Dividendele, adică banii distribuiți de companii acționarilor din profitul anilor anteriori, reprezintă unul dintre principalii factori care îi face pe români să investească la Bursa de Valori București (BVB). Generozitatea companiilor listate pe BVB a împins piața locală în topul câștigurilor din dividende la nivel global în ultimii ani, iar peste 6 luni acestea sunt companiile în cazul cărora vom vedea, cel mai probabil, noi distribuții importante de cash.

Evergent Investments (fosta SIF Moldova), Romgaz și Nuclearelectrica sunt companiile care au adus cele mai mari câștiguri din dividende luând în calcul istoria ultimilor 10 ani. Astfel, un investitor care ar fi mizat pe acțiunile uneia dintre cele trei companii ar fi câștigat anual peste 10% doar de pe urma dividendelor, la care s-ar fi adăugat, bineînțeles, și eventualele câștiguri din creșterile de preț ale acțiunilor.

De notat însă că prezența Evergent pe primul loc în acest clasament ține și de o conjunctură favorabilă, având în vedere că media companiei este puternic influențată de două randamente foarte mari, de peste 30%, în 2011 și 2012, ulterior cifrele fiind mult mai mici.

Tabelul de mai jos include doar companiile cu distribuții constante de dividende, mai exact cele care au acordat dividende în cel puțin 90% din ultimii 10 ani (sau de la listare, pentru cele listate de mai puțin de 10 ani).

Compania Randament mediu ultimii 10 ani (%) Randament mediu ultimii 5 ani (%)
Nuclearelectrica 10,8 12,8
Romgaz 10,9 12,1
Conpet 9,7 11,2
Transilvania Broker 10,3 10,3
Transgaz 8,9 8,1
Artego 6,1 6,5
OMV Petrom 5,6 6,5
Electrica 6,2 6,2
Farmaceutica Remedia 5,2 5,5
Evergent Investments 11,4 3,5
IAR Brașov 4,6 5
SIF Oltenia 6,3 4,3
Bermas 5,2 5
Biofarm 4,8 5,1
Aages 4,7 4,7
Transelectrica 6,4 5
Bursa de Valori București 4,7 4,2
Comelf 4,6 4,4
Romcarbon 4,7 3,9
Antibiotice Iași 4,4 4

Companiile de stat domină clasamentul, faptul că Guvernele din ultimii ani au forțat aceste companii să împartă cel puțin 90% din profit cu acționarii punându-și clar amprenta asupra distribuțiilor de bani făcute.

”Privind un pic mai atent, însă, observăm că tendința este una de scădere a randamentelor pentru acești emitenți. Pentru 4 dintre cei 5 emitenți de stat din partea de sus a clasamentului, media pe ultimii 3 ani este sub mediile pe 5 și 10 ani, singură excepție fiind la Electrica, un emitent cu randamente foarte constante, chiar dacă mai mici decât în alte cazuri”, atrage atenția Marius Pandele, analist în cadrul firmei de brokeraj Prime Transaction.

O explicație pentru scăderea randamentului dividendelor în cazul emitenților deținuți de stat este efectul de bază, în mediile pe 5 și 10 ani fiind incluse dividendele suplimentare distribuite din profiturile pe 2016 și 2017, în sume mai mici sau mai mari, în funcție de emitent. Pentru Nuclearelectrica există și o altă explicație, și anume creșterea foarte mare a cotației.

”Chiar dacă nu trebuie exclusă complet, varianta unor noi dividende suplimentare la companiile de stat nu ar trebui inclusă în calcule atunci când este construit un portofoliu investițional, ea depinzând în mare măsură de decizii politice greu de anticipat”, subliniază analistul.

Nu doar companiile de stat apar, însă, în partea de sus a topului. O prezență mai recentă, dar cu potențial de a se menține pe termen lung, este cea a Transilvania Broker de Asigurare (TBK), cu dividende distribuite în fiecare din cei patru ani de când compania este listată la BVB și cu o rată de distribuție a profitului mare și constantă. Este, de altfel, una dintre puținele companii pentru care putem vorbi de o politică de dividend clară și stabilă, în majoritatea cazurilor lucrurile schimbându-se în funcție de factori greu de estimat din afara societăților.

O altă companie din top cu o politică de dividend explicită, chiar dacă stabilită destul de recent, este OMV Petrom (SNP), în acest caz fiind țintit un dividend pe acțiune în creștere, nu o rată de distribuție anume. Politica de dividend și scăderea acțiunilor pe bursă cauzată de pandemia COVID au făcut ca tendința să fie una de creștere a randamentului dividendului, media acestuia ajungând aproape de 7,5% pe ultimii 3 ani, față de 6,55% pe ultimii 5 ani și 5,69% pe ultimii 10 ani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri