5 Noiembrie 2008

Brokerii: Ar trebui sa asistam la reveniri sustinute ale bursei



Bursa din Bucuresti a inchis a doua sedinta a saptamanii cu aprecieri importante pe toti indicii, cresteri cu mai mult de de 14 procente pentru doisprezece emitenti si o lichiditate de 7,7 milioane de euro. Brokerii consultati de Wall-Street au explicat ca aceste cateva sedinte consecutive de cresteri semnificative pot crea premisele unei evolutii laterale pe termen mediu.

In sedinta de ieri, indicele BET a crescut cu 7,13%, pana la 3.177,06 puncte, in timp ce BET-C, a urcat cu 5,85%, pana la 2.370,83 puncte. Indicele BET-FI a castigat cel mai mult - 14,04% - pana la 13.134,63 puncte, iar indicele ROTX a crescut cu 5,12%, ajungand la 7.343,71 puncte. Indicele BET-XT a urcat cu 8,15%, iar indicele BET-NG a crescut cu 10,66%.

“Trebuie vazut contextul mai larg. In octombrie, primele trei saptamani s-a vandut foarte agresiv de toate categoriile de investitori din piata. La sfarsitul lunii lucrurile s-au mai calmat pe pietele internationale , au fost sparte rezistente importante, ceea ce indica un climat de calm pe pietele internationale. Astfel, multe din pietele locale, printre care si Romania au primit ragazul de a se uita la componentele locale ale burselor, de a analiza emitentii la valorile actuale ale pietei”, a declarat, pentru Wall-Street, Andrei Ciubotrau, broker la Vanguard.

Exceptand sedinta de vineri, cand BVB a inregistrat deprecieri usoare ale indicilor, de maxim un procent, se poate spune ca bursa romaneasca a marcat cinci sedinte sonsecutive de cresteri.

“S-a schimbat sentimentul in piata, dintr-odata presiunea la vanzare a fost depasita de cea la cumparare, inclinandu-se balanta in sens invers”, a explicat Adrian Ceuca, director adjunct la SSIF Broker Cluj.

Actiunile SIF Moldova au atras cea mai mare lichiditate in sedinta de ieri, de 4,10 milioane lei, iar pretul lor a crescut cu 14,23%, in timp ce titlurile SIF Oltenia s-au apreciat cu 14,29 procente.

Actiunile SIF3 s-au scumpit cu 12,55%, pe o lichiditate de 2,84 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni Petrom au insumat 2,70 milioane lei, iar titlurile s-au apreciat cu 11,11%.

Previziunile sunt optimiste: specialistii asteapta aprecieri sustinute

Comparativ cu bursele internationale, piata de capital romaneasca a pierdut foarte mult de la inceputul acestui an, cu precadere in aceasta toamna, cand criza financiara s-a manifestat mult mai acut.

“In ce priveste evolutia viitoare pe termen mediu si lung este greu de spus ce se va intampla. Ramane de vazut cum va rezista economia romaneasca la turbulentele internationale. Dar, tinand cont de faptul ca preturile actiunilor romanesti au incorporate toate dezastrele din lume, am putea asista la o revenire catre nivele mai sustenabile din punct de vedere fundamental”, sustine Ceuca.

Andrei Ciunotaru nu se asteapta ca aprecieri spectaculoase ca cele de astazi sa continue pe viitor, fiind asteptate si scaderi.

“Ma astept ca preturile sa urce intr-un ritm mai calm, fara diferente mari de pret de la inchiderea sedintei la deschidere. De la bursele straine ma astept la un range pana la finalul anului, cu aprecieri in medie de cateva procente, in acest timp, piata romaneasca va avea ragazul sa evalueze comapniile la niveluri actuale, bazate pe estimari si pe profiturile fiecaruia”, a conchis brokerul Vanguard.

Pretul titlurilor BRD SocGen a urcat cu 8,05%, pe fondul unor schimburi de 2,43 milioane lei, iar actiunile SIF Muntenia au atras o lichiditate de 1,74 milioane lei si s-au apreciat cu 14,14%.

Schimburile cu actiuni SIF1au totalizat 1,32 milioane lei, iar titlurile s-au scumpit cu 15%, in timp ce actiunile Azomures au castigat 14,81%, pe o lichiditate de 1,27 milioane lei.

Titlurile Rompetrol Rafinare s-au scumpit cu 15%, pe o lichiditate de 1,25 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni Erste Bank au insumat 1,19 milioane lei, iar titlurile s-au apreciat cu 0,52%.



Citeste si