20 Ianuarie 2010

Emitentul Sibex si proba de foc a investitorilor: Este premiera o garantie a succesului?



Un operator bursier ce se listeaza pe propria piata, un emitent si un domeniu nou pentru investitorii romani, plus o noua platforma spot in Romania. Pe scurt, listarea Sibex de vineri aduce o premiera in piata de capital, dar care nu a trecut inca proba de foc a investitorilor si care nu garanteaza succesul evolutiei viitoare.

Emitentul Sibex, in prim-plan. Va trece proba de foc a listarii?

Anuntata inca de anul trecut, listarea Sibex pe propria piata se va realiza vineri, 22 ianuarie. Bursa de Marfuri din Sibiu pregateste o premiera pentru piata de capital romaneasca: prima listare a unui operator pe propria sa piata spot. Este vorba de a doua de acest gen din Romania care va testa procedeul de corss-listing, deocamdata doar impreuna cu bursa din Varsovia.

Astfel, de vineri, Sibex va fi privit si din alta perspectiva: cea a emitentului. Este succesul sau garantat? O vor vedea investitorii ca pe o companie listata, cu indicatorii si metodele de analiza uzuale sau va conta mai mult activitatea sa ca operator de piata?

Andreea Gheorghe (foto)
, directorul departamentului de analiza al Intercapital Invest, remarca faptul ca listarea Sibex aduce mai multe elemente de noutate investitorilor pe piata de capital din Romania: debutul unei piete de actiuni noi, accentuarea procesului de dezvoltare a pietei de capital din Romania printr-o initiativa remarcabila a Bursei de la Sibiu si premiera listarii unui operator de piata in Romania.

“Initial, cred ca listarea Sibex poate atrage atentia investitorilor de portofoliu, fie daca vorbim de investitori persoane fizice sau investitori persoane juridice, acestia fiind tentati de perspectivele pe termen lung ale acestei burse, mai ales daca avem in vedere planurile conducerii si chiar si aceasta prima initiativa de anvergura mai mare”, explica analistul, pentru Wall-Street.

Pana la urma, listarea bursei va duce la cresterea transparentei vizavi de activitatea sa, va duce la cresterea variantelor de finantare a activitatii sale si la facilitarea oportunitatilor de dezvoltare, dar si la cresterea notorietatii bursei si implicit a produselor oferite in randul investitorilor care investesc deja pe cealalta piata spot.

“O dezvoltare a pietei de derivate si cresterea lichiditatii acesteia ar atrage cu timpul mai multi investitori in general pe piata de capital din Romania care vor avea oportunitatea sa-si implementeze mai multe strategii de investitii, care nu tin neaparat de investitia in actiuni pe piata spot”, a mai spus Andreea Gheorghe.

In acelasi timp, Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital, este sigur ca actiunile Bursei Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu vor atrage interesul investitorilor, fie si numai prin comparatie cu interesul recent starnit de tranzactiile cu actiuni BVB.

“Cum amandoua bursele au rezultate pozitive, in mod cert vom vedea interes la tranzactionare pe acesti emitenti. Viteza de dezvoltare a SIBEX este considerabil mai mare decat eternul dolce far niente care a caracterizat piata de capital din Romania. Ingredientele pentru dezvoltare exista in mod cert, cel putin in fata incipienta”, a declarat Beze.

Ca parere personala, seful AIPC a explicat ca nu ar incepe inca discutiile despre un eventual IPO imediat, ci ar astepta ca acest pas sa vina natural, ca urmare a rezultatelor emitentului, bursa insasi in cazul de fata.

Citeste si editorialul Care va fi marele invingator al luptei dintre BVB si Sibex?



"O premiera nu este o garantie a succesului"

Entuziasmul nu a cuprins chiar toata piata de capital. Exemplele unor nereusite anterioare, in Romania sau in alte tari, induc si reticenta in randul brokerilor.

“O premiera nu este o garantie a succesului. Si in industria cinematografica exista cateva mii de premiere anual, insa una singura se numeste 'Avatar'”, a declarat Nicolae Ghergus (foto), directorul general al Confident Invest, pentru Wall-Street.

El mai spune ca, in cazul in care se elimina emotiile specifice unei noi listari, publicitatea si unicitatea evenimentului, este vorba tot de un emitent, care se va tranzactiona in baza rezultatelor financiare, in primul rand, si a perspectivelor afacerii in plan secundar.

“N-as vrea sa ma refer la perspectivele de business ca sa nu deranjez iarasi conducerea BMFMS, insa din punctul de vedere al afacerii, emitentul va fi la fel de atractiv ca orice alta investitie intr-o companie listata, cu 4,14 mil. lei venituri si 1 mil. lei profit in 2008, si probabil ceva mai putin in 2009. Din pacate, pentru ambele burse romanesti, tinand cont ca si BVB si-a anuntat viitoarea listare pe piata spot proprie, conducerile acestora sunt preocupate preponderent de aspectul mediatic al listarii si de facilitarea schimbului de actiuni intre investitori, si uita fundamentul listarii la bursa, care este reprezentat de atragerea de capital pentru finantarea strategiilor de dezvoltare”, a mai declarat Ghergus.

Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, este de parere ca Sibex, ca si emitent, este bun, va atrage atentia in special a speculatorilor si va aduce astfel o lichiditate suplimentara.

“Dar asta nu inseamna neaparat ca va atrage investitori mari, de calibru”, explica Simionescu.

Investitorii activi monitorizeaza in permanenta oportunitatile de investitii care apar pe piata de capital. De aceea, orice noua oportunitate, ca si listarea SIBEX, este atent analizata inclusiv din punct de vedere al riscului asociat.

“In cazul acestui emitent consider ca riscul operational este important de analizat, dar cum orice investitie implica un risc, si aceasta oportunitate poate genera randamente semnificative in cazul in care proiectul de piata spot va avea rezultate favorabile”, a declarat Silviu Enache, manager la KD Capital Management.


Ce conditioneaza succesul pietei spot de la Sibex

Experientele trecute sunt si exemple care conditioneaza dezvoltarea pietei spot de la Sibex. Adrian Simionescu (foto) nu crede ca in urmatorii 2-3 ani piata spot de la Sibiu va avea un succes rasunator, motivand ca au mai fost situatii in care burse de derivate au lansat piete spot si invers si nu a functionat, pentru ca investitorii sunt obisnuiti cu specificul respectivelor entitati.

Un exemplu in acest sens este chiar lansarea derivatelor la Bursa de la Bucuresti, care sunt in continuare foarte putin tranzactionate.

“Au fost si situatii de reusita, dar numai atunci cand s-a reusit crearea unui raport de competitivitate foarte puternic si au fost aduse elemente importante de noutate”, explica managerul Vienna Investment.

Plecand de la premisa ca Sibex este a speculatorilor, Simionescu este de parere ca se poate crea o lichiditate sporita pe piata spot de la Sibiu tocmai datorita acestei categorii. Dar mai departe, in sensul crearii unei burse mature, cu adancime si lichiditate constanta, succesul este mult limitat.

“Daca Sibex reuseste sa atraga emitenti interesanti, precum Fondul Proprietatea sau companii de stat de interes general, ar avea toate sansele sa se dezvolte. Dar sa nu uitam ca nici BVB nu sta cu mainile in san, pregateste o serie de produse si se anunta o batalie foarte stransa”, a conchis el.

Din prisma investitorilor, pe langa adevaratul rol al pietei de capital - atragerea de emitenti privati, unde ambii participanti au castig reciproc, Sibex are si avantajul listarilor duble pe piata de capital poloneza, care a facut cele necesare dezvoltarii la momentul potrivit si care nu va fi curand comparata cu piata de capital din Romania, sustine Beze.

“In consecinta, investitorii saluta lansarea pietei spot din Sibiu si spera intr-o dezvoltare rapida a acesteia”, a declarat seful AIPC.

Cu siguranta, estimarile privind succesul sau esecul acestui nou proiect sunt ingreunate de numarul mare de necunoscute si factori dependenti.

“Este greu sa prevezi viitorul, concurential sau nu, al doua burse pe ale caror prezentari pe Internet nu gasesti nimic legat de viitor ci doar istoricul evenimentelor trecute, ce-i drept foarte bine pus la punct”, crede Nicolae Ghergus.

Mai mult, el spune ca vremurile prin care trec bursele romanesti sunt atat de tulburi incat cele mai mari amenintari sunt chiar ele insele.

“BMFMS, prin ambitia de a concura sub orice forma BVB, iar BVB prin incercarea de a se apara si de a produce exclusiv instrumente speculative si nu emitenti noi pentru investitori straini sau emitenti straini pentru investitorii romani”, a declarat el.

Din perspectivele enuntate de conducerea BMFMS, seful Confident Invest saluta in primul rand eforturile ce vor fi facute in perspectiva cross-listingului, chiar daca exista discutii doar cu Bursa din Varsovia, “un lucru despre care probabil BVB nici n-ar fi auzit daca n-ar fi fost evenimentul singular numit Erste Bank si al carui merit trebuie acordat in totalitate bancii austriece”.

In acest moment, investitorii activi pe Sibex, in majoritatea lor, sunt orientati cu precadere spre instrumente derivate cu riscuri mai mari decat cele care caracterizeaza piata spot.

Silviu Enache spune ca este posibil ca Sibex sa fie asociat cu piata de derivate, la fel cum BVB este asociata cu piata spot, iar proiectele pe derivate de pe BVB nu au fost spectaculoase pana acum.

“Printr-o marketare eficienta in care atragerea de intermediari noi la costuri avantajoase se pot reduce aceste neajunsuri. Concurenta BVB – Sibex ar trebui sa fie constructiva si in avantajul investitorilor, oferindu-li-se servicii mai competitive la costuri mai mici”, a declarat managerul KD.

In viziunea sa, competitia dintre BVB si Sibex va fi castigata de cei care vor da dovada de mai mult dinamism, varietate a instrumentelor de investitii, flexibilitate, transparenta, dar mai ales o politica atractiva privind costurile de tranzactionare.

Un punct de vedere optimist este cel al Andreei Gheorghe, care spune ca indeplinirea targetului de 12 companii listate pana la finalul anului 2010 poate transforma bursa de la Sibiu intr-o speranta a pietei de capital din Romania, o mica Varsovia in Romania.

“Momentan, este destul de prematur de comentat legat de acest aspect, insa materializarea acestor intentii ar fi cu adevarat de laudat si de bun augur pentru piata de capital in general, care are nevoie de astfel de initiative”, a mai spus analistul Intercapital.


Radiografia financiara a noului emitent

Cifra de afaceri a Sibex a scazut cu 3,5% in 2008 fata de 2007, de la 2,54 milioane lei in 2007 la 2,45 milioane lei in 2008.

La nivelul lunii septembrie 2009 a inregistrat o valoare de 1,55milioane lei, in scadere cu 19% fata de septembrie 2008.

Scaderea a fost determinata de criza financiara internationala ce a afectat si piata de capital din Romania, avand drept consecinta directa reducerea volumului contractelor tranzactionate pe piata operata de emitent, se arata intr-un raport de analiza realizat de Intercapital Invest.

Profitul net al emitentului a crescut cu 15% in 2008 fata de 2007, de la 1 milion la 1,15 milioane lei, iar profitul net inregistrat pe primele noua luni ale anului 2009, in valoare de 1,33 milioane lei, a crescut cu 36% fata de aceeasi perioada din anul 2008.

Capitalurile proprii au evoluat crescator, corespunzator majorarilor de capital efectuate si rezultatului net pozitiv, de la 6,48 milioane lei, la sfarsitul anului 2007, la 21,53 milioane lei la sfarsitul lui 2008 si la 22,52 milioane lei la nivelul lunii septembrie 2009.

Emitentul a acordat dividende in numerar pentru prima data in anul 2009, pe baza profitului obtinut in anul 2008. Valoarea bruta a dividendului aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor din data de 10 aprilie 2009 a fost de 10 lei/actiune.

Cea mai mare parte a veniturilor Sibex provin din comisioane de tranzactionare, in primele noua luni ale anului 2009 acestea reprezentand 36,92% din totalul veniturilor obtinute de Sibex, explica specialistii Intercapital.

Alte venituri provin din participatii la alte entitati, dividende, actiuni gratuite (28,00%), dobanzi (15,96%), cursuri de formare profesionala, vanzari de publicatii, productie de programe software, distributie date piata, taxe conectare la sistemul de tranzactionare etc.



Evolutia operatorului de piata devenit emitent

Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS sau Sibex) a fost infiintata in anul 1994, avand ca principal obiect de activitate administrarea pietelor financiare.

Sibex opereaza in prezent cea mai importanta piata reglementata de instrumente financiare derivate din Romania (pentru contracte futures, options si CFD) si va lansa o piata reglementata la vedere pentru tranzactionarea actiunilor. Primul emitent listat pe aceasta piata este chiar Sibex, ale carei actiuni vor incepe tranzactionarea pe propria piata la vedere pe data de 22 ianuarie. Pana la finalul anului, Bursa din Sibiu are in vedere listarea a 12 companii.

Sibex este componenta centrala a unui grup ce mai include si un depozitar central (Depozitarul Sibex SA) si o casa de compensatie (Casa Romana de Compensatie SA). Activitatea de compensare si decontare a tranzactiilor executate pe piata reglementata la termen operata de Sibex este asigurata de Casa Romana de Compensatie.

Sibex are un capital social de 21.526.400 lei impartit in 21.526.400 actiuni cu valoare nominala de 1 leu/actiune. Structura capitalului include 32 de Societati de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) cu o detinere cumulata de 57,7% din capitalul social, patru Societati de Investitii Financiare (SIF) cu o detinere de 4,2% din capital, Bursa de Valori din Varsovia (Warsaw Stock Exchange sau WSE) cu o detinere de 1,9%, alte 46 de persoane juridice cu o detinere cumulata de 30,2% si 18 persoane fizice cu o detinere de 6,0%.

Volumul anual de contracte tranzactionate pe piata operata de Sibex a cunoscut o crestere importanta in ultimii patru ani.

De la un volum de 75.174 contracte futures si options tranzactionate in anul 2004, totalul a ajuns la un maxim de maxim de 4.268.710 contracte in anul 2006. Anul 2009 a consemnat realizarea unui volum total de 2.483.287 contracte derivate, fata de 3.618.766 contracte in anul 2008.

Sistemele si platformele de tranzactionare oferite de Sibex au cunoscut imbunatatiri constante. In anul 2007 a fost lansata platforma de order routing Web Trader, menita sa asigure o eficienta ridicata a actului investitional, iar in anul 2008 a fost achizitionat un nou sistem de tranzactionare, Global Vision, furnizat de Trayport Limited, un furnizor important de multiple solutii de tranzactionare electronica, se mai scrie in raportul de analiza.

In decembrie 2009, sistemul de tranzactionare ELTRANS a fost inlocuit cu noul sistem de tranzationare Global Vision.


Cele mai importante burse listate din lume

Conform datelor furnizate in raportul Intercapital, in lume sunt 18 burse listate, cea mai mare dupa capitalizare fiind cea din Hong Kong, cu 14 miliarde de euro. Compania ofera platforme de tranzactionare pentru o gama de produse bazate pe cash, derivate si facilitati pentru procesarea tranzactiilor.

A doua bursa listata dupa capitalizare (11 miliarde euro) este Deutsche Boerse AG, urmata de NYSE Euronext, ce administreaza o piata de actiuni si derivate in Marea Britanie si de actiuni si alte titluri financiare in SUA, avand o caitalizare de 4,7 mld euro.

Singapore Exchange Limited
detine si opereaza bursa de actiuni si derivate din Singapore si casele de clearing asociate. De asemenea, compania ofera servicii auxiliare de procesare a actiunilor si servicii de tehnologia informatiei participantilor din sectorul financiar. Capitalizarea acesteia este de 4,5 miliarde euro.

Australian Stock Exchange
are o capitalizare de 3,8 mld. euro este o companie care opereaza pe bursa de valori principala si pe piata derivatelor din Australia. ASX administreaza piete de actiuni, derivate, instrumente financiare cu venit fix, si foloseste sisteme computerizate avansate atat pentru tranzactionare cat si pentru decontare.

The Nasdaq OMX Group. Inc. este un grup international care ofera servicii legate de tranzactionare, tehnologie, listari de companii si servicii legate de companii publice pe teritoriul mai multor continente. Capitalizarea bursei este de 2.94 milioane de euro.

O alta mare bursa listata este London Stock Exchange Group - bursa principala din Marea Britanie ce are 2.16 miliarde euro capitalizare.

Bolsas Y Mercados Espanoles este compusa din burse de valori cum ar fi Barcelona, Bilbao, Madrid and Valencia, MF Mercados Financeiros si Iberclear. Grupul este format din piete de actiuni, obligatiuni, piete pentru instrumente financiare derivate, precum si din casele de clearing asociate. Capitalizarea sa este de 1.97 miliarde de euro.

Si Toronto Stock Exchange, un grup integrat care ofera piete lichide pentru o gama variata de emitenti, este listat si are o capitalizare de 1.5 miliarde de euro.




Citeste si