Titlurile de stat Fidelis, emise de Ministerul Finanțelor, aduc dobânzi de 7% pe an pentru donatorii de sânge, dar statul înaintează oferte bune și pentru euro, unde românii pot cumpăra obligațiuni de stat care le aduc dobânzi de 5% pe an la maturitățile de cinci ani.

Între 18-28 iunie 2024, Ministerul Finanțelor lansează a treia ediție din acest an a Programului de titluri de stat FIDELIS. Și în această nouă emisiune de titluri de stat, donatorii de sânge sunt principalii beneficiari ai celei mai bune dobânzi.

Tranșa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadența la un an, având o dobândă de 7%, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediții.De asemenea, persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2024, beneficiază de scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 la 500 de lei.

Dacă vom compara oferta titlurior de stat cu cea a depozitelor bancare în lei, vedem cum cel mai bun depozit de pe piață oferă o dobândă siminară cu cea a titlurilor de stat Fidelis. Totuși, dobânzile câștigate din depozite suferă o impozitare de 10%, pe când obligațiunile emise de stat sunt neimpozabile, așa că oferta Fidelis dedicată donatorilor aduce cel mai bun randament.

Totodată, dobânda oferită de Ministerul de Finanțe întrece rata inflației (n.red: ultima valoare disponibilă este de 5,12%).

Poți vedea aici care sunt ofertele băncilor pentru depozitele bancare în lei pe 12 luni.

Ghid pentru cei care vor să economisească prin intermediul FIDELIS.

Titluri de stat Fidelis 2024: Românii cumpăra obligațiuni de stat în euro

A treia ediție a programului de titluri de stat FIDELIS, care debutează marți, 18 iunie, va conține și emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6% și, respectiv, 6,85%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 4%, respectiv, 5%.
Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro.

Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale și Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori București.

Titluri de stat Fidelis 2024: Față de depozitele bancare, titlurile de stat nu sunt impozitate

În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile. Deținătorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri