23 Ianuarie 2009

Realizarea sistemului de plata a dividendelor a atras interesul a 15 banci din Romania

Depozitarul Central a primit scrisori de intentie din partea a 15 banci care opereaza in Romania, in vederea participarii la realizarea sistemului centralizat de plata a dividendelor, a declarat Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului.

"Interesul din partea bancilor a fost mare, Depozitarul Central primind un numar de 15 oferte. Pe lista sunt atat banci romanesti, cat si banci din strainatate care opereaza in Romania, aceasta fiind conditia initiala", a spus Adriana Tanasoiu, citata de NewsIn.

"Procesul este, insa, abia la inceput. Bancile ne-au trimis scrisoarea de intentie, urmeaza sa finalizam si sa le trimitem cerintele, pentru ca ulterior sa ne transmita ofertele. Asadar, va fi un proces de durata", a explicat ea.

"Ofertele pe care ni le vor transmite bancile vor fi analizate si vom stabili apoi cu cine vom lucra", a completat directorul general al Depozitarului Central.

Adriana Tanasoiu declarase in urma cu trei zile pentru NewsIn ca Depozitarul Central vrea sa realizeze un sistem centralizat de plata a dividendelor, care sa ofere investitorilor posibilitatea de a-si primi resursele financiare intr-un timp mult mai scurt.

"Dorim ca Depozitarul Central sa realizeze plata dividendelor pentru toate societatile care sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti sau chiar si pentru cele care au contract de registru cu noi, daca doresc. Investitorii vor avea parte de un singur sistem de plata mai eficient", spunea Tanasoiu.

Sistemul va fi realizat in parteneriat cu o banca care opereaza in Romania si care are un sistem automatizat de plati.

"Intentia noastra este sa platim prin acest sistem chiar dividendele din acest an, daca va fi posibil", mentiona luni Adriana Tanasoiu.

In prezent, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este actionarul majoritar al Depozitarului Central, cu o detinere de 51% din actiuni, iar printre actionarii mai mici se numara fondul de investitii RAEF, care controleaza 1,76% din titluri, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) si mai multe banci precum Raiffeisen Bank, Banc Post, ATE Bank si BRD SocGen.



Citeste si