Câteva zeci de mii de români au trimis ordine de cumpărare pentru acțiunile Hidroelectrica, în oferta pe care cel mai mare producător de energie din țară tocmai a încheiat-o cu succes pe bursă. În total au fost trimise 51.865 ordine de subscriere pentru acțiuni în valoare totală de 1,81 miliarde lei, ceea ce înseamnă că fiecare român a vrut să cumpere, în medie, acțiuni Hidroelectrica de aproximativ 35.000 de lei (7.000 euro).

Media este desigur trasă în sus de ordinele foarte mari trimise de anumiți investitori persoane fizice, care au depășit chiar și 100 mil. lei/ordin.

Investiția minimă pe care un investitor persoană fizică o putea face în IPO-ul Hidroelectrica era de 5.600 lei (echivalentul a 50 de acțiuni).

”O parte din ordinele mari trimise de investitorii persoane fizice au fost susținute de credite bancare pe termen scurt. Mai exact, unele persoane s-au împrumutat de la bancă pentru a putea subscrie mai multe acțiuni în ofertă, știut fiind faptul că din cauza suprasubscrierilor în final nu vor primi toate acțiunile H2O cerute și le va fi returnat o parte din cash-ul subscris”, spune un broker din piață.

Valoare totală a IPO-ului Hidroelectrica a fost de 9,3 mld. lei (1,87 mld. euro), aceasta fiind cea mai mare ofertă publică inițială realizată vreodată pe Bursa de Valori București.

Prețul final stabilit pentru acțiunile Hidroelectrica (H2O) în oferta publică inițială (IPO) tocmai încheiată este de 104 lei/titlu, compania fiind astfel evaluată la 46,8 mld. lei (9,4 mld. euro). Micii investitorii care au cumpărat în primele cinci zile ale IPO-ului vor primi acțiunile cu un discount de 3%, adică la un preț final de 100,88 lei/acțiune.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri