Bursa de Valori București (BVB) și piețele internaționale traversează una dintre cele mai zbuciumate perioade din ultimii ani, zilele cu scăderi masive, de peste 3%, fiind urmate de ședințe în care cei mai importanți indici au câștigat chiar și 4%. Motivul? Efectele coronavirus (COVID-19), noul virus despre care nimeni nu știe nimic cu siguranță, dar despre ale cărui efecte asupra economiei aproape toată lumea pare să aibă propria estimare.

Pentru prima dată după criza financiară globală din 2008, Rezerva Federală a SUA (Fed) a tăiat săptămâna aceasta dobânda cheie într-o ședință de urgență.

“Fed a decis reducerea dobânzii de politică monetară cu 50 puncte de bază, măsură ce vine ca răspuns la posibilele efecte economice pe care virusul COVID-19 ar putea să le aibă”, spune Alexandru Ilisie, directorul de investiții al OTP Asset Management (AM), divizia de fonduri de investiții a OTP Bank România.

Reprezentantul OTP AM susține că decizia Fed nu este suficientă pentru a calma investitorii, aceștia așteptând mai multe măsuri monetare și chiar măsuri fiscale pentru combaterea efectelor coronavirus.

"Virusul şi măsurile adoptate pentru a ţine situaţia sub control vor afecta cu siguranţă activitatea economică, atât în SUA cât şi peste hotare", a declarat preşedintele Fed, Jerome Powell, la scurt timp după ce banca centrală a redus dobânda de politică monetară până la un interval cuprins între 1% şi 1,25%.

Citeste si:
Solidaritatea Sanitară: În 30 de zile ar putea fi infectați toți...
Federația Solidaritatea...

Cu o zi înainte ca Fed să reducă dobânda cheie, bursele americane crescuseră rapid pe baza zvonurilor existente deja în piață. După decizie, atât S&P 500 (principalul indice al Bursei din New York), cât și bursa Nasdaq au căzut cu aproape 3%, investitorii fiind nemulțumiți de faptul că șeful Fed a declarat că are un apetit limitat în “a face orice” pentru a mulțumi piețele de capital.

Bursa de Valori București a scazut joi cu 1,5% pe BET, cel mai important indice al pieței. Evoluția vine după ce săptămâna aceasta urcase cu 7%, iar vinerea trecută scăzuse cu 4,6%, variații cu mult peste media obișnuită a bursei românești.

“Răspândirea virusului în Europa a generat reacții drastice pe burse și a determinat marile bănci centrale să reacționeze. Având în vedere că nivelul creșterii economice globale este așteptat să scadă, tocmai am redus estimarea noastră de creștere economică a Europei Centrale și de Est (n.red. în care este inclusă și România) cu 0,3 puncte procentuale, în medie”, spune, într-o notă adresată investitorilor, Juraj Kotian, analist în cadrul Erste Group (proprietarul BCR).

Citeste si:
Bursa a început în creştere ultima şedinţă de tranzacţionare a...
Bursa de Valori Bucureşti a...

Teama investitorilor, precum și efectele directe asupra economiilor provocate de coronavirus sunt așteptate să limiteze creșterea globală a PIB. Ca urmare, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a redus previziunea de creștere economică globală pentru 2020 cu 0,5 puncte procentuale, la 2,4%, și cu 0,3 puncte procentuale, la 0,8% - în țările din zona euro.

Cu cât au redus estimarea de creștere economică globală cele mai importante agenții și instituții internaționale

  • FMI: -0,4 puncte procentuale.
  • OECD: -0,5 puncte procentuale.
  • Capital Economics: -0,4 puncte procentuale.
  • S&P Ratings: -0,5 puncte procentuale.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Românii au păreri polarizante cu privire la cum presa a acoperit criza COVID-19
Setari Cookie-uri