15 Octombrie 2008

In ciuda crizei, Aviva Investors pregateste lansarea unor produse strategice

Pe fondul crizei financiare mondiale, Eugen Voicu, directorul executiv al Aviva Investors Romania, discuta despre produsele pe care le pregateste odata cu integrarea in grup, dar si despre efectele turbulentelor economice resimtite de fondurile Aviva, intr-un interviu acordat pentru Wall-Street.

'Vom vana oportunitati'

Poate cel mai important aspect privind schimbarile survenite in urma integrarii in Aviva este paleta de produse pe care fondul o pregateste.

Fondul imobiliar este urmatorul proiect pe care Aviva Investors il va lansa la mijlocul anului viitor. “Aviva Group are mare experienta in acest segment si noi avem foarte mare incredere in sectorul imobiliar romanesc, desi ratele de crestere sunt mai mici in prezent”, a explicat Eugen Voicu.

Acesta sustine ca fondul imobiliar va fi lansat curand, indiferent daca va continua sau nu criza.

“In perioada de criza apar si cele mai mari oportunitati, poti sa cumperi la preturi foarte bune, e bine sa fii in piata. Nu vom investi decat in proiecte sau active care estimam ca vom genera rate mari de rentabilitate . Vom vana oportunitati”, a declarat directorul Aviva.

Un alt produs pe care Aviva Investors il pregateste, si va fi lansat curand, este Aviva Investors Eurofinance, cu investitii in sectorul financiar romanesc si European.

“Desi acest segment s-a corectat foarte mult si este inca o perioada dificila, credem ca acest sector isi va reveni primul, pentru ca bancile si bursa sunt prin natura lor cele care anticipeaza momentele de crestere. In actualul context, pe termen mediu, investitiile fondului vor fi numai in titluri de stat sau obligatiuni guvernamentale. Dorim sa oferim o alternativa sigura pentru perioada crizei”, explica Voicu.

In plus, exista o colaborare intre Aviva Investors si celelate divizii ale grupului, in faza de pregatire, care va genera produse mixte cu componente de investitii si de protectie.

“Colaboram cu celelalte companii ale grupului, vom avea produse comune, pe zona de investitii care vor avea atasate asigurari, sau invers. Deocamdata, suntem in faza de pregatire”, a mai spus acesta.

Fondurile de actiuni au pierdut, cele cu venit fix sunt pe plus

Din cauza crizei financiare ce a provocat scaderi dramatice la Bursa de Valori Bucuresti, singurele fonduri din industrie cu randamente pozitive sunt cele cu instrumente cu venit fix.

Astfel, fondul monetar Tezaur are un randament de 6,96% de la inceputul anului, fiind o alternative la conturile de depozit. “Este mai avantajos, pentru ca la noi plata se face a doua zi dupa depunerea cererii de rascumparare, investitorul nu trebuie sa astepte mult”.

Fondul de obligatiuni Orizont este “o alegere foarte buna in conditiile actuale”, spune Voicu. Randamentul acestuia de la inceputul anului este de 8,66%. “Ne vom inscrie in obiectivul de a avea randamente mai mari sau egale decat depozitele la termen pe un an”, ne-a declarat managerul.

Fondurile cu investitii in actiuni au fost afectate de criza, au avut scaderi, fiind vorba si de increderea pe care au au clientii care si-au vazut investitiile mult diminuate, a mai explicat Voicu.

“O investitie intr-un fond de actiuni are un orizont de timp mai mare de un an. Noi recomandam minim 3 ani si in acest context cred ca vor fi in castig cei care astazi au pierderi. Pentru cei cu un orizont investitional indelungat, acum este cea mai buna perioada de investitii”, recomanda Voicu.

Despre clientii noi intrati in fond, acesta spune ca au fost si in acest an, mai putini decat anul trecut. “Au fost si clienti care au afaceri si au avut nevoie de lichiditati, care s-au retras temporar si am convingerea ca vor redeveni clientii nostri”, dezvaluie directorul Aviva.

Conturile individuale - investitii sigure si profitabile

Un produs neexploatat foarte mult in Romania este contul individual administrat de o companie de administrarea activelor.

Aviva Investors admninistraeza 45 de conturi individuale, care s-au dovedit a avea randamente bune, in ciuda crizei financiare.

Astfel, din acestea doar 4 sunt pe minus, in timp ce restul au rezultate pozitive, ne-a dezvaluit Voicu. Suma minima de deschidere a unui astfel de portofoliu este de 100.000 de lei.

“Avem randamente foarte bune, tinand cont de contextul pietei. Ne-am orientat cu investitiile si pe instrumente care implica un risc ridicat si am avut flerul necesar pentru a face performanta. Am avut si instrumente cu venit fix, cu randamente bune, iar dobanzile la depozite au fost mai bine remunerate, pentru ca avem o forta mai mare de negociere, reunind activele tuturor conturilor”, explica Voicu.

In ce priveste modalitatea de administrare a portofoliului, raspunderea este in totalitate a administratorului. “Nu ar putea sa functioneze o altfel de relatie, ar insemna o impartire a raspunderii si o diluare a responsabilitatii noastre. Acest lucru se intampla mai mult in private banking, unde se transfera responsabilitatea pe umerii clientului, ceea ce nu se intampla in cazul nostru”, explica Voicu.

Portofoliul administrat presupune incheierea unui contract de minim un an de zile, iar prin dialog cu clientul, se stabileste o tinta de randament care sa fie atinsa intr-un an. “Daca depasim nivelul propus, avem si comision de performanta si suntem motivate suplimentar pentru depasirea randamentului propus”, a mai spus managerul.

Integrarea in grupul Aviva Investors se va finaliza foarte repede

Integrarea fostei companii Certinvest in grupul Aviva Investors inseamna mai mult decat un rebranding, a explicat Voicu.

“Sustinerea din partea companiei Aviva inseamna ca beneficiem de know-how international si de acces direct pe alte piete. Avem o strategie pe termen lung si vom dezvolta noi produse”, explica acesta.

“Strategia si viziunea noastra este pe termen lung, vom avea castig, dar nu intr-o luna-doua. Rezultatele eforturilor de acum se vor vedea in 2-3 ani”, a mai spus Voicu.

'Economia romaneasca este puternica'

Criza ce a pornit din Statele Unite s-a extins foarte mult si in Europa. Amenintari pentru partea centrala si de est a continentului exista, deci implicit si pentru Romania.

Voicu nu crede ca vom asista la o criza financiara in tara noastra, desi acest risc exista.

“Economia romaneasca este puternica astazi, bancile nu au fost foarte afectate de produsele care cauzeaza pierderi in SUA si suntem inca sanatosi. Exista factori externi care pot genera lipsa de lichiditati si criza de incredere, dar nu o criza majora a sistemului financiar”, spune acesta.

Nici la nivel macroeconomic nu au venit semnale foarte bune in ultimul timp, dar managerul Aviva este optimist si crede ca economia tarii va continua sa creasca.

“Nu cred ca exista practic o situatie optima in lumea asta, la nivel macroeconomic, intotdeauna sunt probleme, mai mari sau mai mici. Cred in stabilitatea economiei romanesti si nu cred ca vom ajunge sa nu mai avem crestere. Aceasta va continua, poate la rate mai mici. In schimb, am putea asista la o recesiune in multe state din Europa”, a conchis directorul executive al Aviva Investors Romania, Eugen Voicu.


Citeste si