25 Septembrie 2008

Cum sustine statul roman piata de capital

Dupa mai bine de un an de trend descendent la BVB, Ministerul Economiei si Finantelor decide sprijinirea pietei de capital, prin suspendarea impozitelor. In acelasi timp, CNVM a decis suspendarea comisionului de 0,08% pana la finalul anului. Acestea sunt doar doua din masurile anuntate ieri de institutii, pe care specialistii le considera binevenite, in momentul in care vor fi aplicate si sustinute de masuri suplimentare.

BVB e pe un trend descendent, dar MEF suspenda impozitul pe castig

Impozitul pentru castigurile realizate in piata de capital se suspenda pentru intreg anul 2009, atat pentru investitiile pe termen scurt, cat si pe termen lung, pentru sprijinirea Bursei, puternic afectata de criza internationala, a anuntat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian (foto).

"Dupa ce am evaluat impactul asupra bugetului, am luat decizia de a modifica, probabil de saptamana viitoare, cand vom suspenda pentru 2009 plata impozitului pe castigurile investitorilor, pentru a spori sentimentul de incredere in piata de valori", a spus Vosganian.

Decizia a fost luata in urma discutiilor purtate de reprezentantii MEF cu primul ministru, iar propunerea urmeaza sa fie introdusa pentru modificarea Codului Fiscal.

“Faptul ca autoritatile sunt ingrijorate de piata de capital si se preocupa pentru a gasi masuri de atenuare a crizei acesteia reprezinta un lucru foarte bun si un semn de normalitate pentru economia romaneasca. Masurile legate de suspendarea impozitelor si reportarea pierderilor sunt binevenite in contextul actual”, a declarat, pentru Wall-Street, Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Ministrul Finantelor a precizat ca aceasta masura nu se aplica mai devreme pentru ca in Codul Fiscal modificarile trebuie sa fie regularizate pe tot anul. "Ceea ce este cel mai important este ca vrem sa incurajam investitiile pe piata de capital", a spus Vosganian.


Silviu Enache, managerul KD Capital Management a explicat ca aceste modificari legale vor fi binevenite, atunci cand vor fi emise, aplicate si sustinute de masuri suplimentare.

“Trebuie vazut cand si in ce forma se vor emite modificarile legislative anuntate. Asteptam sa analizam forma finala a noilor reglementari pe aceasta tema si care vor fi in fapt acestea daca se vor aplica intocmai cum au fost anuntate”, a mai spus acesta.

Pierderile investitorilor vor fi reportate pentru anul urmator

Vosganian a mai mentionat ca, pentru sprijinirea investitorilor de pe piata de capital, va fi aplicata temporar si o modificare a modului de plata a impozitului, in sensul ca pierderile investitorilor pe 2009 sa fie reportate pentru anul urmator.

"Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu va fi prea incantata de aceasta veste, dar avand in vedere ca sunt doar cateva mii de investitori, efortul nu va fi extraordinar de mare", a mai spus ministrul. Acesta a explicat ca masura se va aplica inclusiv pentru anul 2008; pierderile din acest an se vor reporta pe 2009, iar apoi masura se va aplica din 2009.

Practic, investitorii isi vor putea pastra integral castigurile obtinute in 2009, iar daca vor avea pierderi le vor putea reporta pentru anul viitor, asa cum se intampla in cazul companiilor, a explicat Vosganian. "Luam aceasta masura de intarire a bursei pentru a o face sa devina un bun contributor la bugetul de stat", a adaugat ministrul.

Alte perspective de a intari bursa anuntate de ministrul Economiei si Finantelor sunt listarea Nuclearelectrica, a carei finzalizare va fi in prima parte a anului viitor, intentia de a majora capitalul social al Transelectrica, dar si ale IPO anuntate pentru 2009, cum ar fi Hidroelectrica, Termoelectrica sau compania nationala de energie.

Prin aceste masuri, ministrul spera ca va majora volumele tranzactionate si va determina cresterea capitalizarii, ducand la maturizarea pietei de capital romanesti.

“Este laudabil faptul ca doua institutii ale statului ( CNVM, Ministerul Finantelor) impreuna cu BVB actioneaza impreuna si incearca sa ajute piata de capital romaneasca. Masurile nu sunt cele asteptate de investitori, dar este de apreciat ca pentru prima oara cele trei institutii se pun de acord cu privire la un plan de masuri”, a explicat Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest.

Specialistii nu sunt incantati de masurile anuntate de CNVM

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va suspenda pana la sfarsitul acestui an cota aplicata tranzactiilor bursiere si va renunta pentru sase luni la banii cuveniti in cazul ofertelor publice initiale, a declarat ieri Gabriela Anghelache, presedintele CNVM (foto).

"Avand in vedere scaderile drastice pe care le-am resimtit in ultima perioada, am considerat ca este cazul sa dam acest mesaj de incredere pentru investitori in primul rand si, de asemenea, sa oferim posibilitati sporite acestora de a ramane pe piata de capital. Consideram ca se impune sa facem un efort deosebit, efort care se va concretiza in a renunta, pentru o perioada de timp determinata, la mai bine de o treime din veniturile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. O prima masura, care ar trebui sa se reflecte asupra costurilor investitorilor, in sensul reducerii acestora, este aceea potrivit careia pana la sfarsitul acestui an cota aplicata asupra valorii tranzactiilor si care prin lege este de pana la 0,08% se suspenda", a declarat Gabriela Anghelache.

Specialistii nu sunt insa foarte entuziasmati de aceasta decizie. “Masurile luate de CNVM sunt nesemnificative. Sumele economisite de SSIF prin renuntarea la cota de 0,08% pana la sfarsitul anului sunt neglijabile”, a explicat Pasol.

O alta masura anuntata de CNVM este reducerea comisionului din ofertele publice de listare, in vederea atragerii companiilor la cota Bursei.

CNVM considera ca intervalul de sase luni in care companiile ce doresc listarea la bursa sunt scutite de cota pentru un IPO nu este mic, dar in acelasi timp va evalua masurile luate, si, in functie de conditiile din piata sau de dosarele primite pentru eventualele listari, ar putea modifica perioada suspendarilor.

“Masura cu comisioanele pentru IPO este inutila - nu anticipam un val de oferte publice initiale noi in aceasta perioada”, a mai spus presedintele Intercapital Invest.

In plus, CNVM a anuntat ca va lua masuri complemenatre, care presupun intensificarea supravegherii, pe paliere precum incadrarea in cerintele de capital la nivelul intermediarilor, a politicii investitionale la nivelul fondurilor de investitii, respectiv a organismelor de plasament, si la supravegherea tranzactiilor cu instrumente financiare derivate, mai ales in ceea ce priveste identificarea unor situatii care pot genera influente asupra pretului spot.

Institutia Bursei nu a prezentat nicio masura

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache (foto), s-a declarat multumit de acest set de masuri care, in opinia sa, vor contribui la reducera costurilor de operare si la maximizarea castigurilor si reprezinta un semnal pozitiv pentru piata.

In schimb, specialistii se asteptau sa vada o serie de masuri si din institutia Bursei de Valori Bucuresti.

“Ma mira faptul ca BVB nu a prezentat niciun fel de masuri, nici macar ca imagine; comisioanele percepute de BVB sunt foarte mari, la fel ca si cele ale CNVM”, crede Razvan Pasol.

“BVB a facut cativa pasi in reducerea comisioanelor in acest an si va avea in vedere reducerea in continuare a comisioanelor de operare”, a declarat Farmache.

Acesta a mai spus ca bursa de la Bucuresti functioneaza la parametri normali, desi pe piata internationala este o criza de lichiditati.

“Orice masuri ar fi fost luate de autoritatile romane ar fi fost insuficiente. Totusi, din partea CNVM si BVB ma asteptam la mai mult - prima institutie a anuntat doar masuri de imagine, iar a doua nu a anuntat nimic”, a conchis managerul Intercapital.

Margel Murgoci crede ca investitorii se asteptau si la unele masuri, cum ar fi “eliminarea pragului de detinere la SIF-uri, relaxare fiscala pe o perioada mai mare de un an de zile”.

Masurile nu vor rezolva efectele crizei financiare

Chiar daca masurile luate de aceste doua institutii au fost primite relativ bine de brokeri, in ciuda reticentei lor, acestia spun ca nu sunt suficiente pentru a indeparta efectele crizei financiare de la nivel global.

“In opinia mea, evolutia indicatorilor macroeconomici este prevalenta. Consider ca piata din Romania are nevoie de capitaluri straine in conditiile in care reticenta investitorilor locali ramane la un nivel ridicat. Aceste capitaluri se vor misca atunci cand conditiile macroeconomice vor fi prielnice”, ne-a explicat Silviu Enache.

Acesta crede ca solutiile trebuie dublate de masuri si pe alte planuri privind protectia investitorilor, transparenta emitentilor si incurajarea finantarilor prin intermediul pietei de capital.

Razvan Pasol crede ca impactul pe termen scurt al masurilor anuntate ieri este favorabil, dar acestea nu pot rezolva crizele de pe pietele financiare internationale - principalele elemente care determina scaderea actiunilor BVB.

”Pe termen scurt este posibil sa asistam la o schimbare de perceptie la nivelul investitorilor, dar ei se uita in continuare la ce se intampla pe pietele externe. Ca urmare, solutia ajuta, dar nu reprezinta cheia iesirii din criza scaderilor pe bursa”, a declarat Murgoci.


Citeste si