Societatile de investitii financiare (SIF) au pierdut teren in ultima perioada in fata celorlalte actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in conditiile in care numarul investitorilor s-a redus, iar cei ramasi in piata au fost mai tentati sa investeasca in titlurile marilor companii de stat, care au rasplatit actionarii cu dividende generoase in ultimii ani, considera Tudor Ciurezu, directorul general si presedintele SIF Oltenia (SIF5).

Acesta subliniaza ca piata de capital romaneasca nu a inregistrat progrese semnificative in privinta numarului de investitori atrasi, in ciuda declaratiilor oficiale.

Numarul investitorilor de pe BVB era de 58.290 la sfarsitul primul semestru din 2018, in scadere cu 6,2% fata de perioada similara de anul trecut, cand totalul ajungea la 62.149. Pentru comparatie, la sfarsitul lunii decembrie 2010 numarul investitorilor era de 86.456.

Desi declarativ, cel putin, numarul investitorilor este o prioritate pentru toata lumea, nu se inregistreaza progrese semnificative in aceasta directie. Astfel, pe fondul lipsei de noi investitori, s-a produs o reorientare a acestora catre companiile mari, al caror actionar majoritar este statul roman. Acest gen de companii au fost extrem de atractive in ultima perioada datorita alocarii in mare parte a profitului pentru plata de dividende. Este greu sa rezisti, investitor fiind, unei astfel de tentatii”, a declarat Tudor Ciurezu.

Toate cele 5 SIF-uri au scazut pe bursa anul acesta, in ciuda faptului ca, per ansamblu, piata romaneasca a avut o evolutie buna la nivel de randamente, depasind majoritatea pietelor europene in 2018.

Sunt convins ca aceasta redirectionare a investitiilor este o chestiune de oportunitate, de conjunctura, iar lucrurile se vor regla ulterior”, a mai adaugat Ciurezu.

Indicele BET a urcat cu 8,2% in 2018, in vreme ce BET-TR (care include si dividende) a crescut cu 17,2%. De cealalta parte, BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondul Proprietatea (FP) a scazut cu 8,4%.

SIF Oltenia a rezistat cel mai bine, scazand cu doar 2,2% in 2018, interesul pentru titlurile societatii fiind in urcare dupa ce societatea a vandut pachetul de actiuni pe care il detinea in cadrul BCR catre austriecii de la Erste Bank. Tranzactia a fost finalizata saptamana trecuta, SIF Oltenia incasand 655 mil. lei (aprox. 140 mil. euro) pentru pachetul de 6,29% din BCR. Societatea a reusit astfel sa isi lichideze participatia BCR la un pret cu aproximativ 28% mai bun decat cel la care celelalte SIF-uri si-au vandut titlurile BCR cu sapte ani in urma.

“Ne dorim sa alocam resursele rezultate din aceasta tranzactie spre reinvestire cu predilectie pe piata de capital romaneasca, in companii listate pe Bursa de Valori, din domenii strategice, cu business solid, care ofera un randament mare si care au potential de crestere semnificativ”, mentioneaza seful SIF Oltenia.

Intrebat daca din veniturile suplimentare de anul acesta SIF Oltenia va distribui dividende suplimentare sau daca va demara un nou program de rascumparari de actiuni, Ciurezu nu a dat un raspuns transant, afirmand ca “vom stabili acest lucru in functie de feedback-ul si cerintele actionarilor SIF5”.

Dupa vanzarea participatiei din cadrul BCR, valoarea actiunilor nelistate din portofoliul SIF5 a scazut la aproximativ 7,5% din activele totale. Directorul SIF Oltenia spune ca nu si-a facut un obiectiv din vanzarea completa a oricaror detineri in companii nelistate, neexcluzand investitii suplimentare in astfel de societati in viitor.

“Nu vom lua decizia de a vinde anumite participatii doar din cauza faptului ca societatea respectiva este inchisa, ci vom analiza fiecare caz in parte si vom decide urmarind ca si pana acum criteriile de profitabilitate si eficienta”, a concluzionat Tudor Ciurezu.

Cele mai mari detineri din portofoliul SIF Oltenia sunt in prezent cele de la Petrom si BRD, unde compania controleaza pachete de 1,26%, respectiv 2,14%. Pachetul de actiuni Petrom valoreaza 269 mil. lei, in vreme ce titlurile BRD sunt evaluate in momentul de fata la 197 mil. lei.

Dintre companiile nelistate, cea mai importanta detinere a SIF Oltenia este pachetul de 27,4% din Turism Lotus Felix, compania care opereaza complexul termal de cinci stele Lotus Therm din Baile Felix.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri