Actiunile romanesti sunt inca subevaluate, in ciuda cresterii semnificative de anul trecut, considera Dan Popovici, director general OTP Asset Management. Acesta subliniaza faptul ca actiunile tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti au crescut intr-un ritm mai redus decat cel al cresterii profitului companiilor pe care le reprezinta.

“Din 2016 si pana in prezent, profitul companiilor a crescut mai mult decat pretul actiunilor de pe Bursa de Valori Bucuresti. Este o realitate evidentiata de evolutia multiplul P/E. In aceste conditii putem spune cu incredere ca aceasta crestere a bursei nu este intamplatoare si a avut un fundament solid”, mentioneaza Dan Popovici.

P/E este unul dintre cei mai folositi multipli de evaluare a companiilor pe bursa. P/E sau PER (price-earnings ratio) reprezinta raportul dintre pretul actiunii si profitul pe actiune al respectivei companii, aratand practic in cati ani un investitor isi recupereaza banii din profitul companiei.

Potrivit datelor OTP, actiunile din BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, se tranzactioneaza in prezent la un nivel P/E cuprins intre 7 si 8, adica sub media de 12 inregistrata din 2007 si pana in prezent. Daca pana in 2016 nivelul P/E a urmarit indeaproape evolutia indicelui BET, incepand cu acest an nivelul P/E a inregistrat o scadere, in vreme ce BET si-a continuat cresterea, care a culminat recent cu depasirea pragului psihologic de 10.000 de puncte.

Practic, cine cumpara actiuni acum actiuni romanesti, din BET, cumpara la un pret mai mic decat cel inregistrat pe ultimii 10 ani. In ciuda cresterilor de pana acum, credem ca inca exista potential de crestere pe actiunile romanesti, in zona euro si, intr-o anumita masura chiar si in SUA. In Statele Unite nivelul PER a depasit media istorica la finalul anului trecut, in vreme ce in zona euro abia s-a ajuns la nivelul mediu, dupa cresterile din 2019”, explica Dragos Manolescu, director general adjunct OTP Asset Management.

In aceste conditii, reprezentantul OTP considera ca actiunile romanesti sunt in continuare de preferat in anul 2020, in special cele cu un randament al dividendului ridicat.

Sursa foto: OTP

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri