Bursa de Valori Bucuresti (BVB) și Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF) au propus Ministerului Finantelor reducerea la 1% a impozitului pentru câștigurile din piața de capital, precum și eliminarea contribuției de asigurari sociale de sănătate (CASS). Impozitul ar urma să fie reținut la sursă.

În prezent, investitorii plătesc un impozit de 10% pe câștiguri, insă beneficiază totodată de o deducere a pierderilor înregistrate în precedenții șapte ani de zile. Daca propunerea ar fi aprobată, impozitul s-ar reduce la 1%, dar deducerea pierderilor ar fi eliminată.

“Plătești impozit când faci o tranzacție pe profit și nu se mai deduce pierderea atunci când ai o tranzactie în pierdere. Noi credem că pentru investitori este mult mai important faptul că procesul devine mai fluid. Îti plătesti impozitul imediat, este mai eficient si pentru stat si nu se mai procesează 50 de hârtii”, a declarat Radu Hanga, presedintele AAF si al Bursei de Valori Bucuresti.

Citiți și Declarația Unică 2019: Cum se completează și ce au de facut investitorii de pe bursă

În 2019, investitorii au plătit CASS daca în anul precedent au avut castiguri mai mari de 22.800 lei, adica echivalentul a 12 salarii minime pe economie.

“Din socotelile pe care noi le-am realizat, impactul bugetar al taxarii tuturor castigurilor pe piata de capital ar fi de 15 milioane de euro. Atat ar fi afectat bugetul statului roman. Pe de alta parte, daca masurile propuse ar fi aplicate, poate statul ar încasa 3-4 milioane de euro, dar efectele asupra pietei pe termen lung ar fi extrem de benefice”, a spus Radu Hanga.

Întrebat cu privire la un eventual raspuns primit din partea Finantelor, Hanga a declarat ca “bazandu-ne si pe sustinerea ASF, sper ca proiectul va fi împins mai departe”.

Radu Hanga va fi înlocuit de Horia Gustă la conducerea AAF

Radu Hanga a anuntat ca se retrage din functia de presedinte al Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), iar pozitia ar urma sa fie ocupata de actualul vicepresedinte, Horia Gusta.

"Propunerea noastra era ca Horia Gusta de la Certinvest, care e vicepresedinte, sa preia mandatul de presedinte, iar Cristian Pascu, care e acum membru al Consiliului Director, sa preia pozitia de vicepresedinte a lui Horia", a declarat Radu Hanga.

Cel mai probabil, schimbarile vor avea loc la data de 10 martie, cand va avea loc Adunarea Generala a asociatiei, iar pe ordinea de zi se va afla retragerea presedintelui si o propunere pentru o noua structura a conducerii.

Retragerea lui Hanga are loc în contextul în care el a fost autorizat luna aceasta de ASF în funcția de presedinte al Bursei de Valori Bucuresti.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri