Directorul general de la OMV, Alfred Stern, declară că grupul austriac va continua să cumpere gaze naturale din Rusia dar în acelaşi timp a respins criticile potrivit cărora OMV nu face nimic pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti arătând spre proiectul Neptun Deep.

Într-un interviu pentru Financial Times, Alfred Stern a declarat că, la 18 luni de la invazia Rusiei în Ucraina, grupul OMV nu are planuri pentru a pune capăt contractului de furnizare pe termen lung convenit cu grupul rus Gazprom, pe care l-a semnat în 2018.

"Atâta timp cât Gazprom va furniza... vom continua să luăm aceste cantităţi de la Gazprom", a declarat Stern. Întrebat dacă sancţiunile UE privind gazul rusesc ar fi binevenite sau ar oferi un răgaz pentru OMV, Stern a spus că această chestiune "este la latitudinea decidenţilor", dar a avertizat că "eliminarea anumitor surse va împinge în sus preţurile". "Există o obligaţie pe care o avem în calitate de companie industrială de a ne asigura că folosim aceste surse, atât timp cât acestea sunt acceptabile din punct de vedere legal", a adăugat directorul OMV.

În acelaşi timp, Alfred Stern a respins criticile potrivit cărora OMV nu face nimic pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti. Stern a menţionat că OMV a încheiat contracte pentru a-şi asigura capacităţile necesare pentru a-şi transporta gazele de care are nevoie şi de asemenea şi-a asigurat aprovizionarea cu gaze din Norvegia, precum şi prin intermediul terminalelor de gaze lichefiate din Ţările de Jos.

"Toate acestea ne-au oferit acces la gaze non-ruseşti care sunt mai mult decât suficiente pentru a ne acoperi obligaţiile faţă de clienţi", a spus Stern, subliniind natura nesigură a livrărilor ruseşti, care au variat foarte mult anul trecut, fluctuând între 20% şi 70% din importurile lunare de gaze ale OMV.

De asemenea, Stern a menţionat că OMV tocmai a aprobat investiţii de două miliarde de euro pentru punerea în funcţiune a zăcământului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră până în 2027, în cadrul unei societăţi mixte 50-50 cu Romgaz din România, un proiect care va aduce 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe piaţa europeană. "Acest lucru va face din România cel mai mare producător de gaze naturale din UE, iar din OMV unul dintre cei mai mari producători de gaze din Europa. Cred că este o contribuţie semnificativă la securitatea aprovizionării europene", a declarat Stern.

Per total, Alfred Stern crede că OMV a făcut o "treabă excepţional de bună" în gestionarea crizei energetice actuale chiar dacă admite că clauza "take or pay" din contractul cu Gazprom permite Rusiei să aibă cuvântul cel mai important de spus atunci când decide câte gaze naturale cumpără OMV de la grupul rus. Totuşi, Stern a refuzat să critice contractul cu Gazprom pe care l-a caracterizat ca fiind unul "standard" pentru piaţa gazelor. "Nu este nimic straniu în acest contract", a spus Alfred Stern.

Acest contract se întinde până în 2040 şi a fost semnat în 2018 de fostul CEO de la OMV, Rainer Seele, criticat pentru că a fost mult prea apropiat de interesele ruseşti.

Alfred Stern a mai spus că OMV şi-a propus ca în 2030 să genereze 50% din venituri de pe urma afacerilor din chimie, în creştere faţă de 30% în prezent. Grupul austriac va continua să se retragă din afacerile cu produse petroliere şi se va concentra în schimb pe combustibili verzi, cum este hidrogenul, a adăugat Stern.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri