Numărul investitorilor la Bursa de Valori București a ajuns la 132.972 la finalul anului 2022, cu 62% mai mult comparativ cu anul precedent, arată datele Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Cifra reprezintă un nou record pentru piața locală de capital.

Bursa a înregistrat o creștere constantă a numărului de investitori după startul pandemiei, astfel că totalul acestora s-a dublat în ultimii doi ani.

De notat însă că datele raportate de participanții FCI nu iau în calcul dacă un investitor are cont deschis la mai multe case de brokeraj, astfel că numărul real de investitori este cel mai probabil mai mic.

In cazul investitorilor compensabili integral, numărul acestora a înregistrat o crestere de 1,65%, față de septembrie 2022. Numărul investitorilor compensabili în limita plafonului a crescut cu 9,56% și numarul investitorilor necompensabili a scazut cu 0,16% comparativ cu trimestrul anterior.

Cea mai numeroasă categorie de investitori este a celor cu portofolii mai mici de 20.000 de euro, numărul acestora ajungând la 92.117 (creștere de 1,65% y/y).

Portofoliul total al investitorilor a continuat să urce și a atins nivelul de 207,9 mil. lei.

Portofoliul mediu al unui investitor compensabil integral a ajuns la 4.571 euro. Portofoliul mediu al unui investitor compensabil în limita plafonului a scăzut la 195.066 euro.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri