Fondul Proprietatea (FP) a primit o notificare de la Enel cu privire la dreptul de a participa la vânzarea participaţiilor deţinute de grupul italian în România, au anunțat administratorii companiei.

"Franklin Templeton International Services SR., în calitatea sa de administrator de fonduri de investiţii alternative şi administrator unic al Fondului Proprietatea SA, doreşte să informeze acţionarii că a primit o notificare de la Enel SpA cu privire la exercitarea de către Fond a dreptului de a participa la vânzare, în temeiul Acordului de Privatizare încheiat între SC Electrica SA şi Enel la data de 11 iunie 2007 privind achiziţionarea şi subscrierea de acţiuni la Filiala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Electrica Muntenia Sud SA, în legătură cu deţinerile Fondului Proprietatea în capitalul social al Enel Energie Muntenia SA şi al E-Distribuţie Muntenia SA", se menţionează în raport.

Potrivit sursei citate, notificarea dreptului de a participa la vânzare este declanşată ca urmare a încheierii de către Enel şi societatea elenă Public Power Corporation SA a unui contract de vânzare a tuturor participaţiilor deţinute de Grupul Enel în România.

Fondul Proprietatea controlează 12% din Enel Energie Muntenia şi 12% din E-Distribuţie Muntenia. La ultima evaluare în portofoliul FP, deținerea de la Enel Energie Muntenia era evaluată la zero, în vreme ce deținerea de la E-Distribuţie Muntenia era evaluată la 183 mil. lei

FP mai controlează 12% din Enel Energie (companie de furnizare a Enel în România), 24% din E-Distribuţie Banat şi încă 24% din E-Distribuţie Dobrogea. Împreună, cele trei pachete de acțiuni menționate valorează un total de 404 mil. lei.

"Fondul analizează opţiunile sale strategice în contextul notificării dreptului de a participa la vânzare, ca parte a angajamentului său continuu de a creşte valoarea pentru acţionari. Orice vânzare potenţială în conformitate cu dreptul de a participa la vânzare, în cazul în care acesta va fi exercitat, va fi condiţionată de finalizarea tranzacţiei dintre Enel şi PPC", se mai precizează în raport.

Grupul italian de utilităţi Enel a anunţat săptămâna trecută că îşi va vinde operaţiunile din România către grupul grec Public Power Corp (PPC) pentru 1,26 miliarde de euro, în cadrul unui plan care vizează reducerea datoriilor şi concentrarea pe energiile verzi.

"Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societăţile vândute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din acţiuni). În plus, suma totală poate fi ajustată conform unor clauze uzuale în astfel de tranzacţii precum şi printr-un mecanism pentru potenţiale plăţi ulterioare, în funcţie de valoarea viitoare a activităţii de retail", se arăta într-un comunicat Enel.

Reprezentanţii companiei precizează că toate activităţile operaţionale ale Enel în România se desfăşoară şi vor continua să se desfăşoare în mod normal, "fără a afecta partenerii şi clienţii finali, care vor beneficia în continuare de toate serviciile şi produsele cu care sunt obişnuiţi".

Tranzacţia este în conformitate cu Planul Strategic curent al Grupului Enel, care vizează concentrarea asupra a 6 ţări ţintă cu potenţial ridicat de creştere şi în care are o prezenţă integrată, respectiv Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile şi Columbia.

Finalizarea tranzacţiei, aşteptată în trimestrul al treilea al acestui an, este supusă unor condiţii întâlnite în mod obişnuit în acest tip de acorduri, inclusiv permisiunea autorităţilor antitrust competente.

Sursa foto: Shuttesrstock / Piotr Swat

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri