. In Statele Unite nivelul PER a depasit media istorica la finalul anului trecut, in vreme ce in zona euro abia s-a ajuns la nivelul mediu, dupa cresterile din 2019”, a explicat Dragos Manolescu, director general adjunct OTP Asset Management.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri