Mărfurile care depind de aprovizionarea din Rusia și Marea Neagră au crescut puternic în ultimele 24 de ore după ce Putin a anunțat planurile de a-și intensifica războiul în Ucraina. Prețurile europene ale gazelor naturale se tranzacționează din nou la peste 200 de euro pe MWh, costul motorinei fiind de asemenea crescut.

La fel de îngrijorătoare este o nouă creștere a prețurilor grâului la bursele din Chicago și Paris, comercianții făcându-și griji pentru coridorul de export susținut de ONU din Ucraina, un eventual pericol reducând oferta către o piață globală deja preocupată de disponibilitatea grâului bogat în proteine.

”Referendumul și anexarea zonelor controlate de Rusia ar crește probabil și mai mult tensiunile cu Europa și SUA, în timp ce ar arunca mai multe îndoieli cu privire la aprovizionarea cu cereale din zona Mării Negre, în special coridorul de export sponsorizat de ONU din Ucraina, care recent a contribuit la atenuarea îngrijorărilor privind aprovizionarea cu grâu și uleiuri de floarea soarelui”, spune Ole Hansen, Șeful Strategiei pe Mărfuri, în cadrul băncii daneze Saxo Bank.

Retail jobs

Un președinte al Rusiei din ce în ce mai disperat și, odată cu asta, tot mai periculos, a ordonat mobilizarea trupelor rezerviste pentru a „proteja” integritatea teritorială a Rusiei. Un teritoriu pe care Putin și-ar dori să-l vadă incluzând republicile autoproclamate Luhansk și Donețk și regiunile controlate de Moscova Zaporizhzhia și Herson, unde oamenii vor vota în următoarele zile dacă vor deveni parte a Rusiei.

”Vestea și amenințarea cu escaladarea războiului au dus la scăderea indicelui bursier MICEX, din Moscova, cu peste 10% și au slăbit moneda euro, aceasta din urmă aflată deja sub o presiune nervoasă înainte de creșterea dobânzii din partea Rezervei Federale a SUA. Mărfurile care depind de aprovizionarea din Rusia și regiunea Mării Negre au răspuns prin costuri de tranzacționare mai mari, cu un accent deosebit pe gaz, motorină și nu în ultimul rând grâu”, menționează Ole Hansen.

Citeste si:
Lucerna, cultura viitorului? Argumentele unui specialist care...
Este lucerna cultura...

Contractele futures pe grâu din Chicago și Paris au crescut brusc după ce știrile din Rusia au fost urmate de anunțul lui Putin. Exportul de grâu din Ucraina a ajuns la 883.000 de tone în august, dar rămâne cu mult sub cele 3,65 milioane de tone care au fost expediate anul trecut, iar media pe termen lung este în jur de 3,1 milioane de tone.

Septembrie este în mod normal cea mai aglomerată lună pentru exporturile Ucrainei, cu o medie de 3,3 milioane de tone transportate în ultimii ani. Cu toate acestea, cu o mulțime de cereale încă rămase în silozuri, o escaladare a tensiunilor ar putea afecta capacitatea de a livra grâu către o piață globală îngrijorată de aprovizionare, înaintea iernii emisferei nordice.

Grâul de moară de la bursa din Paris pentru livrare în decembrie se tranzacționează peste pragul de suport la 340 euro pe tonă, cu următorul nivel de creștere a interesului în jurul valorii de 353 euro pe tonă.

Citeste si:
Care sunt cele mai bune oferte la gaze naturale în acest moment
Care sunt cele mai bune...

Gazul de referință european TTF se tranzacționează din nou peste 200 de euro pe MWh, după ce a atins marți un minim de 170 de euro/MWh, deoarece piața se teme că Rusia ar putea reduce și mai mult fluxurile de gaze pe cele două conducte rămase încă deschise. În special tranzitul Ucrainei prin Sudzha, care se dovedește în prezent aproximativ jumătate din 80 mcm/zi care sunt trimise în prezent în Europa, în scădere cu 290 mcm/zi față de aceeași perioadă a anului trecut.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri F