Companiile romanesti listate s-au devalorizat miercuri cu aproximativ 10 miliarde lei, dupa ce Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat a doua cea mai mare scadere zilnica din istorie: 11,2% pe indicele BET. Prabusirea pietei de actiuni are loc dupa ce Guvernul a anuntat, printr-un proiect de Ordonanta de Urgenta, o serie de impozite si masuri fiscale, care, printre altele, vor taxa banci precum BRD si Banca Transilvania cu echivalentul a circa jumatate din profiturile pe care le inregistreaza in mod normal intr-un an de zile, respectiv cu sume cuprinse intre 470 si 580 milioane lei.

Ca urmare a scaderilor de miercuri, toate castigurile inregistrate de investitori pe BVB anul acesta au disparut intr-o singura zi. Singura data cand Bursa de Valori Bucuresti a scazut mai mult intr-o zi a fost pe data de 7 ianuarie 2009, adica in punctul culminant al crizei financiare globale. Valoarea de piata a companiilor listate pe BVB a ajuns miercuri la 86,18 mld. lei (excluzand din calcule Erste Bank), dupa ce, cu o zi in urma, cifra ajungea la 96,3 mld. lei.

Banca Transilvania (TLV) a inchis sedinta cu o scadere de 19,9%, investitorii tranzactionand titluri in valoare 169,8 mil. lei – cel mai mare rulaj din piata. Actiunile BRD au avut o traiectorie similara, corectia in cazul acestora oprindu-se la 16,6%.

Actiunile Banca Transilvania au ramas la un moment dat fara cumparatori in piata. La o prima vedere, valoarea taxei introdusa de Guvern ar reprezenta aproximativ jumatate din profitul anual, ceea ce este extrem de mult. O asemenea scadere a profitabilitatii inseamna indicatori mult mai slabi si reducerea nivelului de atractivitate al acestora. In aceste conditii este evident de ce unii investitori au vrut sa isi ‘salveze' o parte din portofoliu astazi (n.red. miercuri)”, spune Simion Tihon, broker in cadrul firmei de intermediere financiara Prime Transaction.

Taxa pe “lacomie” anuntata de Ministerul Finantelor ar urma sa oblige bancile sa plateasca o cota cuprinsa intre 0,2% si 0,9% din active in functie de media trimestriala a dobanzii ROBOR la 3 si la 6 luni. Avand in vedere evolutia ROBOR din ultimele luni, bancile s-ar incadra in prezent la nivelul maxim de taxare, respectiv de 0,9%.

Banca Transilvania avea la sfarsitul lunii septembrie 2018 active de 64,7 mld. lei, teoretic, valoarea taxei urmand sa ajunga astfel la 582,3 mil. lei, adica 49,1% din profitul inregistrat de banca anul trecut. In cazul BRD, valoarea taxei ar ajunge la 477 mil. lei, echivalentul a 41,9% din profitul pe 2017.

“In momentul de fata nu putem decat sa speram ca aceste propuneri legislative nu vor fi adoptate in forma actuala. Totusi, la scaderi de 15% sau mai mult, in piata apar oportunitati: cine cumpara acum mizeaza pe o revenire si pe faptul ca transpunerea legii va suferi modificari importante”, mentioneaza Simion Tihon.

Bursa a scazut miercuri cu 11,2% pe BET, principalul indice al pietei, BETPlus, indicele care urmareste evolutia de ansamblu a pietei, a pierdut 10,9%, iar BET-FI, indicele ce reflecta evolutia SIF-urilor si a Fondul Proprietatea, a scazut cu 5,6%.

Prabusirea actiunilor a provocat si o reactie din partea oficialilor Bursei de Valori Bucuresti, care extrem de rar fac comentarii pe seama evolutiilor zilnice ale pietei.

“Bursa de Valori Bucuresti, institutie fundamentala a pietei de capital, a luat nota de efectele negative reflectate in scaderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anuntat recent de catre Guvern. Piata de capital locala, in care activeaza companii romanesti ce reprezinta valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al Romaniei, a intrat intr-o zona care poate pune in pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzand aici si o eventuala promovare a bursei la statutul de piata emergenta”, se mentioneaza intr-un comunicat oficial publicat de BVB.

Romgaz si Petrom, celelalte doua mari victime de pe bursa. Plafonarea pretului la gaze ar putea sa le faca sa isi reduca productia si sa creasca importurile rusesti in Romania

Printre masurile anuntate de guvern se afla si plafonarea pretului la gaze timp de trei ani (1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022) la nivelul de 68 lei/MWh. In aceasta perioada, producatorii de gaze naturale au obligatia sa vanda cu prioritate, in conditii reglementate de ANRE, catre furnizorii care asigura necesarul de consum la clientii casnici. Astfel, de la intrarea in vigoare a OUG, producatorii de gaze naturale nu vor mai incheia contracte de vanzare cu livrare in perioada 1.04.2019-28.02.2022 la preturi mai mari de 68 lei/MWh.

Cu o zi in urma, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, declarase ca masura plafonarii va fi luata pentru a proteja consumatorii casnici cat si mediul economic, in conditiile in care producatorii ar vinde la preturi de trei ori peste cel de productie. Pretul la care Teodorovici a facut referire nu include insa taxele si redeventele platite de producatorii.

Romgaz a avut anul trecut o cota de 48,8% din productia nationala de gaze, in vreme ce Petrom a detinut 46%.

Analistii atrag atentia ca Petrom si Romgaz ar putea lua in calcul reducerea productiei de gaze naturale, in cazul in care pretul de vanzare nu ar mai justifica productia. Intr-o asemenea situatie, pentru acoperirea deficitului, Romania ar ajunge sa importe mai multe gaze rusesti la preturi ce se apropie de 100 lei/MWh.

“Romania are in prezent 10-15% din consum acoperit de gazele rusesti (fata de circa 30% in anul 2010), care se vand la preturi de aproximativ 100 lei/MWh. Daca Petrom si Romgaz nu sunt stimulate sa produca, atunci va creste componenta de import care oricum va fi recunoscuta in factura ANRE, pentru ca furnizorii vor fi nevoiti sa apeleze la gazul rusesc. Practic nu s-ar evita decat partial o crestere a preturilor la consumatorul final. Reducerea productiei este mai degraba posibila la Petrom, deoarece Romgaz teoretic poate sa fie obligata de actionar – statul roman, sa opereze la parametrii actuali”, a explicat un analist din piata.

Citeste si:

    Actiunile Romgaz au scazut miercuri cu 7,8%, iar Petrom a pierdut 10%. Scaderile uriase au avut loc pe fondul unor tranzactii in valoare de 32,4 mil. lei, respectiv 27,1 mil. lei.

    Sursa foto: Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ionut Sisu
    Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri