3 Septembrie 2008

RCI recomanda 'buy' pentru Transgaz, la un pret tinta de 247,5 lei

In urma revizuirii estimarilor facute de analistii Raiffeisen Capital & Investement pentru compania Transgaz, acestia au stabilit noul pret tinta la 247,5 RON/actiune (fata de 277,1 RON/actiune stabilit anterior), arata un raport remis de companie.

“Acest nivel indica un potential de 30% fata de pretul de inchidere din data de 29 August si care justifica recomandarea noastra 'cumpara'. Din metoda comparatiilor de piata, rezulta un discount de 39% - 46% fata de companiile comparabile din Europa. Desi discountul este partial justificat prin actionariatul majoritar de stat si riscul de reglementare, totusi acesta sustine parerea noastra ca Transgaz este subevaluata”, se arata in raportul de analiza.

Operatorul sistemului national de transport de gaze naturale, Transgaz, a raportat pentru primul semestru al anului 2008 venituri apropiate de cele estimate de RCI. “Profitul depaseste previziunile noastre, cheltuielile cu mentenanta si consumul tehnologic fiind sub cele estimate de catre noi. Totusi, pana la sfarsitul anului, credem ca Transgaz va recupera diferentele si isi va atinge bugetul in ceea ce priveste cheltuielile”, au mai scris analistii Raiffeisen.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a revizuit tarifele Trangaz pentru perioada iulie 2008 - iunie 2009 si venitul reglementat a fost indexat cu 20%. “Desi cresterea este sub cea estimata de noi (25%), o vedem drept un fapt pozitiv tinand cont ca 2008 este an electoral. Suntem de parere ca aceasta marire a venitului eglementat, in totalitate sustinuta de metodologia de stabilire a tarifului, sugereaza un risc de
reglementare mai mic decat cel apreciat de piata”, mai arata raportul.

Fata de estimarile anterioare ale RCI, de aceasta data s-a adoptat o pozitie mai conservatoare privind costurile. “Credem ca pretul gazului a avut o crestere controlata in 2008 si am estimat o crestere mai abrupta pentru 2009, ceea ce afecteaza negativ costurile cu consumul ehnologic incepand cu anul 2009. De asemenea estimam o scadere mai putin rapida a personalului pe anii viitori. Am revizuit si costurile cu amortizarea, pornind de la rezultatele intocmite conform Standardelor International de Raportare Financiara (IFRS) pentru anul 2007. Toate aceste modificari s-au transpus intr-o scadere in medie cu 15% a profiturilor estimate pe perioada 2008-2016 fata de previziunile anterioare”, sustin specialistii companiei.



Citeste si