Hidroelectrica se va lista cel mai probabil pe Bursa de Valori București (BVB) în noiembrie anul acesta, valoare acțiunilor scoase la vânzare urmând să fie de cel puțin 9,9 mld. lei (2 mld. euro). Într-un scenariu optimist, valoarea ofertei publice inițiale (IPO) ar ajunge la 16,9 mld. lei (3,42 mld. euro), spun reprezentanții Fondul Proprietatea (FP), acționarul care va scoate la vânzare titlurile Hidroelectrica. În oricare dintre scenariile menționate mai sus, IPO-ul Hidroelectrica va fi cel mai mare din istoria Bursei de Valori București.

Recordul anterior este deținut de IPO-ul Electrica, distribuitorul şi furnizorul de energie electrică reușind să strângă de la investitori 1,95 mld. lei (444,3 mil. euro) în iunie 2014.

Fondul Proprietatea vrea să vândă 15% din Hidroelectrica pe bursă în noiembrie anul acesta, având deja acordul statului român pentru realizarea tranzacției. Fondul deține 20% din Hidroelectrica, în vreme ce statul român controlează restul producătorului de energie.

Ce se va întâmpla cu banii încasați din IPO de Fondul Proprietatea? Varianta scurtă a răspunsului este că îi vom distribui acționarilor.

Johan Meyer, managerul FP și CEO Franklin Templeton România

În varianta optimistă, după listare, Hidroelectrica ar putea ajunge să valoreze pe bursă 112,5 miliarde lei (22,7 mld. euro), în vreme ce un scenariu mai moderat indică o evaluare de 66,3 mld. lei (13,4 mld. euro) potrivit reprezentanților FP.

”Ce se va întâmpla cu banii încasați din IPO de Fondul Proprietatea? Varianta scurtă a răspunsului este că îi vom distribui acționarilor. Mai exact, vom continua strategia de pândă acum ce include programe de răscumpărări de acțiuni și distribuții de dividende către acționari. Vedem în continuare un viitor lung pentru Fondul Proprietatea și Franklin Templeton în România și după IPO-ul Hidroelectrica”, a declarat Johan Meyer, managerul FP și CEO Franklin Templeton România, compania care administrează Fondul Proprietatea.

Fondul Proprietatea vrea Hidroelectrica și pe o bursă străină: ”IPO-ul ar putea fi subevaluat dacă îl facem doar pe BVB”

Fondul Proprietatea insistă puternic pentru o listare duală a acțiunilor Hidroelectrica, atât pe Bursa de Valori București (BVB), cât și pe o piață internațională, preferabil Bursa din Londra. Fondul are însă nevoie de acordul acționarilor Hidroelectrica pentru a face acest lucru, adică practic trebuie să convingă statul român că aceasta ar fi cea mai bună opțiune.

În schimb, brokerii, reprezentanții BVB și chiar și cei ai fondurilor de pensii locale susțin mai degrabă ideea listării Hidroelectrica doar pe Bursa de la București. Într-un interviu recent acordat Wall-Street.ro, Andreea Pipernea, CEO NN Pensii – cel mai mare fond de pensii din țară și un important acționar al Fondul Proprietatea, declara că ”IPO-ul Hidroelectrica s-ar putea vinde relativ ușor doar în România”.

Riscul unui eșec al IPO-ului Hidroelectrica făcut doar pe BVB ar fi unul ridicat. Ar fi un risc mare de subevaluare daca listarea s-ar face doar pe bursa locală, din cauza cererii mai scăzute”, spune însă Marius Dan, director general adjunct Franklin Templeton România.

Când am întrebat băncile dacă se poate vinde 15% din Hidro doar pe BVB, concluzia unanimă a fost că ar trebui redusă marimea IPO-ului

Marius Dan, director general adjunct Franklin Templeton România

Reprezentanții Templeton susțin că riscul este determinat de o posibilă ”cerere insuficientă la un preț acceptabil” pe BVB. În schimb, în cazul unei listări duale, riscul de eșec ar fi în linie cu condițiile din piețele internaționale de la momentul realizării tranzacției.

”Este o tranzacție imensă și după standardele internaționale. Vorbim de aproximativ 2 miliarde de euro. Când am întrebat băncile dacă se poate vinde 15% din Hidro doar pe BVB, concluzia unanimă a fost că ar trebui redusă marimea IPO-ului”, spune Marius Dan.

Într-un scenariu în care statul nu și-ar da acordul pentru o listare duală, Fondul Proprietatea estimează că valoarea alocabilă a IPO-ului Hidroelectrica va fi de 0,5 – 0,7 mld. euro, față de 1,5 – 2 mld. euro în cazul unei listări duale.

”Dacă am avea listare duală, ar putea participa și fondurile globale de investiții la IPO, nu doar cele cu expunere pe piețele emergente. La o listare duală vrem să avem minim 50% din acțiunile Hidroelectrica scoase la vânzare pe BVB, iar restul pe o piață internațională”, a mai adăugat Marius Dan.

Reprezentanții Fondul Proprietatea spun că discuțiile privind costurile ridicate ale listării unei companii românești pe o piață internațională sunt mai degrabă un mit, ei anticipând că în cazul Hidroelectrica taxa anuală plătită Bursei din Londra ar urma să fie mai mică de 80.000 de dolari.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri