23 Iunie 2009

Cat de ieftine mai sunt actiunile romanesti



Dupa primele cinci luni din 2009, PER-urile companiilor listate pe piata reglementata a Bursei de Valori au reusit sa recupereze din pierderile inregistrate in 2008, multiplii de profit dublandu-se pe fondul volumelor si al valorilor de tranzactionare in crestere semnificativa din ultimele trei luni.

PER-ul BVB este unul bun raportat la regiune

Anul curent a inceput sub auspiciile scaderilor dure ce au avut loc in 2008, cand indicii BET si BET-C ai pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti s-au depreciat cu 70%, in timp ce indicele celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) a pierdut 83%.

La inceputul anului trecut, indicatorul PER la nivelul pietei se afla in jurul valorii de 19, in timp ce la inceperea tranzactiilor din 2009, multiplul era cu 77% mai redus, pana la 4,21. In aceeasi perioada, de suferit a avut si capitalizarea Bursei, care s-a injumatatit la 11,8 miliarde euro, de la 23,6 miliarde euro.

Dupa primele doua luni si jumatate ale anului, perioada in care indicii inregistrau deprecieri constante, iar lichiditatea se mentinea la cote de avarie, rally-ul inceput in martie a ridicat atat volumele si valoarea tranzactiilor, cat si increderea investitorilor.

Astfel, la inceputul lunii iunie, multiplii de profit ai companiilor listate la BVB se aflau in jurul valorii de 8,81, in crestere cu 47%.

“Raportat la bursele din regiune, BVB are un PER bun. Raportat la valorile din anii anteriori, stam la fel de bine, datorita deprecierii agresive a cotatiilor am ajuns sa vedem valori ale PER de neinchipuit in urma cu cativa ani”, a declarat, pentru Wall Street, Paul Brendea, analist la casa de brokeraj Prime Transaction.

Conform statisticilor Bursei de la finalul saptamanii trecute, 26 de companii aveau multipli de profit negativi, societati printre care se afla si Rompetrol Rafinare (RRC), Banca Comerciala Carpatica (BCC), Broker Cluj (BRK), Flamingo International (FLA), Amonil (AMO) si Azomures (AZO).

Indicatorul PER sau P/E este urmarit de majoritatea investitorilor cand doresc sa aleaga o actiune sau mai multe actiuni.
Indicatorul arata relatia dintre pretul actiunii si profiturile emitentului, adica el exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune (pretul platit pe actiune) din profiturile obtinute de emitent. Spre exemplu, daca profitul net pe actiune este de 5 lei, iar pretul actiunii este de 20 lei, atunci PER-ul este egal cu 4.

Printre companiile cu cele mai reduse PER-uri si, astfel, cei mai buni multipli de profit se afla SIF-urile, Banca Transilvania (TLV), Banca BRD SOCGen (BRD), transportatorul de gaze naturale Transgaz (TGN) si gigantul din industria aluminiului Alumil Rom Industry (ALU).

Daca 26 de societati se tranzactioneaza la multipli negativi de profit, cinci din totalul companiilor de pe piata reglementata a Bursei se tranzactioneaza la cele mai ridicate PER-uri: Bermas (BRM), Comelf (CMF), Transelectrica (TEL), Sinteza (STZ) si UAMT Resita (UAM) cu 1.072,99.

Cele mai bune PER-uri ale companiilor de la BVB*
Simbol Companie PER Simbol Companie PER
COS Mechel Targoviste 1,63 SIF5 SIF Oltenia 5,00
TLV Banca Transilvania 3,62 SIF3 SIF Transilvania 5,17
SNO Santierul Naval Orsova 3,99 TRP Teraplast 5,51
COMI Condmag 4,07 ARS Aerostar 5,53
SIF2 SIF Moldova 4,18 SCP Socep 5,96
COTR Transilvania Constructii 4,23 TGN Transgaz 6,08
PTR Rompetrol Well Services 4,3 EFO THR Marea Neagra 6,59
BRD BRD - Groupe Societe Generale 4,41 APC VAE Apacarom 6,69
ALU Alumil Rom Industry 4,63 SIF4 SIF Muntenia 6,85
SIF1 SIF Banat-Crisana 4,89 CMCM COMCM Constanta 6,9

* Valori stabilite la finalul sedintei de tranzactionare din 19 iunie

Sursa: Bursa de Valori Bucuresti



Sectorul industriei extractive, cea mai mare pondere in capitalizare

Daca la inceputul anului, sectorul intermedierilor financiare, din care fac parte SIF-urile si bancile, avea cea mai mare pondere in valoare de piata Bursei, de 18,04%, in iunie industria extractiva a devenit lider ca importanta in capitalizare, cu 21,47%.

Scaderea sectorului de intermedieri financiare este semnificativa, in conditiile in care la inceputul lui 2008 avea o pondere de 32,80%, mai ridicata si decat cea din august 2007, perioada de efervescenta a Bursei.

Deprecierea de peste 80% a actiunilor celor 5 SIF-uri a avut loc in contextul crizei si al neincrederii investitorilor atat de retail, cat si al celor institutionali in sistemul financiar global.

La inceputul lunii iunie, sectorul intermedierilor financiare avea un PER de 4,38, din cauza faptului ca profiturile SIF-urilor si ale bancilor s-au redus considerabil in primul trimestru al anului, in timp ce industria prelucratoarea opera la multipli de profit de 25,43.

“Reducerile multiplilor de profit la nivelul sectorului de intermedieri financiare s-a realizat din cauza bancii BRD, care, desi a inregistrat o mica scadere in primele cinci luni ale anului, a neutralizat influenta cresterilor SIF-urilor, care au urcat mai mult decat actiunile Petrom (SNP)”, sustine Paul Brendea.

Actiunile BRD au scazut cu 7% in primele cinci luni ale anului, in timp ce titlurile Petrom s-au apreciat cu 24%.

Cea mai importanta crestere a indicatorului PER in perioada analizata a fost Transelectrica (TEL) care se tranzactioneaza la multipli ai profitului pe actiuni de 128,64 de 23 de ori mai mult decat cei de la inceputul anului.

Acest lucru a avut loc in conditiile in care pentru anul trecut, transportatorul de energie electrica a inregistrat un profit record de 41,9 milioane lei (1,13 milioane euro), si in ciuda faptului ca pretul actiunilor a urcat cu doar 8,33% in primele cinci luni.

Constructiile, pondere din ce in ce mai mica

In august 2007, luna in care volumele realizate pe companiile de constructii erau semnificative, domeniul a inregistrat o pondere de 1,23% din capitalizarea totala a Bursei.

In schimb, la inceputul anului, importanta sectorului in valoare de piata totala a devenit subunitara, ajungand la 0,22, insa pana in iunie a urcat usor, pana la 0,31.

Aceasta importanta scadere a ponderii in capitalizare s-a inregistrat pe fondul faptului ca sectorul de constructii a fost cel mai afectat de criza, profiturile au scazut dramatic, industria incetand a mai fi un generator de crestere in Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei.

COMCM Constanta (CMCM), transferata in aprilie la cota BVB, a reusit sa ridice multiplii de profit ai sectorului de la 4,85, la inceputul anului, la 6,81.

O evolutie negativa a fost realizata si de industria hoteliera de la Bursa. La inceputul anului, ponderea companiilor hoteliere era de 0,35%, pentru ca dupa cinci luni sa scada la 0,28%.

In schimb, sectorul comertului cu amanuntul si a bunurilor de larg consum a obtinut o crestere usoara a ponderii in capitalizarea totala, de la 0,11% la 0,17%. Pe bursele dezvoltate, acest sector este considerat a fi unul de refugiu, in conditiile in care bunurile de larg consum sunt produsele cu cea mai mare cerere, care exista in ciuda unei crize financiare.

“PER-ul total al Bursei a crescut ca incidenta a majorarii capitalizarii, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca profiturile sunt foarte diferite de cele de anul trecut. Daca vrem sa facem o comparatie intre multiplii de profit din anul trecut trebuie sa luam in calcul profitul estimat pentru 2009, care sta sub semnul intrebarii in privinta multor companii”, explica Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

El mai afirma ca daca ar fi sa extrapolam un PER pentru acest an, poate ca profitul care intra in calcul nu ar mentine indicatorul sub valoarea de 10. Desi actiunile de la Bursa par ieftine, din punctul de vedere al PER-ului, ele nu sunt chiar asa de accesibile prin prisma contextul macroeconomic actual.



Citeste si