Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus marţi dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual (0,50%), în încercarea de a proteja cea mai mare economie mondială de efectelor negative ale epidemiei de coronavirus (Covid-19), transmite Reuters, preluat de Agerpres.

"Virusul şi măsurile adoptate pentru a ţine situaţia sub control vor afecta cu siguranţă activitatea economică, atât în SUA cât şi peste hotare", a declarat preşedintele Fed, Jerome Powell, la scurt timp după banca centrală a redus dobânda de politică monetară până la un interval cuprins între 1% şi 1,25%.

Decizia a fost adoptată în unanimitate de oficialii Fed. Este prima reducere a de urgenţă a ratei dobânzii din 2008, în timpul perioadei de vârf a crizei financiare globale, şi arată că Fed apreciază că modul în care evoluează situaţia este îngrijorător.

"Vedem un risc la adresa perspectivelor economiei şi alegem să acţionăm", a declarat Powell, atrăgând atenţia că epidemia va avea un impact semnificativ asupra turismului, călătoriilor şi lanţurilor de aprovizionare.

"Ştiu că economia SUA este solidă. Mă aştept să revenim la o creştere robustă a economiei şi a pieţei forţei de muncă", a adăugat preşedintele Fed, care a recunoscut că perspectivele sunt nesigure şi situaţia este "fluidă".

Decizia Fed de a reduce rata dobânzii înainte de şedinţa de politică monetară programată peste două săptămâni reflectă faptul că oficialii au simţit nevoia să acţioneze de urgenţă pentru a preveni posibilitatea unei recesiuni globale şi că sunt deschişi la ideea de a acţiona până nu este prea târziu.

Fed nu a fost singura instituţie globală care în ultimele zile a încercat să contracareze efectele negative ale epidemiei. Marţi, băncile centrale din Australia şi Malaezia au redus ratele dobânzilor iar luni Banca Centrală a Japoniei (BoJ) a furnizat lichidităţi pentru a stabiliza piaţa financiară.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut Fed să reducă şi mai mult dobânda. "Mai multă relaxare a politicii monetare şi o reducere suplimentare a ratei dobânzii", a scris pe Twitter oficialul american.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri