21 Aprilie 2009

Brokerii: Volatilitatea Bursei va continua, dar cu o tenta optimista

Rally-ul inceput in urma cu sase saptamani a reusit sa aduca o parte dintre indicii Bursei de Valori Bucuresti pe cresteri, in ciuda scaderilor importante din primele doua luni ale anului. Totusi, vestile pozitive nu sunt inca sustinute puternic si volatilitatea va continua si in perioada urmatoare, spun brokerii consultati de Wall-Street.

BET-FI a castigat 28% de la inceputul anului

BET-FI, indicele societatilor de servicii financiare (SIF), s-a apreciat de la inceputul anului cu 28,20%, in principal datorita dividendelor ce urmeaza a fi acordate si pe urma speculatiilor privind ridicarea pragurilor de detinere.

Pe plus se afla, de asemenea, si indicii BET-XT si BET-NG cu aprecieri de 5,80%, respectiv 10,14%.

De la inceputul lunii, BET-FI tine capul de afis al cresterilor dintre indicii bursieri, cu o apreciere de 33%, urmat de indicele celor 25 cele mai tranzactionare titluri, BET-XT, cu 23,4%.

Din punctul de vedere al aprecierilor, pe urmatoarele pozitii se afla indicii BET si BET-C cu cresteri de 17,5%, respectiv 15%.

Cele zece actiuni din domeniul energetic, a caror evolutie este urmarita de indicele BET-NG, au urcat cu 9,34% de la inceputul lunii.

Ciubotaru, Tradeville: Trendul de crestere si-a epuizat puterea

Cresterile sunt unele impresionante - tinand cont de faptul ca pe pietele dezvoltate aprecierile sunt mai reduse, iar Bursa inca trece printr-un trend descendent - insa ele au loc pe rulaje reduse si sunt realizate preponderent de catre investitorii locali.

“In conditiile in care in perioada urmatoare pietele externe nu aduc cresteri si vesti bune, ne putem astepta la o inversare a miscarilor actuale. In prezent lichiditatea se realizeaza doar pe speculatii, doar pe cateva companii si se observa ca trendul de crestere si-a epuizat puterea de apreciere”, a declarat, pentru Wall Street, Andrei Ciubotaru, broker la Tradeville (noul Vanguard).

El afirma ca in ultimele doua saptamani fluxul de lichiditatea care a intrat pe Bursa nu a fost unul major, iar in aceasta perioada cresterile au fost provocate de catre evenimente externe si de speculatiile venite pe unele stiri legate de companiile listate la Bucuresti.

Ultima zi a saptamanii trecute a adus pierderi de 2% pe o lichiditate de 32,02 milioane lei (8 milioane euro).

BET-FI a scazut cu 5,45%, cea mai severa depreciere dintre indicii, in timp ce BET si BET-C au coborat cu 2,15%, respectiv cu 2,18%.

Indicele BET-XT a pierdut 3,26%, iar BET-NG a scazut cu 3,15%.

Necula, Prime Transaction: E prea devreme sa vorbim de o intoarcere de trend

Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, a explicat ca in momentul de fata, exista un val de optimism si de incredere ca lucrurile se indreapta catre rezolvare si se observa in randul companiilor faptul ca previziunile analistilor privind rezultatele financiare pe primul trimestru sunt peste asteptari, astfel existand o tendinta normala de apreciere, dupa ce investitorii au penalizat masiv cotatiile in piata.

“Ne indreptam catre zona de rezistenta a trendului descendent si aici vom vedea ce se va intampla pe pietele de capital. Ne asteptam sa existe corectii dupa ce vom vedea cum arata economia dupa primul trimestru atat din punctul de vedere al companiilor, cat si din punct de vedere macroeconomic”, sustine el.

Este foarte devreme sa putem vorbi de o intoarcere pe trend ascendent, mai avem nevoie de multe confirmari de asteptat pana cand vom putea afirma acest lucru, subliniaza Necula.

“Cred ca cotatiile de la noi din ultima perioada sunt accelerate mult de investitorii locali, pentru care nu e nevoie sa le dai foarte mult optimism pentru ca evolutiile sa escaladeze foarte mult. E aceeasi atitudine in oglinda pe care am vazut-o si pe scadere. Sigur avem si alte discutii legate de pragurile la SIF-uri sau TLV care au creat efervescenta in piata, dar totusi trebuie mare atentie deoarece sustenabilitatea acestor stiri este destul de slaba”, afirma reprezentantul Prime Transaction.

Pe actiunile SIF Oltenia (SIF5), BRD, Banca Transilvania (TLV), SIF Moldova (SIF2) si SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au realizat cele mai ridicate tranzactii in ultima saptamana.

In aceeasi perioada, cele mai mari aprecieri au fost inregistrate de Armatura (ARM), UAMT (UAM), Comcm Constanta (CMCM), TMK Artrom (ART) si Bermas (BRM).


Volatilitatea pietei se va mentine in perioada urmatoare

“Nu se pot face estimari pe termen lung in aceasta perioada, deoarece este de asteptat terminarea raportarilor financiare, pentru ca apoi piata sa evolueze in concordanta cu previziunile viitoare. Pana atunci cred ca vom vedea volatilitatea, dar cu o tenta de optimism prin prisma rezultatelor slabe, dar peste asteptari”, sustine Necula.

In urmatoarele luni, brokerul Tradeville nu se asteapta ca evenimentele din macroeconomie sa schimbe evolutia actuala a pietei de capital romanesti.

Per total economia inca incearca sa absorbe capacitatea de surplus de creditare din ultimele zile. Fundamental, inca mai exista multe probleme de ramuri de industrie care nu pot trece usor, prin finantarea pe termen scurt, iar injectia de capital ieftini va da viata companiilor pe termen scurt.



Citeste si