11 Iunie 2009

Restructurarea sectorului energetic aduce doua companii la bursa



Cele doua societati rezultate din restructurarea sectorului energetic vor fi listate la bursa, cu un porcent ce va fi stabilit ulterior, a declarat ministrul Adriean Videanu, in cadrul audierilor de la Comisia de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor.
"Noile societati vor prelua activul si pasivul fostelor societati. Cele doua companii, odata intrate in functiune, se vor capitaliza pe bursa, in procente pe care urmeaza sa le stabilim", a spus Videanu, potrivit NewsIn.

Potrivit ministrului economiei, Fondul Proprietatea va intra in actionariatul companiilor, iar Ministerul Economiei (ME) va avea un rol in numirea managementului acestor doua companii.

ME va fi actionarul majoritar al acestor doua companii.

In componenta primei societati vor intra: Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), cele doua unitati ale centralei de la Cernavoda (apartinand Nuclearelectrica), Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), o parte din Electrica si doua sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea si SH Slatina, a declarat ministrul Adriean Videanu.

Cea de-a doua companie va cuprinde ELCEN, CTE Deva si Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu), Compania Nationala a Huilei (CNH), Romgaz si cealalta parte a Electrica.

De asemenea, CET Drobeta va trece in subordinea Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN), iar societatile mixte formate de Termoelectrica cu investitori straini, de exemplu la Galati, Borzesti si Braila, vor functiona individual.

Prima companie va avea o cota de piata de 48%, iar a doua de 44%, cand vor deveni operationale.

"Aceasta restructurare a sectorului energetic vizeaza cresterea independentei energetice a Romaniei pe termen mediu, in sensul cresterii productiei interne de energie, al reducerii independentei fata de o sursa unica de import de energie, precum si al promovarii unei politici comune de securitate energetica la nivelul UE", a spus Videanu.

Potrivit ministrului economiei, odata cu aceasta restructurare, se doreste conservarea locurilor de munca, mai ales in sectorul termo si minier, precum si crearea unor societati apropiate din punct de vedere al costurilor/MWh si al cotei de piata.

Cele doua companii vor deveni functionale pana la sfarsitul acestui an, a adaugat Videanu.



Citeste si