Cât de important este comerțul cu Rusia pentru statele Uniunii Europene, inclusiv România? Întrebarea devine extrem de relevantă în acest moment, iar impactul crizei din Ucraina ar putea fi sever pentru economia europeană.

Conform datelor Eurostat (oficiul pentru statistică al Uniunii Europene), în 2021 Rusia a fost pe locul 5 în topul partenerilor comerciali din punctul de vedere al exporturilor de bunuri din UE, cu un volum total al tranzacțiilor de 89,3 de miliarde de euro. Ca termen de comparație, exporturile Uniunii către Elveția au fost de 156 de miliarde de euro în aceeași perioadă, iar către Statele Unite (locul 1 în acest clasament), de 399,4 miliarde de euro.

Cea mai mare pondere în volumul exporturilor europene au avut-o utilajele și vehiculele (44%), urmate de produsele chimice (23%). În schimb, materiile prime reprezintă mai puțin de 3 procente din totalul exporturilor.

Uniunea Europeană, cel mai important partener comercial al Rusiei

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a importat în 2021 din Rusia în valoare totală de 158,5 miliarde de euro (față de 472 de miliarde din China, 232 de miliarde din SUA și 123 de miliarde din Elveția). Energia a reprezentat 62% din valoarea importurilor. Datele Comisiei Europene arată că, la nivelul anului 2020, 26% din importurile de petrol și 40% din importurile de gaze ale UE proveneau din Rusia.

Citește și: Exodul marilor companii din Rusia. Occidentalii renunță fără să clipească la operațiunile din țara lui Vladimir Putin

Per ansamblu, doar 4,1% din exporturile Uniunii au mers către Federația Rusă și doar 7,5% din importuri au venit din această țară. Totuși, UE era, înaintea invadării Ucrainei, cel mai important partener comercial al Moscovei și cel mai mare investitor.

”Lucrurile se schimbă aproape de la o zi la alta, uneori de mai multe ori pe zi. Variabilele esențiale pe care se concentrează atenția țin de importul de energie și alte materii prime dinspre Rusia către Europa. Din partea cealaltă, avem export de produse procesate sau bunuri finite. Dacă am simplifica lucrurile, am putea spune că în UE mai degrabă se importă și materii prime și se exportă mai mult lucruri prelucrate, deci cu valoare adăugată ceva mai mare, uneori mult mai mare, dacă ne gândim, de pildă, la trenuri Siemens”, a declarat, pentru wall-street.ro, Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul casei de brokeraj XTB România.

Cine exportă și cine importă cel mai mult din Rusia

Dintre statele membre UE, Germania exportă cel mai mult către Rusia: în 2021, în valoare totală a exporturilor nemțești în Rusia a fost de peste 26 de miliarde de euro. În top urmează Polonia și Țările de Jos. România a exportat anul trecut către Rusia bunuri în valoare de 1 miliard de euro. Tot Germania conduce și în topul importurilor din Rusia (28,85 de miliarde în 2021), urmată de Țările de Jos și Polonia. România a importat, anul trecut, bunuri de 3,16 miliarde de euro din Rusia.

Relațiile comerciale dintre UE și Rusia 2011-2021 (în miliarde euro)

An Importuri UE din Rusia Exporturi UE în Rusia Sold balanță comercială
2011 193 103 -89
2012 203 117 -85
2013 199 114 -84
2014 174 99 -75
2015 130 70 -59
2016 113 69 -44
2017 138 82 -55
2018 160 82 -78
2019 144 87 -57
2020 94 79 -15
2021 158 89 -69

În privința balanței comerciale cu Rusia în 2021, Țările de Jos au stat cel mai prost, cu un deficit depășind 18 miliarde. Pe locul doi este Polonia (8,7 miliarde), urmată de Italia, Finlanda și Grecia. România are un deficit de 2,15 miliarde, peste cel al Germaniei (2,08). Cel mai bine stă Republica Cehă, cu o balanță pozitivă de 616 milioane de euro.

Mai degrabă vom avea un impact pentru producătorii europeni, care trebuie să găsească rapid o altă piață către care să livreze - și nu este atât de simplu de găsit

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB

Care vor fi urmările? ”În momentul de față, suferă și companiile europene, și deci și economia europeană, suferă și economia Rusiei. Până la urmă, cine pierde dacă Europa nu mai exportă? Rusia, în timp, nu va mai avea, dacă vorbim de industrie, echipamente de ultimă generație iar cetățenii nu vor mai avea autovehicule de ultimă generație. Asta nu înseamnă că, de pe azi pe mâine, vom avea un impact sever. Mai degrabă vom avea un impact pentru producătorii europeni, care trebuie să găsească rapid o altă piață către care să livreze - și nu este atât de simplu de găsit”, a precizat Claudiu Cazacu pentru wall-street.ro.

Sancțiunile înseamnă un impact pentru economia Rusiei în ceea ce privește fosta ușurință, acum dificultatea de a livra aproape orice la export prin sancțiuni impuse băncilor și prin interdicția de a utiliza, pe anumite categorii, sistemul SWIFT. Deci devine mai dificil Rusiei să primească plata pentru bunurile sale. În același timp, anumite companii au anunțat, chiar în mod voluntar că nu mai exportă în Rusia. Asta înseamnă o afectare a cifrei de afaceri, a volumelor, a profitului, și o dificultate în a păstra nivelul de angajare anterior. Deci, se va simți în economia europeană”, a mai adăugat analistul.

Cum va fi afectat sectorul auto de criza din Ucraina

Și sectorul auto, care e oricum sub presiune, din cauza crizei semiconductorilor și a crizei logistice, va avea de suferit din cauza războiului din Ucraina.

”Acum avem piese care se produceau în Ucraina sau chiar în Rusia și care nu mai ajung. Avem semiconductori, avem produse din neon din Ucraina, avem alte metale produse în Rusia”, explică Claudiu Cazacu.

Toate acestea devin acum mai dificil disponibile sau mai târziu disponibile sau la prețuri mai mari. Individual, fiecare dintre aceste componente ar reprezenta doar o mică problemă; toate cumulate însă, devin o problemă destul de consistentă. Sectorul auto este foarte important pentru economia europeană și pentru economia românească, unde există o integrare în vestul țării cu industria auto și de utilaje din Occident. Așa că vestea este destul de proastă.

”Centrul atenției este ocupat de energie, acolo este discuția cea mai mare, pentru că energia ne afectează viața direct. Fără energie, modul nostru de viață actual nu poate fi susținut, ori energia s-a scumpit foarte mult. Sancțiunile ar avea un impact sever în acest sector”, este concluzia trasă de Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB.

Sursa foto: Shutterstock / Sergey Chayko

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri