Piața de capital din România traversează una dintre cele mai bune perioade din istorie și a înregistrat o serie succesivă de recorduri în primele 7 luni ale acestui an și în luna iulie. Cel mai recent record este depășirea bornei de 150.000 de investitori pe bursă.

Oferta Hidroelectrica (H2O), lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, a fost derulată la Bursa de Valori București (BVB) în perioada 23 iunie – 4 iulie 2023, și s-a încheiat cu succes și a devenit cea mai mare oferta publică inițială (IPO) realizată vreodată la bursa românească.

IPO-ul Hidrolectrica a atras în total 9,28 miliarde RON (circa 1,9 miliarde EUR sau 2,1 miliarde USD) pentru 89,7 milioane de acțiuni reprezentând 19,94% din numărul total de acțiuni și a devenit cea mai mare ofertă din Europa și a treia cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate până acum în acest an.

Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piață Reglementată a BVB și este cea mai mare companie românească listată la BVB din punct de vedere al capitalizării.

Recorduri înregistate de Bursa de Valori București (BVB) de la începutul anului și până în prezent.

  • Cel mai mare IPO realizat vreodată la Bursa de Valori București (BVB): oferta Hidroelectrica (H2O) în valoare de 1,9 miliarde EUR (2,1 miliarde USD), cea mai mare din Europa și a treia cea mai mare din lume până acum în acest an.
  • Cel mai mare număr de investitori în piața de capital din România, potrivit datelor FCI la finalul primelor 6 luni: 159.513 investitori.
  • Cea mai mare valoare a listărilor realizate la BVB: 4,4 miliarde EUR în primele 7 luni, depășind astfel întregul an 2021, care deținuse recordul anterior.
  • Nou record pe segmentul de acțiuni de pe Piața Reglementată în ceea ce privește valoarea totală de tranzacționare, incluzând și ofertele: 16,4 miliarde RON, precedentul record datând din 2007 a fost de 13,8 miliarde RON.
  • Cea mai mare valoare zilnică tranzacționată într-o singură zi pe segmentul de acțiuni, fără oferte: 821,3 milioane RON pe 12 iulie.
  • Cea mai mare valoare medie zilnică de tranzacționare pentru toate tipurile de instrumente de pe Piața Reglementată, fără oferte: 702,48 milioane RON în iulie.
  • Cele mai multe tranzacții realizate într-o singură lună: 274.717 tranzacții în iulie.
  • Cea mai mare valoare subscrisă de investitorii de retail la un IPO la BVB: 6,3 miliarde RON la IPO-ul Hidroelectrica.
  • Cea mai mare valoare a tranzacțiilor rezultate într-o ofertă pe segmentul de retail: 1,82 miliarde RON pentru oferta Hidroelectrica.
  • Cel mai mare număr de ordine subscris pe segmentul de retail la un IPO în România: 51.865 ordine.
  • Cele mai multe tranzacții realizate într-o zi pe segmentul de acțiuni, Piața Reglementată și Sistemul Multilateral de Tranzacționare, fără oferte: 23.358 tranzacții pe 12 iulie.
  • Nou maxim istoric pentru BET-TR în iulie: 26.765 puncte.
  • Record al capitalizării companii românești: 202.1 miliarde RON, echivalentul a 40.9 miliarde EUR pe 20 iulie.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri