Oferta publică inițială (IPO) Hidroelectrica (H2O) a fost subscrisă integral atât pe tranșa adresată micilor investitori, cât și pe tranșa investitorilor instituționali. Fondul Proprietatea (FP), cel care vinde acțiuni Hidroelectrica, poate acum să închidă anticipat oferta sau să mărească numărul de acțiuni vândute.

La doar 3 zile de la startul ofertei, investitorii persoane fizice au trimis deja ordine de cumpărare pentru 12,7 mil. acțiuni Hidroelectrica. În tranșa acestora erau alocate 11,7 milioane de acțiuni. Fondul poate acum să mărească tranșa de acțiuni oferite retailului.

Dacă la finalul ofertei se înregistrează subscrieri pentru mai multe acțiuni decât cele scoase la vânzare (suprasubscriere), alocarea se va face ”pro rata” adică proporțional cu numărul de Acțiuni Oferite în IPO.

Factorul pro rata = Numărul total de Acțiuni Oferite alocate Tranșei Investitorilor de Retail / Numărul total de Acțiuni Oferite subscrise în Tranșa Investitorilor de Retail.

Într-o asemenea situație, investitorii vor primi mai puține acțiuni decât ceruseră (în funcție de alocarea pro rata) iar diferența de bani le va fi returnată.

Și pe tranșa mare, a investitorilor instituționali (fonduri de investiții/pensii) se înregistrau deja suprasubscrieri, potrivit unor informații din piață, IPO-ul Hidroelectrica fiind practic vândut în momentul de față.

IPO-ul Hidroelectrica era programat să se desfășoare în perioada 23 iunie 2023 – 4 iulie 2023 (până la ora 12.00), dar acum poate fi închis anticipat.

Investitorii instituționali pot subscrie acțiunile Hidroelectrica la un interval de preț cuprins între 94 lei şi 112 lei, urmând ca la finalul IPO-ului să fie anunțat ”Prețul Final de Ofertă” în funcție de nivelul subscrierilor.

Investitorii de retail, precum persoanele fizice din România, pot subscrie doar la prețul maxim de 112 lei, dar, la finalul IPO-ului, le va fi returnată diferența între prețul la care au subscris (112 lei) și prețul final al ofertei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri